Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Celstraf voor rapper die aanzette tot geweld tegen ministers

Celstraf voor rapper die aanzette tot geweld tegen ministers

ZWOLLE (ANP) - Een 29-jarige man uit Deventer is vrijdag veroordeeld tot zes weken cel waarvan vier weken voorwaardelijk voor het aanzetten tot geweld tegen minister Hugo de Jonge en premier Mark Rutte. Hij stuurde een dreigtweet kort nadat journalist Peter R. de Vries was neergeschoten.

De 29-jarige Bouke van de V., die gebruik maakt van de artiestennaam Convex Kafka, plaatste op Twitter op 6 juli 2021 een bericht kort na de aanslag op journalist Peter R. de Vries. "Kunnen Taghi & Co niet achter Hugo of Mark aangaan in plaats van Peter R. de Vries?" tweette hij. Met 'Hugo en Mark' verwees hij naar minister Hugo de Jonge en naar premier Mark Rutte. Dat is opruiing tot het plegen van geweld tegen het gezag, zo oordeelde de politierechter.

Het was een misplaatste grap, zo zei de naar Spanje verhuisde rapper die via een videoverbinding de zaak volgde. "Het was nooit mijn bedoeling op te ruien. Het was een domme tweet en daar moet ik dan de consequenties maar van inzien." De officier van justitie vond deze tekst veel te ver gaan. "Dit soort dingen zijn aan de orde van de dag." Ze verwees onder meer naar de man die deze week nog dreigend met een fakkel voor de deur van minister Sigrid Kaag stond. "Er hoeft er maar een te zijn die dit oppakt en wel tot geweld over gaat." De officier vroeg om een celstraf van acht weken waarvan de helft voorwaardelijk.

Polarisatie

De politierechter sprak van een tijdsgewricht waarin sprake is van polarisatie. "Het is niet zo dat maar alles gezegd kan worden." Met het opzetten tot geweld jegens ministers is de democratische rechtstaat in gevaar. "Politici zijn stelselmatig het slachtoffer van bedreiging en opruiing." Ze vond een celstraf op zijn plaats, ook om anderen te weerhouden hetzelfde te doen.

Van de V. is eerder al veroordeeld wegens smaad. Volgens de officier is hij in 2018 nog veroordeeld voor een dreigtweet aan het adres van politicus Thierry Baudet.

Meer uit Binnenland

ON! spant kort geding aan tegen NPO

HILVERSUM (ANP) - Ongehoord Nederland (ON!) heeft een kort geding aangespannen tegen de Raad van Bestuur van de NPO. Advocaat Hakan Külcü van de omroep liet vrijdag weten dat een voorlopige voorziening is aangevraagd. Het kort geding richt zich op de periodieke rapportages die ON! sinds begin dit jaar moet inleveren bij de NPO.

2 uur geleden
Arnhem maakt plaats voor 200 asielzoekers, Zwolle voor 60

ARNHEM (ANP) - Arnhem maakt per onmiddellijk plaats voor tweehonderd volwassen asielzoekers. De gemeente laat vrijdagavond een schip met 95 opvangplekken afmeren aan de Rijnkade. In het weekend of in elk geval zo snel mogelijk arriveert een tweede cruiseschip, aldus een woordvoerder van de gemeente.

3 uur geleden
Zeven agenten lichtgewond geraakt tijdens Ajax - Marseille

AMSTERDAM (ANP) - Zeven politieagenten zijn donderdagavond lichtgewond geraakt tijdens hun inzet bij de voetbalwedstrijd Ajax - Olympique Marseille, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade. Een agent is in het gezicht geslagen. De agenten hebben aangifte gedaan.

4 uur geleden
OM eist 25 jaar en levenslang voor moorden Lieshout en Amsterdam

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een levenslange celstraf geëist tegen de 52-jarige Bill C. voor twee moorden. Tegen de 34-jarige medeverdachte Sharona de J. luidde de eis 25 jaar cel. Het tweetal staat voor de rechtbank in Den Bosch terecht voor de moord op zakenman Willem van der Willigen (70) in Lieshout, in mei 2021, en voor de moord op Benito van Ommeren (65) een maand later in Amsterdam.

4 uur geleden
Provincie: RIVM-studie stimulans voor werken aan schonere IJmond

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland ziet in het rapport van het RIVM over Tata Steel een stimulans en bevestiging om hard te blijven werken aan een gezondere en schonere IJmond. Verder vindt de provincie dat Tata Steel de uitstoot van stoffen zo snel mogelijk moet verminderen en de staalproductie moet verduurzamen door het maken van 'groen' staal.

5 uur geleden
Advocaat Ficq vindt uitkomst RIVM-rapport Tata Steel 'shockerend'

VELSEN (ANP) - Advocaat Bénédicte Ficq noemt het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de kortere levensverwachting en de gezondheidsrisico's door de uitstoot van Tata Steel "shockerend". Uit het nieuwe onderzoek van het RIVM blijkt dat de emissies de levensverwachting van inwoners van Wijk aan Zee met 2,5 maand verkorten.

5 uur geleden
Dorpsraad: uitstoot leidt onomstotelijk tot gezondheidsschade

WIJK AAN ZEE (ANP) - De dorpsraad Wijk aan Zee is blij dat dat nu officieel is geconstateerd dat de uitstoot van Tata Steel onomstotelijk leidt tot gezondheidsschade. Dat stelt Linda Valent, woordvoerster van de dorpsraad Wijk aan Zee. Ze reageert daarmee op de conclusies van een RIVM-onderzoek naar gezondheidsrisico's die voortkomen uit de uitstoot van Tata Steel.

5 uur geleden