Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Celstraffen voor rellende supporters NEC-Vitesse

Celstraffen voor rellende supporters NEC-Vitesse

ZUTPHEN (ANP) - Van de zeven supporters die zijn opgepakt bij rellen na de voetbalwedstrijd NEC-Vitesse in oktober moet er een terug de cel in. Dat oordeelde de politierechter in Zutphen dinsdag.

Na de voetbalwedstrijd op 17 oktober in Nijmegen belaagden vele tientallen relschoppers de politie met stenen en stokken. Agenten en politiepaarden raakten gewond en een politiebus werd gesloopt. Een van de aanjagers van de groep rellende supporters was Luuk van B. (30) uit Nijmegen. Hij gooide stoeptegels kapot en moedigde anderen aan ook stenen naar de politie te gooien. Ook was hij een van de hooligans die een politiebus vernielden.

Van B. kreeg met zes maanden cel de zwaarste straf van de zeven supporters die dinsdag voor de politierechter verschenen. "Ik kan niet uitleggen aan de maatschappij dat u er met alleen een werkstraf mee weg zou komen", zei de politierechter. Hij noemde de geweldsuitbarsting een schande. Tegen Van B. was zeven maanden cel geëist vanwege zijn leidende rol bij de rellen.

Straffen

De 47-jarige Peter G. verliet de tribune tijdens de rust van de wedstrijd omdat zijn jonge zoontje weg wilde. De sfeer was grimmig en bij het uitvak ging bij hem de knop om, zoals G. het zei. Hij mishandelde een steward en gooide twee dranghekken richting het vak met supporters van Vitesse. De man heeft een zware hernia en zat met een pijnlijke grimas tegenover de rechter. "Toch was u mans genoeg om uw kind in de steek te laten om met dranghekken te gooien en die steward te mishandelen", zei de rechter.

Tegen G. was een maand cel geëist. Hij is de enige van de zeven die sinds zijn aanhouding nog vastzit. Hij kreeg dertig dagen cel waarvan de helft voorwaardelijk. Het onvoorwaardelijke deel heeft hij inmiddels uitgezeten. Robert C. (46) uit Wijchen gooide takken naar de politie. Hij was emotioneel door het verlies van zijn club. "Mijn excuses aan alle politiemensen", zei hij. C. heeft net als andere supporters inmiddels een stadionverbod voor onbepaalde tijd gekregen.

C. is net als een 20-jarige man uit Afferden veroordeeld tot twee maanden cel voorwaardelijk en een taakstraf van 120 uur. Een man is vrijgesproken en de zaken tegen twee andere verdachten zijn aangehouden voor het doen van nader onderzoek.

Meer uit Binnenland

Ook Van Weel neemt afstand van uitspraken over omvolking

DEN HAAG (ANP) - Toekomstig justitieminister David van Weel neemt net als zijn VVD-partijgenoten afstand van uitspraken van PVV'ers over omvolkingstheorieën. "Dit staat heel ver af van waar ik sta", zei Van Weel tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer. Hij zei zich aan te sluiten bij partijgenote en beoogd vicepremier Sophie Hermans die eerder op de dag zei dat ze "een buitengewoon lage tolerantie" heeft voor dit soort uitspraken.

37 minuten geleden
25,5 jaar cel voor man achter 'vergismoord' Latumahina

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank Amsterdam heeft de 43-jarige Noureddine H. veroordeeld tot 25,5 jaar cel voor de schietpartij die de Amsterdamse dj Djordy Latumahina op 8 oktober 2016 fataal werd en waarbij zijn vriendin blijvend letsel opliep. Volgens de rechtbank was H. de organisator van de schietpartij in Amsterdam-West.

47 minuten geleden
Zuid-Holland betaalt vrijwilligers voor hulp in landelijk gebied

DEN HAAG (ANP) - Boeren die meedenken over de aanpak van het landelijk gebied in de provincie Zuid-Holland, krijgen hier binnenkort geld voor. Zuid-Holland heeft, net als enkele andere provincies, besloten om 200.000 euro beschikbaar te stellen voor een zogeheten deelnamevergoeding. Omdat boeren en ook vrijwilligers van lokale natuur- en landschapsorganisaties vaak specifieke kennis hebben van bepaalde gebieden, wil Zuid-Holland hen hiervoor betalen.

1 uur geleden
Hermans belooft lage tolerantie voor omvolking-achtige uitspraken

DEN HAAG (ANP) - Als vicepremier van de VVD belooft Sophie Hermans een "buitengewoon lage tolerantie" te hebben voor uitspraken van PVV'ers zoals die over omvolkingstheorieën. Dat soort ideeën "staan heel ver van mij af", aldus de beoogde bewindsvrouw. "En straks zijn wij collega's in het kabinet. En daar zal ik heel scherp in de gaten houden wat er gebeurt."

2 uur geleden
20 verdachten jaar na rellen FC Twente - Hammarby IF voor rechter

ALMELO (ANP) - Het Openbaar Ministerie vervolgt twintig verdachten van de rellen na de wedstrijd van FC Twente tegen de Zweedse voetbalclub Hammarby IF. Ze staan op 8 en 9 juli terecht in de rechtbank in Almelo, kondigde het OM maandag aan.

2 uur geleden
Hermans houdt ook 'klimaatontkenners' in kabinet aan de afspraken

DEN HAAG (ANP) - Aankomend klimaatminister Sophie Hermans zal ook haar beoogd collega-ministers die niet geloven in door de mens veroorzaakte klimaatverandering, houden aan de afspraken in het hoofdlijnenakkoord. "Die afspraken staan en daar zal ik iedereen in het kabinet aan houden", zegt de VVD'er in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

2 uur geleden
Ik besloot uiteindelijk zelf bij KHN weg te gaan, zegt Beljaarts

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts spreekt mediaberichten tegen dat hij onder druk van leden de lobbyclub Koninklijke Horeca Nederland heeft verlaten. "Ik heb uiteindelijk zelf besloten om te gaan." De Volkskrant en de Telegraaf meldden dat de ledenraad hem heeft gevraagd af te treden.

3 uur geleden