
Centrale bank voor centrale banken dringt aan op begrotingsherstel
BAZEL (ANP/BLOOMBERG) - Landen met grote schulden zijn erg kwetsbaar voor mogelijke financiële schokken, ook al wordt dat risico momenteel nauwelijks erkend op de obligatiemarkten. Daarvoor waarschuwt de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) in haar jaarlijkse economische rapport.
Het Bazelse instituut, dat ook wel bekendstaat als de centrale bank voor centrale banken, stelt bovendien dat de leenkosten voor deze landen verder kunnen oplopen door de gestegen rentes. Hun overheden zouden daarom prioriteit moeten geven aan het op orde brengen van hun begrotingen.
Dat betekent aan de ene kant niet te veel uitgeven. Maar het zou ook belangrijk zijn om structurele hervormingen door te voeren om goed voorbereid te zijn op toekomstige uitdagingen, zoals demografische ontwikkelingen en de klimaatverandering.
Zorgen
Hoewel de noodzaak om de overheidsfinanciën op orde te krijgen een terugkerend thema is voor de BIS, is er rondom dit onderwerp de laatste tijd veel te doen. Zo leven er zorgen dat het in Frankrijk flink mis kan gaan met de overheidsfinanciën als extreemrechts daar de nieuwe verkiezingen wint.
Dat laatste zorgde recent al voor onrust op de beurzen. De hoofdindex op de Parijse aandelenbeurs zakte in een week tijd bijvoorbeeld met ruim 6 procent, waardoor voor tientallen miljarden aan beurswaarde verloren ging.
Obligatiemarkt
De BIS, die in 1930 werd opgericht om Duitse herstelbetalingen na de Eerste Wereldoorlog te regelen, zegt in haar nieuwe rapport niet in welke landen de problemen specifiek spelen. Maar het instituut heeft wel een grafiek getoond waarin onder meer Japan, Italië, de VS, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk met elkaar worden vergeleken.
Om de financiën te stabiliseren mogen deze ontwikkelde economieën dit jaar geen overheidstekorten hebben die groter zijn dan 1 procent van de totale omvang van hun economie, stelt de BIS. Dat is evenwel een fractie van het huidige Amerikaanse tekort, dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vorige week al als "veel te groot" omschreef.
Als beleggers echt het vertrouwen verliezen in de capaciteit van overheden om hun overheidsfinanciën te managen, dan zou volgens de BIS in de eerste plaats de obligatiemarkt worden getroffen. Maar daarna zouden de spanningen zich ook over andere markten kunnen verspreiden.
Meer uit Financieel
OTTAWA (ANP/BLOOMBERG) - Canada overweegt hogere importheffingen in te stellen op staal en aluminium uit de Verenigde Staten als handelsbesprekingen op niets uitlopen. De Canadese regering zegt op 21 juli de tarieven "aan te passen" naar een niveau dat samenhangt "met de vooruitgang die is geboekt met een bredere handelsovereenkomst".
4 uur geledenDAMASCUS (ANP) - Syrië heeft voor het eerst sinds het uitbreken van de burgeroorlog in 2011 een internationale banktransactie uitgevoerd via het internationale SWIFT-systeem. Het ging om een commerciële transactie met een bank in Italië, zei de gouverneur van de Syrische centrale bank tegen persbureau Reuters.
5 uur geledenHAARLEMMERMEER (ANP) - Schiphol spant een rechtszaak aan tegen de eigenaar van zonnepanelen die zonlicht zodanig weerkaatsen dat ze piloten verblinden. Met een kort geding wil de luchthaven afdwingen dat de eigenaar de zonnepanelen verwijdert. Ze vormen volgens Schiphol een "onaanvaardbaar risico voor de veiligheid".
5 uur geledenWAALWIJK (ANP) - Autodealerbedrijf Van Mossel denkt dat de reparaties voor de grote terugroepactie van Citroëns in Nederland het bedrijf ongeveer zeven tot tien dagen duren. Volgens een woordvoerder verwachten de Citroën-dealers van het concern, die vooral in Noord-Holland zitten, ongeveer 3300 auto's te repareren aan defecte airbags.
7 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - Staalconcern ArcelorMittal zegt niet meer te investeren in installaties voor schoner staal in de Duitse plaatsen Bremen en Eisenhüttenstadt. Het is volgens het bedrijf moeilijk om er voldoende geld mee te verdienen, zelfs met honderden miljoenen euro's steun van de Duitse overheid. In Nederland is Tata Steel in gesprek met Den Haag over steun voor dezelfde soort installaties als ArcelorMittal zou bouwen in Duitsland.
8 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - De ministers van Financiën van de eurozone hebben ingestemd met de toetreding van Bulgarije tot de eurozone. Dit betekent dat Bulgarije op 1 januari 2026 de euro kan invoeren. Dat heeft voorzitter Paschal Donohoe van de Eurogroep, de groep van ministers van Financiën van de eurolanden, bekendgemaakt.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met een verlies gesloten. Ook andere Europese beurzen gingen omlaag. De vraag of de Verenigde Staten zich actiever gaan mengen in het wapengeweld tussen Iran en Israël hing duidelijk boven de markt.
9 uur geleden