
Certificaten Triodos op eerste handelsdag 40 procent minder waard
DRIEBERGEN-RIJSENBURG (ANP) - Certificaten van Triodos zijn ruim 40 procent in waarde gedaald op de eerste dag dat die alternatieve aandelen weer konden worden verhandeld. Daarmee hebben bezitters van de stukken bij elkaar honderden miljoenen euro's verloren. Tijdens de coronacrisis legde de bank zijn handelssysteem voor certificaten stil en sindsdien konden beleggers die stukken niet meer te gelde maken.
Triodos maakt het nu mogelijk om via een handelsplatform één keer per week certificaten te kopen of te verkopen. Afhankelijk van het aanbod en de vraag wordt een prijs vastgesteld. Woensdag, de eerste dag dat dit gebeurde, was een certificaat 50 euro waard. Dat was op het moment dat Triodos het oude handelssysteem stillegde 84 euro.
De op duurzaamheid gerichte bank gaf sinds zijn oprichting in 1980 certificaten van aandelen uit die nergens anders te verhandelen waren. Triodos kocht die zelf weer in als er meer verkooporders dan kooporders waren, maar het bedrijf besloot het systeem stil te leggen toen door de coronapandemie beleggers massaal van hun certificaten af wilden. Met het bedrijf Captin is nu een alternatief opgezet.
Beleggers teleurgesteld
Het stilleggen van de handel zorgde voor boze reacties van beleggers. Volgens de Vereniging van Effectenbezitters, die de belangen behartigt voor kleine beleggers, hadden veel certificaathouders tussen de 40.000 en 80.000 euro geïnvesteerd in de certificaten. Zijn konden door het stilleggen van de handel lang niet bij hun geld voor het pensioen.
De waardedaling van de certificaten op woensdag komt dicht in te buurt van de schatting die de Stichting Certificaathouders Triodos gaf. Analisten rekenden volgens die organisatie voor gedupeerde Triodos-beleggers op een daling van 45 procent, wat zou neerkomen op een verlies van 550 miljoen euro.
Meer uit Financieel
ROTTERDAM/ARNHEM (ANP) - Energieleverancier Eneco heeft met hoogspanningsnetbeheerder TenneT afgesproken om twee gascentrales bij Utrecht langer open te houden. Daarmee willen de bedrijven voorkomen dat het stroomnet op een belangrijk punt vastloopt. De centrales van de Lage Weide bij Utrecht zouden eigenlijk in 2028 sluiten, maar Eneco en TenneT houden ze in ieder geval tot begin 2030 draaiende.
53 minuten geledenGORINCHEM (ANP) - De Nederlandse Veiligheidsbranche is kritisch op de plannen voor de beveiliging van Schiphol die de luchthaven woensdag bekend heeft gemaakt. Die kunnen mogelijk averechts uitwerken, stelt de brancheorganisatie, die vreest voor onduidelijkheid en botsende belangen.
54 minuten geledenBUNNIK (ANP) - De verkoop van tweedehands auto's in Nederland is in de eerste helft van dit jaar met ruim 4 procent gestegen tot bijna 1,1 miljoen stuks, melden brancheorganisaties BOVAG en RDC. In juni zwakte de occasionverkoop wel af tot een groei van 2 procent.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Eneco heeft het afgelopen boekjaar een lagere omzet en winst geboekt. De energieleverancier verkocht stroom voor lagere prijzen dan een jaar eerder. Ook was aan het einde van het boekjaar tot eind maart weinig wind, waardoor windmolenparken minder stroom produceerden.
2 uur geledenVEGHEL (ANP) - Jumbo kijkt terug op een positieve eerste helft van het jaar. De omzet van het supermarktconcern is gestegen dankzij een nieuwe strategie.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Ryanair, de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, roept de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, op om dringend actie te ondernemen om de EU-luchtvaartdiensten te hervormen. De oproep volgt op de nieuwe stakingen van de Franse luchtverkeersleiding op donderdag en vrijdag. Door de werkonderbreking moet Ryanair 170 vluchten annuleren en worden meer dan 30.000 passagiers getroffen.
2 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Schiphol verwacht een drukkere zomervakantie. Tot eind augustus rekent de luchthaven op 13 miljoen reizigers, ruim 7 procent meer dan vorig jaar. Dagelijks gaat het om meer dan 200.000 passagiers, zowel vertrekkende, aankomende als overstappende reizigers.
3 uur geleden