Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Celstraffen en tbs voor runnen jongensbordeel Utrecht

Celstraffen en tbs voor runnen jongensbordeel Utrecht

UTRECHT (ANP) - De rechtbank in Utrecht heeft twee mannen veroordeeld tot zes jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor het plegen van ontucht en het ronselen van kwetsbare (minderjarige) jongens om ze aan te zetten tot prostitutie. Vanuit hun woningen in Utrecht runden zij een illegaal bordeel. "De mannen hebben de menselijke waardigheid en de persoonlijke vrijheid van de jongens ernstig aangetast", concludeert de rechtbank.

Tegen voormalig AVRO-dj Romeo (Hans) A. (65) en Nico L. (60) had het Openbaar Ministerie celstraffen van respectievelijk tien en acht jaar, plus tbs met dwangverpleging, geëist. De uiteindelijke celstraf valt lager uit, omdat de rechtbank niet alles waarvan ze werden verdacht bewezen acht. Wat in het vonnis zwaar meeweegt, is dat de mannen al eerder en veel vaker zijn veroordeeld voor vergelijkbare zedenzaken.

Volgens de rechters hadden de daders een vaste werkwijze. Kwetsbare jongens van onder de 18 jaar oud werden benaderd via chatprogramma's op internet. Ze regelden een 'proefafspraak' om te kijken of de slachtoffers geschikt waren om seks te hebben met klanten. Als zij door de keuring waren, werden de jongens vervolgens te koop aangeboden. Ze moesten seks met mannen hebben in de woningen van A. of L. of ze werden naar een locatie gebracht. Naast deze mensenhandel maakten zij van meerdere slachtoffers ook kinderporno. "En dit voor hun eigen financiële gewin of lustgevoelens", benadrukt de rechtbank.

A. heeft een ziekelijke stoornis. Het risico op herhaling is groot. Ook L. heeft een ziekelijke afwijkende seksuele aard. Hun strafblad vol ontuchtzaken weegt zwaar mee. Daarom vindt de rechtbank dat een intensieve behandeling in een tbs-kliniek noodzakelijk is.

De slachtoffers lijden nog altijd onder wat zij in 2017 en 2018 hebben moeten doorstaan. Zij geven aan zich "vies en misbruikt" te voelen. Enkele jongemannen die naar de uitspraak zijn gekomen, zijn 'opgelucht' dat beide daders na een slepende rechtszaak die twee jaar duurde eindelijk zijn veroordeeld. L., die in tegenstelling tot A. woensdag wel naar de rechtbank was gekomen, begon te huilen nadat hij zijn straf had aangehoord. Volgens hem klopt het allemaal niet.

De veroordeelde mannen en het OM hebben twee weken om in hoger beroep te gaan.

Meer uit Binnenland

Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

45 minuten geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

1 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

2 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

4 uur geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

6 uur geleden
Actiedag voor een nationaal heksenmonument

DEN HAAG (ANP) - Op bijna twintig plekken in Nederland voert de Stichting Nationaal Heksenmonument zaterdagmiddag actie. De missie van de net opgerichte stichting is een nationaal monument voor de slachtoffers van de grootschalige verbrandingen als heks van voornamelijk vrouwen, die in Europa plaatsvonden tussen 1450 en 1750. In onder meer Amsterdam, Nijmegen, Delft en Maastricht worden witte bloemen gelegd en namen van slachtoffers voorgelezen.

6 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

11 uur geleden