
Centrum herinnert aan deportatie 1300 Joodse patiënten
APELDOORN (ANP) - Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, opent zondagmiddag in Apeldoorn het Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch. Dit kleine museum herinnert aan de nacht van 21 op 22 januari 1943, toen de Duitse bezetters bijna 1300 patiënten en personeelsleden van de Joodse psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch deporteerden naar vernietigingskamp Auschwitz in Polen. Niemand keerde terug.
De Duitsers sloten vanaf het begin van de Tweede Wereldoorlog alle Joodse instellingen, behalve Het Apeldoornsche Bosch. Daarom verbleven er in 1943 heel veel patiënten, onder wie honderden kinderen. Het plan voor ontruiming kwam aan het licht toen er een trein met veertig veewagons op het station in Apeldoorn werd geparkeerd. Een klein aantal personeelsleden kon nog op tijd vluchten, onder wie de directeur van de kinderafdeling. In zijn voormalige woning is nu het herinneringscentrum ingericht
Het Apeldoornsche Bosch diende in de resterende oorlogsjaren als herstellingsoord voor SS'ers. Tegenwoordig is op het uitgestrekte terrein een instelling voor verstandelijk gehandicapten gevestigd. Een audiotour voert langs de geschiedenis van de Joodse kliniek.
Meer uit Binnenland
STRAATSBURG (ANP) - De hoorzitting waarin Wopke Hoekstra steun van Europarlementariërs moet verzamelen om de klimaatman van de Europese Commissie te worden, is stilgelegd. De geluidsinstallatie haperde keer op keer, tot er niets anders opzat dan naar een andere zaal in het Europees Parlement in Straatsburg te verhuizen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het lijkt erop dat er inderdaad minder blikjes bij het zwerfafval belanden sinds deze kunnen worden ingeleverd voor statiegeld. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) meldt in een brief aan de Tweede Kamer dat op de eerste meting sinds 1 april - toen de statiegeldregels zijn veranderd - een derde minder blikjes in het zwerfafval zijn beland, vergeleken met de drie jaren daarvoor.
4 uur geledenUTRECHT (ANP) - De Belastingdienst heeft in zeker drie gevallen van de toeslagenaffaire gediscrimineerd. Die conclusie trekt het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek en behandeling van de eerste drie zaken van gedupeerde toeslagenouders.
9 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft maandag de wijk in Rotterdam bezocht waar donderdag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter bij een schietpartij om het leven kwamen. De koning werd vergezeld door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.
9 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde dit jaar naar de ontwikkelaars van mRNA-vaccins gaat, is mooi om te zien. Dat vindt Cécile van Els, immunoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en hoogleraar vaccinologie aan de Universiteit Utrecht. "Deze prijs markeert dat doorzettingsvermogen en visie in fundamenteel biomedisch onderzoek grote invloed kan hebben op de wereld van volksgezondheid", verklaart Van Els.
9 uur geledenUTRECHT (ANP) - De doorstroom van Oekraïense vluchtelingen vanuit Utrecht naar opvanglocaties elders in het land stokt. Hierdoor is de 'hub' in de Jaarbeurs - waar veel Oekraïners zich bij aankomst in Nederland als eerste melden - overvol. De zorgen van burgemeester Sharon Dijksma en de veiligheidsregio zijn groot omdat de toestroom van Oekraïners naar Nederland sinds de afgelopen maand flink is toegenomen. "De hub zakt door zijn hoeven", aldus Dijksma maandagmiddag in de opvanglocatie.
10 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Fouad L., de verdachte van de dodelijke schietpartijen in Rotterdam, heeft op 30 augustus van de rechter in Rotterdam te horen gekregen dat de huurovereenkomst van zijn woning aan het Heiman Dullaertplein zou worden beëindigd vanwege een betalingsachterstand aan verhuurder Woonbron.
10 uur geleden