Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Centraal-Afrikaanse Republiek mag bitcoin eigenlijk niet erkennen

Centraal-Afrikaanse Republiek mag bitcoin eigenlijk niet erkennen

BANGUI (ANP/BLOOMBERG) - De Centraal-Afrikaanse Republiek heeft bonje met de eigen centrale bank vanwege het besluit om de bitcoin als wettig betaalmiddel te accepteren. De zogenoemde Banque des États de l'Afrique Centrale moet niks hebben van de cryptomunt en probeert te verhinderen dat kredietverstrekkers in zee gaan met betalingsplatforms die transacties willen uitvoeren in digitale valuta.

Het straatarme Afrikaanse land besloot onlangs El Salvador achterna te gaan en de bitcoin als tweede land ter wereld als officiële valuta te erkennen. Probleem is alleen dat de Centraal-Afrikaanse Republiek met vijf andere landen in de regio een munt deelt, namelijk de CFA-frank. Het hoofdkantoor van de centrale bank staat in buurland Kameroen en de beleidsbepalers daar wijzen erop dat het buurland niet zomaar een nieuwe munt kan aannemen.

De overheid van de Centraal-Afrikaanse Republiek ziet de bitcoin als een manier om het land op de kaart te zetten. Maar of veel mensen van de cryptomunt gebruik kunnen maken is de vraag, want het land is volgens de Verenigde Naties het op een na armste land ter wereld. Dat komt onder meer door een al haast negen jaar durende burgeroorlog.

Toen El Salvador de bitcoin ging accepteren kreeg dat land stevige kritiek van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Die organisatie noemde de beslissing gevaarlijk voor de financiële stabiliteit en de bescherming van consumenten.

Meer uit Financieel

Vakbond CNV tevreden met 'heel reëel' loonbod supermarkten

UTRECHT (ANP) - Als het aan supermarktwerkgevers ligt, krijgen supermarktmedewerkers vanaf september 10 procent meer salaris. Dat is het loonbod dat werkgeversorganisaties voor de levensmiddelendetailhandel Vakcentrum en de VGL aan vakbonden hebben gedaan. CNV spreekt van een "heel reëel bod", dat de vakbond nu aan de leden gaat voorleggen.

2 minuten geleden
Shell wil af van energieleverancier voor Nederlandse huishoudens

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Shell zoekt een koper voor een onderdeel dat huishoudens in Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland van gas en licht voorziet. Nog geen twee jaar geleden kondigde het olie- en gasconcern aan de Nederlandse markt te betreden voor energielevering aan particulieren. Maar nu blijkt het te lastig om voldoende winst te behalen met die activiteiten.

19 minuten geleden
Man (53) uit Aerdenhout aangehouden voor dividendstripping

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout is dinsdag aangehouden in een onderzoek van de FIOD. Hij wordt verdacht van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen, waardoor de belastingdienst ruim 4 miljoen euro onterecht zou hebben uitbetaald. Zijn woning en kantoor zijn doorzocht. Ook is er gezocht in het kantoor van zijn belastingadviseur, meldt het Openbaar Ministerie.

24 minuten geleden
Sterke afname Duitse export plastic afval in afgelopen 10 jaar

WIESBADEN (ANP/DPA) - De export van plastic afval door Duitsland is in de afgelopen tien jaar sterk gedaald. Dat heeft volgens het Duitse federale statistiekbureau Destatis onder meer te maken met striktere regels in Aziatische landen als het gaat om de import van plastic afval uit andere landen voor verwerking.

26 minuten geleden
Ryanair schrapt 400 vluchten om staking Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/RTR) - Ryanair heeft vierhonderd vluchten geannuleerd vanwege stakingen door luchtverkeersleiders in Frankrijk. De meeste van deze vluchten gingen naar of kwamen uit Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en Spanje. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij op Twitter.

1 uur geleden
Expert: materialentekort bedreigt waterstofproductie Europa

KARLSRUHE (ANP/DPA) - Een tekort aan grondstoffen en materialen die nodig zijn voor de productie van waterstof moet op korte termijn worden aangepakt. Anders kan het ertoe leiden dat waterstof in Europa te duur wordt om een belangrijke rol te spelen in de energietransitie, zegt onderzoekscentrum ZSW.

1 uur geleden
Deezer ontwikkelt technologie om AI-nummers te onderscheiden

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse muziekstreamingdienst Deezer werkt aan technologie waarmee liedjes die zijn gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) geïdentificeerd kunnen worden. Met de technologie hoopt het platform ervoor te zorgen dat het streamen van muziek in de toekomst "transparant en eerlijk" blijft.

1 uur geleden