Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Centrale bank Rusland laat meer handel toe op beurs Moskou

Centrale bank Rusland laat meer handel toe op beurs Moskou

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De Russische centrale bank staat aanstaande maandag de handel in alle Russische aandelen op de beurs van Moskou weer toe. Na een wekenlange opschorting van de aandelenhandel opende de beurs afgelopen week met verregaande beperkingen.

Door de inval van Rusland in Oekraïne en daaropvolgende westerse sancties werden veel beursgenoteerde bedrijven in rap tempo minder waard, waarna de centrale bank noodmaatregelen nam. De beurshandel werd eind februari opgeschort. Na de heropening op donderdag mochten beleggers slechts in aandelen van 33 bedrijven handelen.

Er zijn nog altijd beperkingen. Zo is het beleggers verboden te speculeren op een koersdaling van Russische aandelen, bedrijfsobligaties of overheidsleningen van gemeentes en regiobesturen. De handelssessie is ook korter dan normaal en duurt maar vier uur.

Nieuwe regels maken het buitenlandse beleggers ook moeilijk om hun aandelen van Russische bedrijven te verkopen. Dit probleem speelt onder andere Nederlandse pensioenfondsen parten die als reactie op de inval in Oekraïne van hun Russische beleggingen af willen.

De Moskouse beurs sloot vrijdag 2,5 procent lager. Gasconcern Gazprom en oliebedrijf Rosneft verloren rond de 3 procent na de sterke koerswinsten op donderdag.

Meer uit Financieel

Online afrekenen sneller door nieuwe functie iDEAL

AMSTERDAM (ANP) - Nederlanders kunnen vanaf maandag een profiel aanmaken bij betaalsysteem iDEAL om te gebruiken bij webwinkels. Daarmee kunnen consumenten sneller en veiliger onlineaankopen doen, is het idee. De gegevens van consumenten worden in het iDEAL-systeem opgeslagen en niet meer los bij iedere webwinkel. Gegevens worden alleen gedeeld als de consument daarmee instemt, stelt iDEAL.

2 uur geleden
Aandacht voor energie en kwartaalcijfers in nieuwe beursweek

AMSTERDAM (ANP) - Prijzen voor olie en gas zullen in de eerste dagen van de nieuwe beursweek veel aandacht krijgen. Iran voerde dit weekend vanaf eigen grondgebied een grotendeels afgeslagen aanval met drones en raketten uit op Israël, wat de angst aanwakkert voor een groot conflict in het Midden-Oosten. Dat jaagt doorgaans ook de energieprijzen op.

8 uur geleden
Na Iraanse aanval nog hogere benzineprijzen verwacht

AMSTERDAM (ANP) - De directe Iraanse aanval op Israël van dit weekend belooft de olieprijzen op te drijven, en daarmee de pijn voor automobilisten aan de pomp te vergroten. Energiemarkten zijn erg gevoelig voor spanningen in het Midden-Oosten, die de toevoer uit olierijke landen kunnen belemmeren. Daarnaast kaapten Iraanse militairen zaterdag een schip in de voor energiemarkten belangrijke Straat van Hormuz, zegt energie-analist Hans van Cleef van adviesbedrijf Publieke Zaken.

10 uur geleden
Beurs Tel Aviv licht lager na door Israël afgeslagen aanval Iran

TEL AVIV (ANP) - De aandelenbeurs van Tel Aviv is zondag met een klein verlies geopend, na de afgeslagen aanval met drones en raketten van Iran op Israël. De belangrijkste graadmeter, de TA-35, stond na enkele minuten een fractie lager.

15 uur geleden
Drones straks volop ingezet als taxi, overheden aan zet

AMSTERDAM (ANP) - Een vliegende taxi of een pakketje dat via een drone bij je thuis wordt bezorgd is over enkele jaren waarschijnlijk heel normaal, voorspelt Nynke Lipsius, directeur van de Amsterdam Drone Week (ADW). De techniek is er volgens haar, evenals het gros van de wetgeving. Nu moeten provincies en gemeenten nadenken over de inzet ervan.

17 uur geleden
Duitse fabrikanten tegen strafheffingen op Chinese stekkerauto's

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse autofabrikanten verzetten zich tegen mogelijke Europese importheffingen op elektrische auto's uit China. De Europese Commissie maakte vorig jaar bekend een onderzoek te starten naar mogelijk marktverstorende Chinese subsidies voor elektrische auto's, wat kan leiden tot strafheffingen. Maar het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) vreest negatieve gevolgen als een handelsoorlog met China uitbreekt, zegt president Hildegard Müller in een interview met Die Welt.

1 dag geleden
Maersk wil dat klanten rampschip Baltimore meebetalen aan berging

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Rederij Maersk wil dat andere bedrijven meedelen in de financiële schade na de aanvaring met een brug bij de haven van Baltimore. Het Deense concern had het schip in gebruik dat vorige maand een groot scheepvaartongeluk veroorzaakte. Nu begint het bedrijf een procedure waarmee het eigenaren van de vracht aan boord van het schip laat meebetalen aan de berging van containers.

1 dag geleden