Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Celstraffen tot zes jaar voor juwelenroof Dresden

Celstraffen tot zes jaar voor juwelenroof Dresden

DRESDEN (ANP/DPA) - Vijf leden van een criminele bende zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen tot ruim zes jaar voor een juwelenroof in de Duitse stad Dresden. Een zesde verdachte is vrijgesproken. De roof in november 2019 was een van de meest spectaculaire overvallen in Duitsland ooit.

De roof vond plaats in de Grünes Gewölbe (Groene Gewelf), de schatkamer in het Residenzschloss Dresden. Twee dieven kwamen door een raam binnen, en braken met een bijl de vitrines open. Bij de roof werden 4300 diamanten en andere edelstenen meegenomen.

De veroordeelden zijn allen mannen van in de twintig met banden met de beroemde Duitse misdaadfamilie Remmo. Hun straffen van 52 maanden tot 75 maanden werden verlaagd in ruil voor een bekentenis.

113 miljoen euro

De buit was zo'n 113 miljoen euro waard, al hadden de 17e- en 18e-eeuwse stukken voor het museum vooral grote historische waarde. Daarnaast werd voor ongeveer een miljoen euro schade aangericht aan het museum.

Het grootste deel van de buit werd ruim drie jaar na de roof teruggevonden. Sommige juwelen waren wel beschadigd.

Nederlander betrokken

In de zaak van de roof werd ook nog een Nederlander gearresteerd voor oplichting. Hij deed zich voor als diamantair en beweerde dat hij een kostbare onderscheiding van de Orde van de Poolse Witte Adelaar kon terugbezorgen. Hij kreeg daar 40.000 euro voor van de beheerders van de collectie in Dresden en verdween vervolgens.

Meer uit Buitenland

Media: aanslagpleger Trump had materiaal voor maken bommen

QUANTICO (ANP) - Een bron binnen de wetshandhaving heeft bevestigd dat de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, materiaal had voor het maken van bommen. Hij had dit materiaal in zijn auto en in zijn woning, meldt de Amerikaanse nieuwszender CBSNews.

27 minuten geleden
FBI heeft telefoon aanslagpleger Trump in handen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De FBI heeft de telefoon in handen van de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. FBI-agent Kevin Rojek zei dat de FBI bezig was toegang te krijgen tot de informatie die daarin was opgeslagen.

1 uur geleden
15 doden bij aanval Israël op schuilplaats vluchtelingen in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlisch bombardement op een school waar vluchtelingen verblijven in de Gazastrook zijn vijftien doden gevallen, zegt de civiele bescherming in het gebied. Het Israëlische leger (IDF) zegt dat het "terroristen" heeft getroffen.

2 uur geleden
Senaat VS onderzoekt veiligheid bij moordaanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat opent een onderzoek naar de veiligheid rond de campagnebijeenkomst waarbij voormalig president Donald Trump zaterdagavond (lokale tijd) werd beschoten. De Democraat Gary Peters uit Michigan zal het onderzoek leiden, melden Amerikaanse media.

3 uur geleden
Volgens FBI handelde aanslagpleger Trump alleen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump handelde volgens de FBI alleen. "Op dit moment geeft de informatie die we hebben aan dat de schutter alleen handelde", zei Kevin Rojek, een FBI-agent in Pennsylvania, waar de moordaanslag zaterdag plaatsvond.

3 uur geleden
Nikki Haley verrassend toch op Republikeinse partijconventie

MILWAUKEE (ANP) - De Republikeinse politica Nikki Haley gaat toch spreken op de Republikeinse partijconventie die maandag van start gaat, melden verschillende Amerikaanse media. De voormalige rivale van Donald Trump in de voorverkiezingen stond niet op de sprekerslijst, maar na de mislukte moordaanslag op Trump zouden de Republikeinen eenheid willen tonen.

4 uur geleden
Twee gewonden bij aanslag op Trump in stabiele toestand

BUTLER (ANP/RTR) - De twee gewonden die er na de aanslag zaterdag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump ernstig aan toe leken, zijn volgens de politie van de staat Pennsylvania "in stabiele toestand".

4 uur geleden