Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Celstraffen tot 2,5 jaar voor verbranden Poolse man in Amsterdam

Celstraffen tot 2,5 jaar voor verbranden Poolse man in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag twee 37-jarige mannen veroordeeld tot dertig en vijftien maanden gevangenisstraf voor hun betrokkenheid bij de dood van een 42-jarige Pool en het in brand steken van diens stoffelijke overschot.

Het slachtoffer Pavel Morawski werd in de nacht van 17 op 18 september 2021 tijdens een geëscaleerd conflict met een schroevendraaier in het achterhoofd gestoken, op een terrein nabij de Distelweg in Amsterdam-Noord. De mannen lieten hem voor dood achter. In plaats van de politie te bellen bedachten ze volgens de rechtbank een plan om het lichaam te verbranden en zo het bewijs voor hun betrokkenheid te wissen.

Het in brand gestoken lichaam werd twee dagen later gevonden. De 37-jarige Ben du P. is veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor mishandeling met de dood tot gevolg. Het Openbaar Ministerie had tien jaar cel tegen hem geëist, maar moord en doodslag konden volgens de rechtbank niet worden bewezen.

Van de andere verdachte Barry B. is niet gebleken dat hij direct betrokken was bij de fatale mishandeling. Wel zijn beide mannen veroordeeld voor openlijk geweld en verbranding van het stoffelijk overschot. B. krijgt daarvoor vijftien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. De rechtbank rekent hem de feiten verminderd aan, omdat hij kampt met verslavingsproblematiek, een verstandelijke beperking en psychotische klachten. Hij moet na zijn vrijlating voldoen aan een aantal bijzondere voorwaarden, zoals een drugsverbod en ambulante behandeling. Ook moet hij meewerken aan schuldhulpverlening.

Meer uit Binnenland

Hoofddocent UvA maakt zich zorgen over mogelijke gevaren ChatGPT

AMSTERDAM (ANP) - Universitair hoofddocent Natuurlijke Taalverwerking Jelle Zuidema maakt zich zorgen over de mogelijke gevaren van ChatGPT. Zo kan de chatbot kwetsende teksten produceren en worden misbruikt voor reclamedoeleinden. Ook kunnen andere wetenschappen worden verwaarloosd door de commerciële voordelen van ChatGPT. Om dat te voorkomen, moeten er (Europese) regels komen, zegt Zuidema.

46 minuten geleden
Politiebond: politie moet harder optreden tegen racisme

DEN HAAG (ANP) - Er moet onder politiemensen meer kennis komen over racisme en discriminatie in de maatschappij, en de politie moet structureel harder gaan optreden tegen dit probleem. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) Jan Struijs in een reactie op de uitspraken van politiechef Janny Knol van de eenheid Oost-Nederland. In een interview in het AD zegt ze dat racisme structureel voorkomt bij de politie en als een structureel probleem moet worden aangepakt.

49 minuten geleden
Honderden kantoormedewerkers en beveiligers springen bij in trein

UTRECHT (ANP) - Bijspringend kantoorpersoneel en tijdelijk ingehuurde beveiligers moeten de NS in april weer zichtbaarder maken in de trein. In de loop van de maand gaan honderden extra krachten meerijden op treinen om de werkdruk van conducteurs te verlichten. Reizigers merken dat, doordat ze dan vaker weer iemand met een NS-jasje voorbij zien lopen, laat een woordvoerder weten.

2 uur geleden
Weer duizenden koopwoningen open voor publiek

UTRECHT (ANP) - Makelaarsorganisatie NVM houdt zaterdag weer een Open Huizen Dag. De verwachtingen zijn extra hooggespannen, nu de woningmarkt aan het afkoelen is. Zo'n 13.600 huizenverkopers zetten hun deuren open voor potentiële kopers, ongeveer 2600 meer vergeleken met de laatste ronde in oktober.

5 uur geleden
Statiegeld van 15 cent op blikjes gaat zaterdag officieel in

DEN HAAG (ANP) - Vanaf zaterdag zit er 15 eurocent statiegeld op het gros van de blikjes bier, fris en andere dranken. Die blikjes zijn voorzien van een speciaal statiegeldlogo en kunnen worden ingeleverd bij onder meer grote supermarkten en tankstations langs snelwegen waar consumenten dat statiegeld dan terug kunnen krijgen. Om het statiegeld op blik onder de publieke aandacht te brengen komt er een voorlichtingscampagne.

5 uur geleden
Agractie: berichten uit Den Haag komen over als totale chaos

DEN HAAG (ANP) - Agractie spreekt van "totale chaos" over de boodschap die het kabinet vrijdagavond heeft afgegeven over de stikstofaanpak. Premier Mark Rutte zei na urenlang kabinetsberaad "versnelling aan te brengen" in het terugbrengen van de uitstoot van stikstof. Concreet werd Rutte niet.

12 uur geleden
Gegevens klagende omwonenden Tata Steel niet goed beschermd

VELSEN (ANP) - De persoonlijke gegevens van klagende omwonenden van staalfabriek Tata Steel zijn niet goed beveiligd geweest. Een ethisch hacker ontdekte dat hij voor- en achternamen, adressen, telefoonnummers en mailadressen van de klagers kon zien. Hij meldde dat vervolgens bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die toezicht houdt op Tata Steel.

15 uur geleden