Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Centrale bank China: geboortebeperkingen opheffen en meer sparen

Centrale bank China: geboortebeperkingen opheffen en meer sparen

PEKING (ANP/BLOOMBERG) - China zou alle geboortebeperkingen moeten opheffen zodat Chinezen worden aangemoedigd om meer kinderen te krijgen. De bevolking van het land vergrijst sneller dan in ontwikkelde landen, zeggen onderzoekers van de Chinese centrale bank (PBOC). Daarnaast moeten Chinezen meer sparen om ouderen bij te kunnen staan.

Vergrijzing is geen nieuw probleem in China want het aantal baby's daalt al jaren. In 2013 versoepelde de regering het eenkindbeleid dat eind jaren zeventig werd ingevoerd en vanaf 2016 mochten families twee kinderen krijgen. Dat heeft niet geholpen de daling van het geboortecijfer om te buigen. Het geboortecijfer was in 2019 het laagst sinds de stichting van de Volksrepubliek China in 1949.

De verwachting van de PBOC is dat de beroepsbevolking van China tot 2025 jaarlijks met een half procent krimpt. In 2050 is de beroepsbevolking van het land volgens schattingen met meer dan 15 procent gekrompen.

Volgens de PBOC moet China meer investeren in de ontwikkeling van gebieden in het midden en westen van het land. Ook zou het land meer geld moeten steken in ontwikkelingslanden om te kunnen profiteren van hun arbeidskrachten. Verder zou het Chinese pensioenstelsel moeten worden hervormd.

Meer uit Financieel

VS en EU ijveren voor gedragscode AI-bedrijven

LULEA (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten en Europese Unie moeten er bij techbedrijven op aandringen dat ze een gedragscode over kunstmatige intelligentie (AI) gaan volgen, zei Eurocommissaris Margrethe Vestager. De EU werkt weliswaar aan wetgeving die de risico's van baanbrekende technologie moet beperken. Maar de ontwikkelingen gaan zo snel dat bedrijven als OpenAI, Google en Microsoft zichzelf al zouden moeten reguleren om schadelijke maatschappelijke gevolgen van AI tegen te gaan.

18 minuten geleden
Staatsagent: KLM schond afspraken, gezag overheid geschaad

DEN HAAG (ANP) - Het gezag van de overheid heeft schade opgelopen doordat KLM, tot dusver ongestraft, de voorwaarden voor staatssteun tijdens de coronacrisis schond. Dat schrijft staatsagent Jeroen Kremers, door het kabinet aangewezen om mee te kijken bij KLM zolang het bedrijf overheidssteun genoot, in zijn vijfde en laatste rapport.

1 uur geleden
Wall Street daalt in afwachting stemming over schuldendeal

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen woensdag omlaag. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de overheid. Vooral binnen de Republikeinse partij lijkt het verzet tegen de deal toe te nemen.

1 uur geleden
Duitse spoorvakbond denkt na over nieuwe stakingen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse vakbond voor spoorpersoneel EVG denkt na over nieuwe stakingen vanwege een slepend arbeidsconflict met Deutsche Bahn. EVG wees dinsdagavond een nieuw cao-voorstel van Deutsche Bahn af. Het staatsspoorbedrijf heeft vervolgens op zijn beurt een uitnodiging van de bond voor verdere onderhandelingen afgewezen.

3 uur geleden
Winning Portugese lithium voor stekkerauto's stap dichterbij

LISSABON (ANP/RTR) - De ontginning van lithium voor stekkerauto's en andere elektrische toepassingen in Portugal is een stap dichterbij gekomen. Het Britse mijnbouwbedrijf Savannah Resources heeft een positief oordeel gekregen van een Portugese toezichthouder over de verwachte impact op het milieu van een lithium-mijn in het noorden van Portugal. Het bedrijf spreekt van "een belangrijke mijlpaal" voor het project in de streek Barroso.

3 uur geleden
Italiaans bankhoofd roept op tot invoering minimumloon

ROME (ANP) - Italië zou een minimumloon moeten invoeren om zo sociale ongelijkheid te helpen aanpakken. Dat heeft president Ignazio Visco van de Italiaanse centrale bank gezegd. Hij merkte daarbij op dat de lonen in het Zuid-Europese land in het afgelopen jaar de zwakste reële groei hebben gezien van heel Europa.

3 uur geleden
Ryanair wil Brusselse actie om Frans luchtruim open te houden

BRUSSEL (ANP) - Vluchten die het Franse luchtruim doorkruisen moeten niet de dupe worden van plaatselijke stakingen bij de luchtverkeersleiding, betoogt topman van Ryanair Michael O'Leary. Hij dringt er bij de Europese Unie op aan om druk uit te oefenen zodat Frankrijk het luchtruim openhoudt voor overvliegende toestellen.

4 uur geleden