Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Celstraffen voor demonstrerende relschoppers

Celstraffen voor demonstrerende relschoppers

DEN HAAG (ANP) - "Een explosie van geweld." Zo noemt de politierechter de uit de hand gelopen demonstratie tegen coronamaatregelen op 21 juni in Den Haag. Ze legde deels voorwaardelijke celstraffen tot drie maanden op aan relschoppers die rond het Malieveld de confrontatie zochten met de politie en de ME.

Verdachte Gerson P. (25) uit Den Haag werd veroordeeld voor onder meer het meermaals trappen naar de ME bij het Centraal Station en het gooien van wegafzettingen naar politiebussen. Hij kreeg drie maanden, waarvan een maand voorwaardelijk.

"Het is onbegrijpelijk en onbestaanbaar dat een demonstratie op deze manier escaleert", oordeelde de rechter over het gedrag van P. "U botviert uw frustraties op de ME door te schoppen. U droeg bij een aan het oplaaien van het geweld, dat vind ik heel kwalijk."

Spijt

De politierechter gaf Jimmy van E. (27) uit IJmuiden een celstraf van drie maanden, waarvan twee voorwaardelijk voor het slaan van een ME'er en het vernielen van een politieauto. Die schade van ruim 1700 euro moet hij met andere daders vergoeden, oordeelde de rechter. Zelf zegt Van E. een klap te hebben uitgedeeld tegen het schild van de ME’er omdat die met zijn wapenstok "een weerloze vrouw met bloemen in haar hand had geslagen". De politierechter oordeelde dat hij het bloemenmeisje beter had kunnen beschermen door haar weg te trekken in plaats van te reageren met zijn vuist.

"Het is een domme actie van me geweest, ik heb er spijt van. Ik was gefrustreerd, ik heb de verkeerde keuzes gemaakt", zei P. Verdachte Van E. had minder spijt. Hij noemde het belachelijk dat de demonstratie verboden was en dat zijn grondrechten daarmee zijn beperkt. In appjes aan een vriend schreef hij: "Ik ben bereid dood te gaan als het moet, ik zal me altijd tegen de tirannie verzetten."

Lager dan de strafeisen

De opgelegde straffen zijn lager de dan de strafeisen van de officier van justitie. Zij eiste een celstraf van vijf maanden waarvan een maand voorwaardelijk tegen P. Tegen Van E. eiste ze vier maanden, waarvan twee voorwaardelijk.

Het is de tweede zittingsdag in de rechtbank in Den Haag. Woensdag werden al zesmaal taakstraffen van 60 tot 180 uur en voorwaardelijke celstraffen uitgedeeld voor het bekogelen van de ME en kreeg een relschopper een deels voorwaardelijke celstraf van drie maanden voor het uitdelen van een karatetrap tegen het schild van een ME’er.

Op 3 december staan opnieuw relschoppers terecht.

Meer uit Binnenland

Opnieuw explosie in Rotterdamse Eric Kropstraat, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - In de Eric Kropstraat in Rotterdam-Feijenoord is opnieuw een explosie geweest. Rond 03.15 uur ging een explosief af bij een ander portiek dan in de nacht van maandag op dinsdag, toen het ook al raak was. De politie meldt dat niemand gewond is geraakt.

14 minuten geleden
Deel Utrecht Centraal beperkt toegankelijk om veiligheidsoefening

UTRECHT (ANP) - In en rond station Utrecht Centraal vindt donderdag een veiligheidsoefening plaats door tientallen medewerkers van hulpdiensten en andere instanties. Daardoor zullen volgens de NS enkele delen van het station beperkt toegankelijk zijn.

19 minuten geleden
Twee weken geen treinen tussen Meppel en Assen

HOOGEVEEN (ANP) - De spoorlijn tussen Meppel en Assen ligt er twee weken uit vanwege werkzaamheden bij Hoogeveen. ProRail adviseert reizigers die bijvoorbeeld met de trein van Zwolle naar Groningen willen om via Leeuwarden te reizen. Tussen Meppel, Hoogeveen, Beilen en Assen worden bussen ingezet.

22 minuten geleden
Rechtbank doet uitspraak in zaak over babymoord in Rotterdam

ARNHEM (ANP) - In de strafzaak tegen de 23-jarige Rotterdammer Ruud S., die wordt verdacht van de moord op zijn zes maanden oude dochtertje Emily, volgt donderdagmiddag een uitspraak van de rechter. Tegen S. is acht jaar cel geëist en tbs met dwangverpleging.

24 minuten geleden
Gelderse delegatie pleit in Den Haag voor meer ov-investeringen

NIJMEGEN (ANP) - Een delegatie uit Gelderland met onder meer gedeputeerde Jan van der Meer reist donderdag per bus naar Den Haag om het Rijk te vragen om een investering in het openbaar vervoer. Bij de Tweede Kamer willen de afgevaardigden uit Gelderland een grote ov-chipkaart aanbieden aan staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) bij de Tweede Kamer. Die debatteert donderdag over het openbaar vervoer.

25 minuten geleden
Explosie bij woning in Katwijk, geen gewonden

KATWIJK (ANP) - Bij een woning in Katwijk heeft in de nacht van woensdag op donderdag een explosie plaatsgevonden. Volgens de politie raakte de woning beschadigd. Er zijn geen gewonden. Wat de explosie rond 00.10 uur aan de Blekerij heeft veroorzaakt, wordt onderzocht. Ook de brandweer kwam vanwege de ontploffing ter plaatse.

2 uur geleden
Gewonde door explosie bij pand in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een pand aan de Cortenbachsingel in het zuidoosten van Rotterdam in de wijk Beverwaard is woensdagavond een explosief afgegaan. Een bewoner raakte lichtgewond, meldt de politie.

3 uur geleden