Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Celstraffen tot 2,5 jaar voor plaatsen explosief Poolse super

Celstraffen tot 2,5 jaar voor plaatsen explosief Poolse super

HAARLEM (ANP) - Twee Amsterdammers zijn maandag door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot maandenlange gevangenisstraffen voor het plaatsen van een zwaar explosief bij een Poolse supermarkt in Beverwijk, afgelopen juni. Een 20-jarige Amsterdammer moet 2,5 jaar de cel in en een jongen van 18 krijgt een jeugddetentie van zestien maanden opgelegd, waarvan zes maanden voorwaardelijk.

Het oordeel van de rechter komt deels overeen met de strafeis van het Openbaar Ministerie. Tegen Amir S. en Youssef K. waren door het OM straffen geëist van respectievelijk dertig maanden cel en twintig maanden jeugddetentie, waarvan zes voorwaardelijk.

S. en K. gaven twee weken geleden na maanden van stilzwijgen toe dat zij op 28 juni vorig jaar een zogenoemde antipersoneelsmijn, twee jerrycans benzine en een accu hadden geplaatst bij een Poolse supermarkt in Beverwijk. De bom bevatte 900 gram springstof en 650 kogels. De winkel in Beverwijk was ook in december 2020 al tot tweemaal toe doelwit van een aanslag en was na een verbouwing net heropend.

Intimideren

In de rechtszaal zeiden beide verdachten dat hun was verteld dat het explosief niet werkend was en hun actie alleen was bedoeld om te intimideren. Volgens een explosievendeskundige van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) was echter sprake van een werkende, zware mijn, die tot op grote afstand levensgevaarlijk letsel had kunnen veroorzaken. De aanklaagster zei niets van het verhaal van de verdachten te geloven. Volgens haar is uit alles gebleken dat de aanslag de eerdere twee had moeten overtreffen.

Ook de rechtbank vindt het verhaal van de verdachten ongeloofwaardig. Die acht het bewezen dat de verdachten van plan waren om een ontploffing te veroorzaken. Dat de verdachten zich lieten leiden door geld en zich niets aantrokken van de mogelijke gevolgen, neemt de rechtbank hen zeer kwalijk.

Twee rivaliserende partijen

Voor eerdere aanslagen en pogingen daartoe op Poolse supermarkten in Beverwijk, Aalsmeer, Tilburg en Heeswijk-Dinther staat later een andere groep verdachten terecht. Tijdens een voorbereidende zitting in de zaak tegen een van hen zei diens advocaat onlangs dat vermoedelijk sprake is van twee rivaliserende partijen "die elkaar het licht in de ogen niet gunnen". De raadsvrouw beriep zich daarbij op informatie van het Team Criminele Inlichtingen van de politie (de 'geheime dienst' van de recherche), die in het dossier is beland.

S. moet ook nog celstraffen uitzitten van ongeveer twee keer een maand, die hij eerder voorwaardelijk kreeg opgelegd. Wanneer de zaak tegen de andere groep verdachten inhoudelijk dient, is nog niet bekend.

Meer uit Binnenland

Startschot 'Amsterdam 750 jaar' eind oktober in de Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Het 750-jarig bestaan van Amsterdam wordt op 27 oktober gevierd met een groot concert in de Ziggo Dome. Onder anderen André Hazes, René Froger, Trijntje Oosterhuis en S10 treden op, heeft de gemeente maandag bekendgemaakt.

1 minuut geleden
Medewerkers mediasector doen vanaf maart cursus respectvol gedrag

HILVERSUM (ANP) - Een onlinecursus over respectvol samenwerken is vanaf deze maand beschikbaar voor medewerkers van de bedrijven die zich hebben aangesloten bij het Mediapact Respectvol Samenwerken. De cursus moet bijdragen aan een "gedeelde norm" als het gaat om respectvol gedrag, aldus een woordvoerder van het samenwerkingsverband. Het is de bedoeling dat alle medewerkers in de mediasector, ongeacht contractvorm, de cursus voor eind juni voltooien. Het gaat volgens het Mediapact om duizenden mensen.

58 minuten geleden
Persoon zwaargewond door schietpartij in woning Schiedam

SCHIEDAM (ANP) - Een persoon is zondagavond gewond geraakt door een schietincident in een woning aan de Nieuwe Maasstraat in Schiedam. Het slachtoffer is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie. Er zijn drie verdachten aangehouden in Schiedam en Maassluis.

10 uur geleden
Brand in verzorgingshuis in Drachten, pand ontruimd

DRACHTEN (ANP) - Zeventig bewoners van een zorgcomplex in Drachten zijn zondagmiddag elders opgevangen na een korte brand. Het vuur is uit, maar vanwege de rookontwikkeling moest een deel van het pand worden ontruimd. Er werd opgeschaald naar zeer grote brand, zodat meerdere brandweereenheden konden worden opgeroepen.

13 uur geleden
Na ongeluk op A4 gevluchte bestuurder aangehouden in Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag een 36-jarige man uit Spanje aangehouden die in de ochtend betrokken was bij een aanrijding tussen twee auto's op de A4 bij Den Hoorn (Zuid-Holland). Na het ongeluk, waarbij de bestuurder van de andere auto gewond raakte, ging de man er te voet vandoor.

15 uur geleden
Man op spoor geduwd in Vlissingen, verdachte aangehouden

VLISSINGEN (ANP) - Een 36-jarige man uit Vlissingen is zaterdagavond gewond geraakt, nadat hij op het station van de Zeeuwse stad door iemand op het spoor was geduwd. De politie heeft een verdachte aangehouden.

16 uur geleden
COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

17 uur geleden