Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Celstraffen voor rellende supporters NEC-Vitesse

Celstraffen voor rellende supporters NEC-Vitesse

ZUTPHEN (ANP) - Van de zeven supporters die zijn opgepakt bij rellen na de voetbalwedstrijd NEC-Vitesse in oktober moet er een terug de cel in. Dat oordeelde de politierechter in Zutphen dinsdag.

Na de voetbalwedstrijd op 17 oktober in Nijmegen belaagden vele tientallen relschoppers de politie met stenen en stokken. Agenten en politiepaarden raakten gewond en een politiebus werd gesloopt. Een van de aanjagers van de groep rellende supporters was Luuk van B. (30) uit Nijmegen. Hij gooide stoeptegels kapot en moedigde anderen aan ook stenen naar de politie te gooien. Ook was hij een van de hooligans die een politiebus vernielden.

Van B. kreeg met zes maanden cel de zwaarste straf van de zeven supporters die dinsdag voor de politierechter verschenen. "Ik kan niet uitleggen aan de maatschappij dat u er met alleen een werkstraf mee weg zou komen", zei de politierechter. Hij noemde de geweldsuitbarsting een schande. Tegen Van B. was zeven maanden cel geëist vanwege zijn leidende rol bij de rellen.

Straffen

De 47-jarige Peter G. verliet de tribune tijdens de rust van de wedstrijd omdat zijn jonge zoontje weg wilde. De sfeer was grimmig en bij het uitvak ging bij hem de knop om, zoals G. het zei. Hij mishandelde een steward en gooide twee dranghekken richting het vak met supporters van Vitesse. De man heeft een zware hernia en zat met een pijnlijke grimas tegenover de rechter. "Toch was u mans genoeg om uw kind in de steek te laten om met dranghekken te gooien en die steward te mishandelen", zei de rechter.

Tegen G. was een maand cel geëist. Hij is de enige van de zeven die sinds zijn aanhouding nog vastzit. Hij kreeg dertig dagen cel waarvan de helft voorwaardelijk. Het onvoorwaardelijke deel heeft hij inmiddels uitgezeten. Robert C. (46) uit Wijchen gooide takken naar de politie. Hij was emotioneel door het verlies van zijn club. "Mijn excuses aan alle politiemensen", zei hij. C. heeft net als andere supporters inmiddels een stadionverbod voor onbepaalde tijd gekregen.

C. is net als een 20-jarige man uit Afferden veroordeeld tot twee maanden cel voorwaardelijk en een taakstraf van 120 uur. Een man is vrijgesproken en de zaken tegen twee andere verdachten zijn aangehouden voor het doen van nader onderzoek.

Meer uit Binnenland

Idema van or Tata Steel heeft spijt van uitspraken over activisten

IJMUIDEN (ANP) - Vicevoorzitter Gerrit Idema van de centrale ondernemingsraad van Tata Steel heeft spijt van de uitspraken die hij heeft gedaan over de aan Extinction Rebellion verwante actiegroep Kappen met Kolen. In een verklaring stelt hij zijn opmerking zeer te betreuren.

53 minuten geleden
Actievoerders voor klimaat voorzien standbeelden van blinddoek

LEIDEN (ANP) - Actievoerders hebben op verschillende plaatsen in het land tientallen standbeelden geblinddoekt. Het gaat bijvoorbeeld om het beeld van Aletta Jacobs in Groningen, koningin Wilhelmina in Utrecht en Apeldoorn en Bonifatius in Dokkum. Ook in andere landen kregen standbeelden een blinddoek voor. Scientist Rebellion, een internationale beweging van wetenschappers en academici die zich zorgen maken over het klimaat, geeft aan verantwoordelijk te zijn voor de actie.

2 uur geleden
XR geschokt door uitspraken Tata-personeel over demonstratie

IJMUIDEN (ANP) - Extinction Rebellion zegt geschokt te zijn over de uitspraken die medewerkers van Tata Steel hebben gedaan over klimaatactivisten die maandag gaan demonstreren bij de fabriek. Die uitlatingen circuleren in WhatsApp- en Facebookgroepen. Eerder al sprak onder meer de directie van het bedrijf haar afschuw en afkeuring over de uitspraken uit.

3 uur geleden
ANWB: files zijn dit jaar in alle hevigheid terug

DEN HAAG (ANP) - De files op de Nederlandse wegen zijn dit jaar "in alle hevigheid" teruggekeerd. Dat stelt de ANWB Verkeersinformatie op basis van filecijfers over het eerste kwartaal van dit jaar. Volgens de verkeersdienst staan we bovendien vaker stil dan voor corona. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2019 steeg het aantal opstoppingen met 10 procent.

3 uur geleden
Vier mannen omgekomen door eenzijdig ongeval in Friese Jirnsum

JIRNSUM (ANP) - Vier mannen zijn zaterdagavond om het leven gekomen door een eenzijdig ongeval in het Friese Jirnsum. Het ongeluk gebeurde aan de Rijksweg, meldt de politie.

4 uur geleden
Nieuwe Waterweg opnieuw open voor scheepvaart

ROTTERDAM (ANP) - De Nieuwe Waterweg in de Rotterdamse haven is opnieuw opengesteld voor de scheepvaart nadat geplande werkzaamheden waren uitgelopen, meldt Rijkswaterstaat.

9 uur geleden
Tata Steel veroordeelt uitspraken personeel over klimaatactivisten

IJMUIDEN (ANP) - De directie en de centrale ondernemingsraad van Tata Steel zeggen "met afschuw" kennis te hebben genomen van uitspraken die medewerkers hebben gedaan in WhatsApp- en Facebookgroepen over een demonstratie die maandag wordt gehouden door klimaatactivisten bij de fabriek in IJmuiden.

16 uur geleden