Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Celstraffen voor deelnemers lawaaiprotest tijdens persconferentie

Celstraffen voor deelnemers lawaaiprotest tijdens persconferentie

DEN HAAG (ANP) - De rechter heeft woensdag een 48-jarige Rotterdammer en 53-jarige Amsterdammer veroordeeld voor geweldpleging bij een lawaaidemonstratie op de Haagse Turfmarkt in november. Tegenstanders van het coronabeleid hielden op 12 november een lawaaidemonstratie in een poging de coronapersconferentie te verstoren. Daarbij werd onder meer met stenen en zwaar vuurwerk gegooid.

De mannen stonden woensdag voor het eerst in de rechtbank, de politierechter deed in beide gevallen meteen uitspraak. De Rotterdammer gooide tijdens de demonstratie een stuk zwaar vuurwerk in een groep mensen. De man dacht een fakkel te hebben gegooid, maar de officier van justitie ging daar niet in mee. "Op een fakkel staat niet in grote letters 'Cobra 6' geschreven." De officier eiste een celstraf van acht maanden. De rechter legde uiteindelijk de man vier maanden cel op, waarvan twee voorwaardelijk.

De Amsterdammer moest voor de rechter verschijnen vanwege het bedreigen van een journalist. Die had na de lawaaidemonstratie een filmpje geplaatst met beelden van de Turfmarkt. "De schade van vanavond: de koffietent was nog maar pas geopend. In het filmpje ook het formaat van de bakstenen", schreef de journalist daarbij. De verdachte reageerde daaronder met: "Je bent een nsbr en we weten je te vinden kankerhond."

De Amsterdammer werd in januari aangehouden op basis van camerabeelden van de avond van de de demonstratie. Hij verklaarde zelf niks weten van de bedreiging dan wel belediging, maar dat iemand anders zijn naam en foto had gebruikt op Twitter. De officier vond dat ongeloofwaardig en eiste acht weken cel. De rechter legde de man een celstraf van vier weken op, waarvan 25 dagen voorwaardelijk. Ook mag de man geen contact meer opnemen met de journalist.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

EH2670 3 maanden geleden
Het is toch te gek voor woorden. De relschoppers die voor tonnen schade aanrichten hoeven niets te betalen of ze kunnen het niet verhalen ,maar als je wat lawaai maakt dan zou je de bak in draaien . De wereld op zijn kop.

Meer uit Binnenland

Automobilist overlijdt door ongeluk na achtervolging politie

EMMEN (ANP) - Een 43-jarige man is vrijdagavond overleden door een auto-ongeluk na een achtervolging door de politie dicht bij Emmen in Drenthe. De man botste op de N381 tegen de auto van een 61-jarige vrouw. Zij is zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht.

2 uur geleden
Burgemeester Bruls en gezin moesten huis uit vanwege dreiging

NIJMEGEN (ANP) - Burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls is tijdens de coronatijd bedreigd. In een interview met De Gelderlander vertelt Bruls dat eind november vorig jaar een "concrete dreiging" bestond dat actievoerders hem en zijn gezin "thuis kwamen opzoeken". Uit voorzorg werd het gezin snel naar elders gebracht.

4 uur geleden
Handhavers in Utrecht mogen vrijwillig bodycam dragen

UTRECHT (ANP) - Handhavers van de gemeente Utrecht mogen als ze dat willen een bodycam bij zich dragen. Burgemeester Sharon Dijksma heeft dat besloten, nadat een proef met de camera's goed was bevallen bij de medewerkers. "De resultaten van dit onderzoek bevestigen dat de bodycam een goed middel is om het veiligheidsgevoel, de veiligheid en het leervermogen te vergroten", heeft ze laten weten aan de gemeenteraad.

4 uur geleden
Staking: meeste bussen Eindhoven en Venlo rijden volgens FNV niet

EINDHOVEN (ANP) - Het merendeel van de buschauffeurs in Eindhoven en Venlo staakt, vertelt Marijn van der Gaag, bestuurder bij FNV. "Zo'n 75 procent legt het werk neer. We zitten goed op koers." Volgens Fred Kagie, voorzitter Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer (VWOV), kan ongeveer de helft van de geplande ritten niet doorgaan.

5 uur geleden
Deel buschauffeurs staakt in Venlo en Eindhoven voor betere cao

VENLO (ANP) - Een deel van de buschauffeurs in het streekvervoer legt zaterdag het werk neer in Eindhoven en Venlo. Het is de derde staking in een landelijke estafette voor een betere cao.

9 uur geleden
Dode en gewonde door verkeersongeval in Emmen

EMMEN (ANP) - Door een verkeersongeval vrijdagavond in Emmen (Drenthe) is een man om het leven gekomen. Een andere persoon raakte zwaargewond en is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

11 uur geleden
Apenpokkenvirus voor het eerst in Nederland vastgesteld

BILTHOVEN (ANP) - Het apenpokkenvirus is voor het eerst in Nederland vastgesteld bij een persoon. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat geeft geen informatie over leeftijd, geslacht en woonplaats van de persoon. Het instituut verwacht dat er nog meer mensen besmet geraakt kunnen zijn.

14 uur geleden