Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Centrum-links grootste in Toscane, Italiaans parlement kleiner

Centrum-links grootste in Toscane, Italiaans parlement kleiner

ROME (ANP/RTR/DPA) - De regering van premier Giuseppe Conte heeft de eerste waarderingstest sinds de uitbraak van de coronacrisis in Italië doorstaan. In Toscane bleef centrum-links, hoewel nog niet alle stemmen zijn geteld, de grootste coalitie bij de regionale verkiezingen. De streek rond Florence is al vijftig jaar een progressief bolwerk en dat verandert niet, ondanks de hoge verwachtingen van het rechts-populistische blok van Lega-leider Matteo Salvini.

Lega en zijn conservatieve bondgenoten zegevierden wel zoals voorspeld in Veneto en Ligurië. Ook in Marche (Marken) draagt de Democratische Partij (PD) op grond van de resultaten tot dusver de macht over aan de rechtse oppositie. In Campania en in de zuidelijke regio Puglia, waar de strijd aanvankelijk gelijk op ging, overtuigden de linkse lijsttrekkers wel.

Behalve de verkiezingen in zeven van de twintig Italiaanse regio's, werd tevens een referendum gehouden over beperking van het aantal nationale parlementariërs. Volgens de prognose heeft ruim twee derde van de Italianen ingestemd met minder leden in het Lager- (naar 400) en Hogerhuis (naar 200). Nu zetelen er in Rome nog 945 in totaal.

Die bezuinigingsmaatregel is een succesje voor de populistische Vijfsterrenbeweging (M5S), die na het opstappen van Lega verrassend een regeringscoalitie vormde met de progressieven onder leiding van de onafhankelijke Conte. M5S was een groot pleitbezorger van deze hervorming, niet alleen omdat het veel geld bespaart maar logischerwijs ook de efficiëntie van het parlement ten goede komt.

Meer uit Buitenland

Gratie voor vriendin van Belarussische journalist Protasevitsj

MINSK (ANP) - Na haar vriend Roman Protasevitsj heeft ook de Russische Sofia Sapega gratie gekregen. Zij zaten samen in het Ryanair-toestel dat in mei 2021 tijdens een vlucht van Griekenland naar Litouwen in Belarus aan de grond werd gezet. Volgens het staatspersbureau BELTA heeft president Aleksandr Loekasjenko gratie verleend en is zij al op vrije voeten.

17 minuten geleden
Charles haalt uitgesteld staatsbezoek Frankrijk in september in

LONDEN (ANP/RTR) - Koning Charles en koningin Camilla gaan in september op staatsbezoek naar Frankrijk. Aanvankelijk zou de Britse koning in maart al een staatsbezoek brengen aan Frankrijk, maar het bezoek werd in overleg met de Franse president Emmanuel Macron uitgesteld wegens onrust rondom de omstreden pensioenhervorming.

47 minuten geleden
Christendemocraten in EU-parlement op ramkoers met Timmermans

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie intimideert Europarlementariërs die kritisch zijn over de door vicevoorzitter Frans Timmermans voorgestelde Natuurherstelwet. Dat zei een aantal christendemocraten, onder wie CDA-delegatieleider Esther de Lange, op een persconferentie in Brussel.

50 minuten geleden
Paus Franciscus houdt tot en met 18 juni geen audiënties

VATICAANSTAD (ANP) - Paus Franciscus houdt tot en met 18 juni geen audiënties, meldt het Vaticaan. Het gaat volgens een woordvoerder om een voorzorgsmaatregel. Het hoofd van de rooms-katholieke kerk ligt sinds woensdag in het ziekenhuis omdat hij een buikoperatie moet ondergaan.

57 minuten geleden
Onderzoekers: Instagram broedplaats voor pedofiele netwerken

MENLO PARK (ANP) - Het sociale medium Instagram faciliteert pedofielennetwerken, stelt de Wall Street Journal. De Amerikaanse krant deed met de universiteiten van Stanford en Massachusetts Amherst onderzoek naar de netwerken waarin materiaal van kindermisbruik wordt gedeeld en verkocht. Moederbedrijf Meta erkent dat het bestrijden van dergelijk materiaal op Instagram niet voldoende lukt.

1 uur geleden
Poetin: vernietiging Oekraïense dam is een barbaarse daad

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin ziet de vernietiging van de Kachovka-dam in Oekraïne als een "barbaarse daad die heeft geleid tot een ecologische en humanitaire catastrofe". Dat zei hij volgens het Kremlin in een telefoongesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Het is Poetins eerste publieke reactie op de damdoorbraak van dinsdag.

2 uur geleden
CNN-chef Chris Licht stapt na bewogen jaar per direct op

ATLANTA (ANP/BLOOMBERG) - Topman van het Amerikaanse nieuwsmedium CNN Chris Licht stapt na ongeveer een jaar per direct op. Lichts positie was al een tijd onzeker door teruglopende kijkcijfers en een fel bekritiseerde recente uitzending waarin voormalig president Donald Trump complottheorieën verkondigde en de CNN-presentatrice beledigde.

2 uur geleden