Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Celstraffen tot 2,5 jaar voor verbranden Poolse man in Amsterdam

Celstraffen tot 2,5 jaar voor verbranden Poolse man in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag twee 37-jarige mannen veroordeeld tot dertig en vijftien maanden gevangenisstraf voor hun betrokkenheid bij de dood van een 42-jarige Pool en het in brand steken van diens stoffelijke overschot.

Het slachtoffer Pavel Morawski werd in de nacht van 17 op 18 september 2021 tijdens een geëscaleerd conflict met een schroevendraaier in het achterhoofd gestoken, op een terrein nabij de Distelweg in Amsterdam-Noord. De mannen lieten hem voor dood achter. In plaats van de politie te bellen bedachten ze volgens de rechtbank een plan om het lichaam te verbranden en zo het bewijs voor hun betrokkenheid te wissen.

Het in brand gestoken lichaam werd twee dagen later gevonden. De 37-jarige Ben du P. is veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor mishandeling met de dood tot gevolg. Het Openbaar Ministerie had tien jaar cel tegen hem geëist, maar moord en doodslag konden volgens de rechtbank niet worden bewezen.

Van de andere verdachte Barry B. is niet gebleken dat hij direct betrokken was bij de fatale mishandeling. Wel zijn beide mannen veroordeeld voor openlijk geweld en verbranding van het stoffelijk overschot. B. krijgt daarvoor vijftien maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. De rechtbank rekent hem de feiten verminderd aan, omdat hij kampt met verslavingsproblematiek, een verstandelijke beperking en psychotische klachten. Hij moet na zijn vrijlating voldoen aan een aantal bijzondere voorwaarden, zoals een drugsverbod en ambulante behandeling. Ook moet hij meewerken aan schuldhulpverlening.

Meer uit Binnenland

Verdachte pakketten in Zoutkamp niet explosief

ZOUTKAMP (ANP) - De twee gevonden verdachte pakken in het Groningse Zoutkamp blijken geen explosieve stoffen te bevatten. Dat concludeert de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) na een middag onderzoek aan de Marneweg/N361, meldt de politie. De EOD neemt de pakketten mee om nog verder te onderzoeken, de eerder afgezette omgeving is weer vrijgegeven.

4 uur geleden
Drie derdelanders mogen van rechter niet blijven werken

UTRECHT (ANP) - Drie derdelanders mogen van de rechter de komende weken niet blijven werken. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland geoordeeld in drie spoedprocedures. Na maandag stopt de opvang voor gevluchte mensen uit Oekraïne met een andere nationaliteit, maar ze hebben nog tot 2 april om uit Nederland te vertrekken.

4 uur geleden
Oud-ambassadeurs roepen kabinet op om hardere lijn tegen Israël

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet stoppen met "het indirect steunen en gedogen van de grove en grootschalige Israëlische oorlogsmisdaden in Gaza en de andere Palestijnse bezette gebieden", vinden 28 voormalige ambassadeurs namens Nederland. In een oproep vragen ze het kabinet "om aan de goede kant van de geschiedenis te staan" en zich harder op te stellen tegenover de Israëlische regering. Het defensieverdrag met Israël moet bovendien niet geratificeerd worden, vinden zij.

4 uur geleden
Een van de zedenzaken in Leiden gaat om verkrachting

LEIDEN (ANP) - Een van de zedenzaken in het centrum van Leiden die de politie onderzoekt, is een verkrachting, meldt de politie maandagmiddag. Een jonge Leidse vrouw is in de nacht van woensdag op donderdag belaagd door een man. Zij was toen lopend onderweg van de Breestraat naar het Noordeinde.

5 uur geleden
Rijkswaterstaat begint half 2024 met vervangen geluidsschermen A10

AMSTERDAM (ANP) - Rijkswaterstaat begint halverwege 2024 met het vervangen van 6 kilometer aan geluidsschermen langs de A10 Noord bij Amsterdam. Dat meldt de organisatie maandag. Duizenden bewoners langs de A10 ervaren meer geluidsoverlast doordat eerder geluidsschermen zijn verwijderd.

5 uur geleden
Twee verdachte pakketten in Zoutkamp, omgeving afgezet en ontruimd

ZOUTKAMP (ANP) - In het Groningse Zoutkamp is maandagmiddag de omgeving van de Marneweg/N361 en Strandweg afgezet omdat er twee verdachte pakketten zijn gevonden. In eerste instantie kreeg de politie aan het begin van de middag melding van één verdacht pakket, maar na onderzoek blijkt dat het om twee pakketten gaat, aldus de politie. Een deel van een kazerne binnen het afgezette gebied is ontruimd.

5 uur geleden
OM eist 10 jaar cel en tbs voor fatale brandstichting Arnhem

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag een celstraf van tien jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 38-jarige Enid T. voor brandstichting in de Arnhemse De Wiltstraat. Bij de brand kwamen twee vrouwen van 46 en 51 jaar om het leven, zijn twee panden verwoest en raakten vijf andere panden zwaar beschadigd.

6 uur geleden