
Centrale banken worden steeds serieuzer over crypto's
DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - De opkomst van de bitcoin en andere cryptocurrencies heeft centrale banken ertoe aangezet om hun eigen digitale munten te ontwikkelen. In 2020 lanceerden de Bahama's hun eigen munt om betalingen op de zevenhonderd eilanden van de archipel efficiënter te maken, en China zal waarschijnlijk een van de volgende landen zijn die dit voorbeeld zullen volgen na talloze consumententests. Het onderwerp staat deze week centraal op een evenement van de Bank for International Settlements (BIS), ook wel beschreven als de centrale bank voor centrale banken.
Op de BIS Innovation Summit die van 22 tot 25 maart duurt, bespreken functionarissen van de centrale banken de toekomst van digitaal geld. Naast de ontwikkeling van crypto's gaat het ook over kwesties rond grensoverschrijdende betalingen, bankieren en het nieuwe digitale ecosysteem, gedecentraliseerde financiering, data, analyse, kunstmatige intelligentie en cloudtechnologieën. Verder worden ook culturele en organisatorische veranderingen besproken die binnen centrale banken nodig kunnen zijn om de uitdagingen van dit digitale tijdperk aan te gaan.
De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde ruim een jaar geleden aan samen met een aantal andere centrale banken de mogelijkheden te bestuderen om eigen cryptomunten op te zetten. Een speciaal onderzoeksteam wil onder andere weten in wat voor situaties cryptomunten een voordeel opleveren. Ook wordt gekeken naar functionele en technische ontwerpkeuzes en hoe verschillende digitale munteenheden onderling kunnen samenwerken. De betrokken banken willen ook kennis over opkomende technologieën delen.
Meer uit Financieel
TILBURG (ANP) - Huurders en vooral particuliere verhuurders hebben sinds begin vorig jaar steeds meer juridische conflicten over het beëindigen van de huurovereenkomst, stelt Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) vast. Volgens de grote rechtshulpverlener kwamen er in de eerste helft van vorig jaar en van dit jaar ongeveer 2700 meldingen binnen over geschillen, een toename van bijna 30 procent ten opzichte van eerdere jaren.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenkoers van de grote Amerikaanse bank Citigroup is dinsdag gestegen naar het hoogste niveau sinds de financiële crisis van 2008. Beleggers op Wall Street reageerden enthousiast op de aankondiging dat de bank komende maanden voor minstens 4 miljard dollar aan aandelen gaat inkopen. Het aandeel won bijna 4 procent en was voor het eerst in jaren weer meer dan 90 dollar waard.
3 uur geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Renault heeft zijn winstverwachting voor dit jaar naar beneden bijgesteld en financieel directeur Duncan Minto benoemd tot interim-topman. Het Franse autoconcern kampt met een matige vraag in Europa, toenemende handelsspanningen en stevige concurrentie van Chinese fabrikanten als BYD. Onlangs vertrok ook nog onverwacht de topman.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - Negen maatschappelijke organisaties hebben klachten ingediend bij Europese en Franse toezichthouders over het socialemediaplatform X van Elon Musk. Ze stellen dat X gebruikersgegevens inzet voor gerichte advertenties, wat mogelijk in strijd is met de Europese technologieregels.
3 uur geledenVEGHEL (ANP) - De staking van uitzendkrachten bij distributiecentra breidt zich uit. Inmiddels wordt er niet meer alleen gestaakt bij distributiecentra van Albert Heijn, maar ook bij locaties van Jumbo. Die laatste keten zegt dat de bevoorradingen van winkels en voor onlinebestellingen wel gewoon doorgaan.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Verenigde Staten gaan een importtarief van 19 procent heffen op goederen uit Indonesië, terwijl Amerikaanse export naar het Zuidoost-Aziatische land onbelast blijft. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump staat dat in een nieuwe handelsdeal met Indonesië.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP) - In een ultieme poging Slowakije over te halen alsnog in te stemmen met het achttiende sanctiepakket tegen Rusland, heeft voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen een brief gestuurd aan de Slowaakse premier Robert Fico. Als Slowakije akkoord gaat met het sanctiepakket, zal Malta ook overstag gaan. Dat verwacht demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken), zei hij na afloop van een vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.
6 uur geleden