Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Centrum Seksueel Geweld roept op 'victim blaming' te voorkomen

Centrum Seksueel Geweld roept op 'victim blaming' te voorkomen

DEN HAAG (ANP) - Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) heeft een 'Brief aan Nederland' geschreven waarin het oproept zogenoemde 'victim blaming' van slachtoffers van seksueel geweld te voorkomen. "Want we weten nog altijd niet goed met die verhalen om te gaan. Vijfenzeventig (!) procent van de slachtoffers van seksueel geweld krijgt te maken met beschuldigende opmerkingen en ongepaste vragen", zo staat in de brief.

De brief is opgesteld naar aanleiding van de BOOS-uitzending over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het RTL-programma The Voice of Holland. "Nederland is geschrokken van de verhalen", zo begint de brief. Maar die spelen niet alleen in de entertainmentwereld, die "komen in alle sectoren voor en in alle facetten van het dagelijks leven". Volgens het centrum worden per jaar honderdduizend mensen in Nederland slachtoffer van seksueel geweld. Zij krijgen nog vaak te maken met 'victim blaming' , waarbij de schuld van het vergrijp bij het slachtoffer wordt gelegd in plaats van bij de dader.

Slachtoffers durven door "onze vragen, opmerkingen en ongefundeerde meningen" geen hulp te zoeken, aldus het CSG. "Het is ons ongeloof dat ervoor zorgt dat slachtoffers alleen komen te staan en soms jarenlang een groot en vernietigend geheim met zich meedragen. En daarmee beschadigen we - ongewild - de ander, want victim blaming is vaak schadelijker dan de nare seksuele ervaring zelf", zo schrijven de CSG-medewerkers, die de schuld bij het slachtoffer leggen 'second rape' noemen. "Inderdaad, alsof je opnieuw wordt verkracht. Maar dan door de mensen die jou zouden moeten steunen."

CSG roept iedereen in Nederland op "gekwetste geliefden" in de armen te sluiten en steun en hulp te bieden. De medewerkers hopen dat het onderwerp seksueel geweld zichtbaar en besproken blijft, ook nadat het stof dat door BOOS is opgelaaid, weer is gedaald.

Meer uit Binnenland

COC Nederland noemt toename lhbti-discriminatie schrikbarend

AMSTERDAM (ANP) - COC Nederland noemt het 'schrikbarend' dat het aantal meldingen van lhbti-discriminatie het afgelopen jaar met bijna een kwart is gestegen. "De regenbooggemeenschap en andere minderheden lijken in deze onzekere tijden de zondebok te worden", reageert voorzitter Astrid Oosenburg van de belangenorganisatie op een onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken, de politie en antidiscriminatiebureaus.

42 minuten geleden
Mazelen kunnen ook jaren later nog dodelijk zijn, zegt RIVM-arts

BILTHOVEN (ANP) - Als mensen mazelen oplopen, kunnen ze daar jaren later nog aan overlijden, wanneer de ziekte zelf allang voorbij is. Op lange termijn kan een mazelenbesmetting leiden tot SSPE. "Dat is een vorm van hersenontsteking. Die is progressief en leidt in enkele jaren tot de dood", zegt Helma Ruijs, arts infectieziektenbestrijding bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

50 minuten geleden
Wilders geïrriteerd over lekken migratieplan van formatietafel

DEN HAAG (ANP) - PVV-voorman Geert Wilders is er geïrriteerd over dat maandagavond vertrouwelijke informatie naar buiten is gekomen over een plan dat aan de formatietafel zou zijn besproken over migratie. De NOS berichtte over verregaande voorstellen, waaronder het plan om een 'asielcrisis' uit te roepen. Daardoor zouden meer ingrijpende maatregelen mogelijk zijn.

1 uur geleden
Arnhem lost schulden af van tientallen gezinnen in 'armste wijk'

ARNHEM (ANP) - De gemeente Arnhem heeft een fonds opgezet om de schulden van tientallen gezinnen in de buurt Immerloo II af te lossen. Het gaat om een experiment, om te onderzoeken of de sociale problematiek die vaak bij schulden komt kijken zo kan worden opgelost. Het fonds bestaat momenteel uit 425.000 euro, ingebracht door drie lokale stichtingen.

1 uur geleden
Politie kreeg vorig jaar flink meer meldingen van discriminatie

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft vorig jaar 8990 meldingen van discriminatie gekregen, een derde meer dan in 2022. Dat staat in een rapport dat het kabinet dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Bijna de helft van de meldingen gaat over herkomst, 28 procent over seksuele gerichtheid en 10 procent over antisemitisme.

2 uur geleden
Aangifte van belediging en discriminatie ingediend tegen Derksen

LEEUWARDEN (ANP) - Mirka Antolovic van meldpunt en kenniscentrum Tûmba heeft dinsdagochtend aangifte gedaan tegen Johan Derksen op het politiebureau in Leeuwarden. "We wilden namens discriminatie.nl bekrachtigen dat Derksen, nadat hij al zo vaak tegen het randje van het toelaatbare heeft gezeten, nu ook een grens is overgegaan", licht Antolovic toe. Ze zegt aangifte te hebben gedaan van belediging en van discriminatie in de uitoefening van een ambt.

2 uur geleden
OMT: extra maatregelen nodig tegen mazelen

BILTHOVEN (ANP) - De overheid moet extra maatregelen nemen nu het aantal besmettingen met mazelen toeneemt. Dat adviseert het Outbreak Management Team (OMT) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

3 uur geleden