Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Celstraffen en tbs geëist voor aanzetten jongens tot prostitutie

Celstraffen en tbs geëist voor aanzetten jongens tot prostitutie

UTRECHT (ANP) - Tegen voormalig radio-dj Romeo (Hans) A. en Nico L. zijn donderdag lange celstraffen en tbs met dwangverpleging geëist voor onder meer het plegen van ontucht en het ronselen van (minderjarige) jongens en jonge mannen voor en het aanzetten tot prostitutie. A. hoorde de hoogste celstraf eisen, te weten tien jaar, onder meer omdat hij nog altijd "hartgrondig ontkent". Voor L. vindt het Openbaar Ministerie een celstraf van acht jaar passend.

L. (60) en de 65-jarige A. worden ervan verdacht vanuit hun woningen in Utrecht in 2017 en 2018 een illegaal bordeel te hebben gerund, waar vele jonge mannen en jongens werkten. Beiden zijn al eerder en vaker veroordeeld in onder meer ontuchtzaken. De officier van justitie acht de kans op herhaling dan ook "levensgroot". Daarom is volgens haar - bovenop de celstraf - een lange behandeling nodig. Beide mannen zitten inmiddels al twintig maanden in voorarrest.

Zeven slachtoffers hebben aangifte gedaan, maar volgens het OM gaat het om veel meer jongens en mannen, minstens 22. Veelal ging het om kwetsbare jongens, ze zaten bijvoorbeeld in instellingen, hadden problemen met familie of waren zwakbegaafd. Volgens het OM moesten de slachtoffers eerst met L. op ‘proefdate’. Als zij bevielen, regelden de twee verdachten klandizie. Daarvan moesten ze een deel afdragen, het meeste geld mochten ze zelf houden. Het ging om tientallen of zelfs honderden klanten.

Taakverdeling

Volgens de officier hadden A. en L. een duidelijke taakverdeling. "Hans was de zakenman, hij runde het netwerk met strakke hand en had er een hekel aan als jongens hun dates afzegden. Nico denkt met zijn geslachtsdeel."

A. had niet meegewerkt aan onderzoeken naar zijn persoonlijkheid. Zelf meent de oud-dj van de AVRO dat hij geen hulp nodig heeft. "De kans op herhaling is nul", zei hij eerder deze week in de rechtbank. Hij zegt dat hij erin geluisd is door de jongens. "Ze liegen allemaal. Dat is de reden dat ik hier zit."

Verbazing

De officier gaf donderdag aan "met stijgende verbazing" te hebben geluisterd naar zijn verklaring. Ook in zijn laatste woord herhaalde A. dat hij niets strafbaars had gedaan. Zijn advocaat wees erop dat de jonge mannen allemaal al in de prostitutie werkten voordat ze met haar cliënt in contact kwamen.

Volgens de advocaten van L. was het A. was die 'het bedrijf' runde, L. was meer een soort 'klusjesman'.

De rechtbank in Utrecht doet op 14 januari uitspraak.

Meer uit Binnenland

Nog altijd meer sterfte dan verwacht, maar aandeel corona kleiner

DEN HAAG (ANP) - Nog altijd gaan er meer mensen in Nederland dood dan verwacht. Maar het coronavirus speelt een steeds kleinere rol in die zogeheten oversterfte.

6 minuten geleden
CBS: Deel duurzame energie in vier jaar tijd 6 procent gestegen

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen vier jaar is het aandeel van duurzame bronnen in het totale Nederlandse energieverbruik gestegen met 6 procentpunt. In 2019 was 9 procent afkomstig uit hernieuwbare bronnen zoals biomassa, zon en wind, in 2022 was dit percentage 15 procent. Het grootste deel hiervan was afkomstig uit biomassa, gevolgd door wind- en zonne-energie. Warmtepompen leverden ruim 1 procent van de groene energie, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op maandag.

8 minuten geleden
CBS: bijna een op de vijf jongeren slachtoffer huiselijk geweld

DEN HAAG (ANP) - Bijna een op de vijf jongeren tussen 16 en 25 jaar krijgt te maken met huiselijk geweld. Dat zijn ruim 350.000 jongeren. Vooral minderjarige vrouwen (16 tot 18 jaar) werden met 29 procent vaak slachtoffer, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

9 minuten geleden
Nog altijd meer sterfte dan verwacht, maar aandeel corona kleiner

DEN HAAG (ANP) - Nog altijd gaan er meer mensen in Nederland dood dan verwacht. Maar het coronavirus speelt een steeds kleinere rol in die zogeheten oversterfte.

1 uur geleden
Kamminga (VVD) ziet af van kandidatuur voorzitterschap Kamer

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Roelien Kamminga gaat zich niet kandideren voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Dat bevestigt Kamminga, na berichtgeving door Nieuwsuur. Tot nu toe hebben twee kandidaten zich voor het voorzitterschap gemeld. Het gaat om Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA) en Martin Bosma van de PVV.

3 uur geleden
Amalia bedankt iedereen voor felicitaties 20e verjaardag

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia bedankt iedereen die haar heeft gefeliciteerd met haar 20e verjaardag. De prinses van Oranje deelt haar dankwoord via het officiële Instagram-account van het Nederlandse koninklijk huis.

10 uur geleden
Honderden in Den Haag eisen staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Honderden mensen voeren zondag actie in Den Haag tegen "de onhoudbare situatie in Palestina en de genocide op de Palestijnse bevolking". Ze eisen onder meer een onmiddellijk staakt-het-vuren en directe toegang voor humanitaire hulp waar die nodig is.

10 uur geleden