Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Celstraf geëist voor witwassen 8 ton van Fenerbahçe

Celstraf geëist voor witwassen 8 ton van Fenerbahçe

ZUTPHEN (ANP) - Tegen een 47-jarige man uit Doetinchem is maandag achttien maanden cel geëist voor het witwassen van ruim 8 ton van de Turkse voetbalclub Fenerbahçe. Het bedrag was bedoeld voor de Italiaanse club Empoli maar kwam terecht op de bankrekening van het autobedrijf van de verdachte.

"Fenerbahçe, Empoli, een transfersom en dan ineens meneer J. uit Doetinchem die hier tussen opduikt. Wat een verhaal", begon de voorzitter in de Zutphense rechtbank de strafzaak. De Italiaanse voetbalclub Empoli sloot in januari 2019 een overeenkomst met Fenerbahçe voor de overname van profspeler Miha Zajc. De Turkse club moest 3,9 miljoen euro verdeeld over drie termijnen betalen. Op 25 september 2020 stuurde de Italiaanse club een mail ter herinnering dat de laatste termijn betaald moest worden. Twee uur later volgde een tweede mail met daarin een correctie van de bankgegevens. Die tweede mail bleek vals. Het geld kwam niet in Italië maar op de rekening van het autobedrijf van Brian J. uit Doetinchem terecht.

Brian J. beweerde aanvankelijk dat hij het geld kreeg omdat hij heftrucks aan de voorzitter van Fenerbahçe had geleverd. Later kwam hij met de verklaring dat het geld op zijn rekening is geparkeerd door twee criminelen. Hij mocht ruim een ton houden. "Ik wist niet dat het geld van Fenerbahçe kwam", zei hij via een videoverbinding aan de rechters in Zutphen. Hij durfde uit veiligheidsoverwegingen de zitting niet bij te wonen. Zo kwam eerder al bij de politie de tip binnen dat zijn vrouw mogelijk ontvoerd zou worden. Brian J. heeft namen genoemd bij de politie van de mensen die achter de oplichting van de Turkse club zouden zitten. "Daar doet de politie geen onderzoek naar", zei hij over de bedreigingen.

Financiële problemen

De rechters vonden het moeilijk te geloven dat criminelen zijn bankrekening gebruikten zonder hem vooraf in kennis te stellen. Het risico was groot dat J., die met zijn bedrijf in luxe auto's toch al met financiële problemen kampte, dat geld gebruikte om schulden te voldoen. De officier van justitie verweet de man niet dat hij bij de oplichting betrokken was. Wel dat hij de ruim 830.000 euro heeft witgewassen. Ook had J. een vuurwapen in bezit. De officier hield met zijn eis van achttien maanden cel ook rekening met de gevolgen die de zaak voor de verdachte had. Hij raakte onder meer zijn woning en, door een faillissement, zijn bedrijf kwijt. "Ik geloof wel dat hier meer mensen achter zitten", meende de officier.

De raadsman van J. hekelde het feit dat het OM geen onderzoek had gedaan naar de namen die zijn cliënt had genoemd. Op 7 april volgt de uitspraak.

Meer uit Binnenland

Nog geen nieuwe aanhoudingen om mishandeling conducteur

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft nog geen nieuwe verdachten aangehouden voor de mishandeling van een NS-conducteur vorige week. Tot nu toe werd één minderjarige jongen opgepakt na het geweldsincident. Hij werd zondag weer vrijgelaten, maar blijft verdachte. Volgens de politie is hij tot nu toe de enige verdachte in het onderzoek.

21 minuten geleden
In hoger beroep tot ruim 17 jaar cel voor aanslag op advocaat

ARNHEM (ANP) - Het gerechtshof in Arnhem heeft vrijdag in hoger beroep twee mannen veroordeeld tot celstraffen van ruim vijftien en ruim zeventien jaar voor de moordaanslag op de Enschedese advocaat Philippe Schol. De raadsman werd op 6 november 2019 in de buurt van zijn huis in het Duitse Gronau beschoten vanuit een rijdende auto, waarin de twee verdachten, Bert Jan ten V. (50) en Maikel T.T. (34), zaten. Schol overleefde de aanslag ternauwernood en liep blijvend letsel op.

46 minuten geleden
Marcouch hoopt dat onderzoek demonstratierecht niet te lang duurt

ARNHEM (ANP) - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem hoopt dat het onderzoek dat het kabinet laat instellen naar de grenzen van het demonstratierecht niet heel erg lang gaat duren. Hij wil dat er snel regels komen die bepalen in hoeverre het recht op demonstratie het recht op onder meer veiligheid en geloof mag schenden. Marcouch heeft daar recent in een brief aan het kabinet nog voor gepleit naar aanleiding van pogingen tot koranverbrandingen in zijn stad.

1 uur geleden
XR maakt zich 'grote zorgen' over onderzoek demonstratierecht

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion (XR) maakt zich "grote zorgen" over het onafhankelijke onderzoek dat het kabinet laat uitvoeren naar het demonstratierecht. De klimaatactiegroep spreekt van een onderzoek "naar het beperken" van dit recht. Volgens het kabinet wordt onderzocht of de huidige regels en voorwaarden nog voldoende aansluiten bij de actuele ontwikkelingen.

1 uur geleden
Man opgepakt die mogelijk meisjes in Waalwijk van scooter trapte

WAALWIJK (ANP) - Een man die donderdag mogelijk twee meisjes van hun scooter heeft getrapt in Waalwijk is aangehouden, meldt de politie. De twee slachtoffers raakten allebei gewond en een van hen moest naar het ziekenhuis.

2 uur geleden
Raad van State oordeelt donderdag of derdelanders mogen blijven

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, laat volgende week donderdag weten of gevluchte derdelanders uit Oekraïne in Nederland mogen blijven. Op die dag om 10.00 uur volgt uitspraak in de beroepen die zijn aangespannen tegen zestien beslissingen van lagere rechters.

2 uur geleden
Belgische drugsbaron Tom M. in Berlijn aangehouden

DRIEBERGEN (ANP) - De 48-jarige Belgische drugsbaron Tom M. is donderdag in Berlijn aangehouden. De Nederlandse politie meldt dat hij sinds 2020 op de vlucht was. Hij moet in Nederland nog een celstraf van elf jaar uitzitten voor handel in cocaïne, heroïne en witwassen. In België wacht hem nog een celstraf van acht jaar.

2 uur geleden