
Celstraf geëist voor plaatsen nep-explosief Joods restaurant
AMSTERDAM (ANP) - Tegen de 46-jarige Hassan N. is twaalf maanden gevangenisstraf waarvan vier maanden voorwaardelijk geëist wegens het plaatsen van een nep-explosief bij het Joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam, in de nacht van 14 op 15 januari. Ook heeft hij volgens het OM in januari 2019 een antisemitische dreigbrief aan een buurtbewoonster gestuurd. N. ontkende woensdag bij de rechtbank in Amsterdam alle feiten.
Het pakketje bleek geen explosief te bevatten, maar de omgeving rond het restaurant aan de Amstelveenseweg was uren afgezet. Omliggende woningen werden ontruimd en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwam ter plaatse voor onderzoek. De nepbom was een witte doos met daarin onder andere elektriciteitsdraden en een printplaatje. De vingerafdrukken en het DNA van N. zijn op de doos en de inhoud ervan aangetroffen. N. verbleef in die periode regelmatig bij een vriendin, die vlak bij het restaurant woonde. Hij verklaarde woensdag dat hij de doos bij haar thuis met afval had gevuld. Omdat de vuilcontainer buiten echter vol dan wel stuk leek te zijn, had hij de doos naar eigen zeggen ernaast gezet.
De officier van justitie stelde dat N. in het verleden "keer op keer" gelinkt is met antisemitische uitingen, waaronder een veroordeling voor de bedreiging van een verbalisant in 2014. N. verklaarde woensdag dat hij in die periode harddrugsverslaafd was en dat hij zich de precieze details van dit incident niet meer wist te herinneren. Als bijzondere voorwaarden eiste de officier verplichte urinecontroles, een gebiedsverbod en elektronisch toezicht.
Zevende incident
De advocaat van de eigenaren van HaCarmel merkte tijdens de zitting op dat de nepbom het zevende antisemitische incident in 2,5 jaar was: "HaCarmel is vogelvrij". Volgens de eigenaren durven mensen niet meer in het restaurant te komen eten en is de zaak "kapot". De advocaat liet weten dat zijn cliënten zich niet gesteund voelden door de Nederlandse overheid en vroeg de rechtbank een forse gevangenisstraf op te leggen.
De rechtbank doet 26 augustus uitspraak.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - Bij een kop-staartbotsing tussen twee trams in Rotterdam zijn vrijdagochtend acht mensen lichtgewond geraakt. Drie van hen moesten naar het ziekenhuis. Hun verwondingen lijken niet ernstig, zegt een politiewoordvoerder. "Dan moet je denken aan hechtingen."
2 minuten geledenDEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant een proef begonnen waarbij op 33 veehouderijen een jaar lang continu de uitstoot van ammoniak en methaan wordt gemeten. Sensoren in de stallen registreren de emissies, zodat de boeren precies kunnen zien wat het effect is van aanpassingen van bijvoorbeeld het voer voor de dieren. Volgens Brabant is dit het eerste experiment met continue metingen op zo'n grote schaal.
4 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-vicepremier Eddy van Hijum "keek wel even op" toen hij hoorde dat partijgenoot Aant Jelle Soepboer lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP) bij de Tweede Kamerverkiezingen op 29 oktober. Of Soepboer tot de verkiezingen in de NSC-fractie kan blijven, wordt nog besproken met het partijbestuur. Maar het lijkt Van Hijum "logisch" als hij zelf opstapt.
51 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - In de omgeving van Alkmaar, Hengelo en Enschede, Apeldoorn en Helmond worden de komende jaren grote nieuwe woonwijken gebouwd, bevestigt woonminister Mona Keijzer (BBB) na berichtgeving van RTL Nieuws. Deze nieuwe grote bouwlocaties worden toegewezen in de Nota Ruimte, die Keijzer vrijdag bespreekt in de ministerraad.
52 minuten geledenARNHEM (ANP) - Jeroen Rietbergen wordt definitief niet vervolgd in de zedenzaak rond The Voice of Holland waarin hij beschuldigd werd van verkrachting. Daartoe heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden besloten. Zangeres Nienke Wijnhoven startte eerder een artikel 12-procedure om alsnog vervolging af te dwingen.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een groep queer activisten organiseert de komende weken, in aanloop naar de Pride, een verkiezing om meer straten in Amsterdam naar historische Nederlandse queer personen te vernoemen. Zij lanceren vrijdag een website met acht bekenden uit de Nederlandse queer geschiedenis. Tot de dag van de botenparade, 2 augustus, kan iedereen op de website Loveyourhistory.nl een stem uitbrengen. Onder de genomineerden bevinden zich presentator en theatermaker Jos Brink en zanger René Klijn, die in 1992 op televisie openhartig vertelde over aids en de ziekte zo een gezicht gaf.
3 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Om beter te kunnen bepalen of een hoogzwangere vrouw moet worden ingeleid als ze de baby wat minder voelt, biedt een extra echometing uitkomst. Die betere inschatting zorgt uiteindelijk voor minder complicaties bij de baby. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
4 uur geleden