
Centrale bank VK grijpt in op obligatiemarkt na begrotingstumult
LONDEN (ANP) - De centrale bank van het Verenigd Koninkrijk grijpt in op de obligatiemarkt om de sterk gestegen rendementen op Britse staatsleningen omlaag te krijgen. Het is voor de Britse regering in rap tempo duurder geworden om te lenen, door zorgen over de nieuwe begrotingsplannen van het kabinet van premier Liz Truss. De Bank of England (BoE) kondigde woensdag daarom aan langlopende Britse staatsleningen op te kopen om te voorkomen dat de kredietverlening stilvalt.
Volgens de centrale bank stond de financiële stabiliteit onder druk door de oplopende rendementen op gilts, zoals obligaties van de Britse overheid worden genoemd. De BoE voegde eraan toe zo veel obligaties op te kopen als nodig is om de obligatiemarkten weer tot bedaren te brengen.
Wel zal de ingreep een beperkte duur hebben en één specifiek doel hebben. De BoE zal vanaf woensdag tot 14 oktober langlopende obligaties opkopen.
Rendement
Als het rendement op een obligatie stijgt, betekent dit dat de waarde van het schuldbewijs daalt. Voorafgaand aan de aankondiging van de BoE bereikte het rendement op gilts nog het hoogste niveau sinds 1998. Ook het Britse pond daalde de afgelopen dagen hard.
De gilts gingen hard onderuit na de bekendmaking van het zogenoemde mini-budget van de onlangs aangetreden minister van Financiën Kwasi Kwarteng. Hij kondigde vorige week fikse verlagingen van de belastingen aan, zonder de wegvallende belastingbaten met andere inkomsten te compenseren. Tegelijkertijd moet het Verenigd Koninkrijk veel uitgeven aan compensatiemaatregelen voor de opgelopen energiekosten. Naar verwachting zal het begrotingstekort dan ook hard oplopen.
De BoE wilde binnenkort eigenlijk beginnen met de verkoop van de vele obligaties die de centrale bank sinds de financiële crisis heeft opgekocht. De start wordt nu uitgesteld tot eind oktober. Wel blijft de BoE vasthouden aan het doel om zijn balans jaarlijks met 80 miljard pond te verkleinen.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Maker van elektrische auto's Tesla hoorde woensdag bij de winnaars op de beurzen in New York. Beleggers zetten het aandeel in de vroege handel zo'n 3 procent hoger ondanks dat het bedrijf van topman Elon Musk afgelopen kwartaal minder auto's heeft verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. De vlak voor beursopening verschenen verkoopcijfers waren evenwel beter dan analisten hadden gevreesd.
11 minuten geledenAUSTIN (ANP) - Tesla heeft in het tweede kwartaal ruim 13 procent minder auto's verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Onder andere in Europa verloor de door Elon Musk geleide fabrikant van elektrische auto's de afgelopen maanden fors terrein.
19 minuten geledenREDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Microsoft gaat ongeveer 9000 werknemers ontslaan. Dit is de tweede grote ontslagronde dit jaar bij het Amerikaanse softwareconcern. Het bedrijf probeert zo de kosten in het gareel te houden nu het steeds meer geld uitgeeft aan kunstmatige intelligentie (AI). In mei werden 6000 arbeidsplaatsen geschrapt.
22 minuten geledenSCHIPHOL (ANP) - Schiphol gaat het aantal beveiligingsbedrijven op de luchthaven terugbrengen van vijf naar drie. De luchthaven heeft de bedrijven I-Sec, Securitas en Trigion gekozen om nieuwe beveiligingscontracten mee te sluiten, maakte Schiphol woensdag bekend.
1 uur geledenSTOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De Zweedse regering heeft een streep gezet door een belasting op vliegen. Ze wil daarmee de verzwakte luchtvaartsector ondersteunen. De vliegtaks werd in 2018 ingevoerd, hetzelfde jaar waarin de Zweedse activist Greta Thunberg haar eerste klimaatprotest hield.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Recyclingbedrijven zijn niet gered met vrijwillige afspraken, vindt de Koninklijke Nederlandse vereniging voor afval- en reinigingsdiensten (NVRD). Een woordvoerder noemt de afspraak van een reeks bedrijven om jaarlijks 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen "een mooie geste" die de recyclers niet genoeg zekerheid geeft om investeringen te doen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een groep bedrijven heeft afgesproken om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de 'plastictafel' waaraan brancheorganisaties, enkele natuurorganisaties en drie ministeries de afgelopen weken overlegden over de kringloopeconomie. Onder meer Coca-Cola, Unilever, Kraft Heinz en Nestlé staan op de lijst met bedrijven.
3 uur geleden