Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Centrum Seksueel Geweld roept op 'victim blaming' te voorkomen

Centrum Seksueel Geweld roept op 'victim blaming' te voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) heeft een 'Brief aan Nederland' geschreven waarin het oproept zogenoemde 'victim blaming' van slachtoffers van seksueel geweld te voorkomen. "Want we weten nog altijd niet goed met die verhalen om te gaan. Vijfenzeventig (!) procent van de slachtoffers van seksueel geweld krijgt te maken met beschuldigende opmerkingen en ongepaste vragen", zo staat in de brief.

De brief is opgesteld naar aanleiding van de BOOS-uitzending over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het RTL-programma The Voice of Holland. "Nederland is geschrokken van de verhalen", zo begint de brief. Maar die spelen niet alleen in de entertainmentwereld, die "komen in alle sectoren voor en in alle facetten van het dagelijks leven". Volgens het centrum worden per jaar honderdduizend mensen in Nederland slachtoffer van seksueel geweld. Zij krijgen nog vaak te maken met 'victim blaming' , waarbij de schuld van het vergrijp bij het slachtoffer wordt gelegd in plaats van bij de dader.

Slachtoffers durven door "onze vragen, opmerkingen en ongefundeerde meningen" geen hulp te zoeken, aldus het CSG. "Het is ons ongeloof dat ervoor zorgt dat slachtoffers alleen komen te staan en soms jarenlang een groot en vernietigend geheim met zich meedragen. En daarmee beschadigen we - ongewild - de ander, want victim blaming is vaak schadelijker dan de nare seksuele ervaring zelf", zo schrijven de CSG-medewerkers, die de schuld bij het slachtoffer leggen 'second rape' noemen. "Inderdaad, alsof je opnieuw wordt verkracht. Maar dan door de mensen die jou zouden moeten steunen."

CSG roept iedereen in Nederland op "gekwetste geliefden" in de armen te sluiten en steun en hulp te bieden. De medewerkers hopen dat het onderwerp seksueel geweld zichtbaar en besproken blijft, ook nadat het stof dat door BOOS is opgelaaid, weer is gedaald.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Dientje58 4 maanden geleden
Eerst de onderzoeken afwachten, wat voor dader en slachtoffer het belangrijkste is. Vooraf een oordeel geven kan zowel het slachtoffer als de dader onnodig beschadigen.

Meer uit Binnenland

Journalist Willibrord Frequin (80) overleden

LAREN (ANP) - Journalist Willibrord Frequin is donderdag op 80-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie laten weten aan het ANP. Frequin kreeg grote bekendheid met zijn werk als verslaggever bij het KRO-programma Brandpunt. Hij is "vredig" in zijn slaap overleden en had zich "verzoend met het onvermijdelijke einde, na een liefdevol en prachtig leven".

1 uur geleden
Kasteel Den Bosch vangt per direct vluchtelingen uit Ter Apel op

DEN BOSCH (ANP) - In Kasteel Meerwijk in Den Bosch worden de komende drie maanden 75 vluchtelingen vanuit Ter Apel opvangen, heeft de gemeente bekendgemaakt. De vluchtelingen komen deze Hemelvaartsdag al.

2 uur geleden
Veel drukte op wegen naar fashion outlets

DEN HAAG (ANP) - Op deze Hemelvaartsdag is het druk op de wegen rond de zogeheten fashion outlets. Daar zitten tientallen winkels bij elkaar en worden topmerken met korting verkocht.

3 uur geleden
Yeşilgöz: bezig met schade Limburg, maar niet alles wordt vergoed

DEN HAAG (ANP) - Er wordt gewerkt aan een eerlijkere vergoeding van de schade die is ontstaan door de wateroverlast in Limburg. Dat zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid in reactie op klachten over de schadeafhandeling die drie Zuid-Limburgse gemeenten uitten tegenover EenVandaag. Toch zal volgens minister Dilan Yeşilgöz niet alle schade vergoed worden.

6 uur geleden
Inspectie: Philips schiet tekort bij terugroepactie apneu-machine

DEN HAAG (ANP) - Philips schiet substantieel en structureel tekort in het afhandelen van een terugroepactie van apneu-apparaten, zo bevestigt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) donderdag na berichtgeving van Nieuwsuur. Patiënten, die het risico lopen stukjes schuimrubber in te ademen of in te slikken door de apparaten, moeten volgens de inspectie veel beter worden geïnformeerd over het vervangings- en reparatieplan.

6 uur geleden
Rotterdam weer opgeruimd na relletjes om verloren finale

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdam is donderdagochtend weer op orde na een onrustige nacht vanwege de verloren wedstrijd van Feyenoord tegen AS Roma. De gemeentelijke dienst Stadsbeheer, die schade nog opmaakt, was van 05.00 uur tot 10.00 uur in de weer om de stad op te ruimen.

7 uur geleden
Acteur en theaterregisseur Gijs de Lange (65) overleden

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en theaterregisseur Gijs de Lange is overleden. De Lange overleed woensdag na een kort ziekbed op 65-jarige leeftijd in Amsterdam. Dat laat zijn management donderdag weten.

7 uur geleden