Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Celstraf geëist tegen gevluchte vastgoedman Lips

Celstraf geëist tegen gevluchte vastgoedman Lips

ZWOLLE (ANP) - De naar Dubai gevluchte vastgoedmagnaat Roger Lips moet wegens faillissementsfraude ter grootte van zeker 11 miljoen euro volgens het Openbaar Ministerie voor vier jaar de cel in. Dat eiste het OM donderdag in de strafzaak in Zwolle.

De 59-jarige Brabantse ondernemer Lips werd in april 2013 persoonlijk failliet verklaard. Daarna vielen ruim 150 aan hem gelieerde vastgoedbedrijven om waarna een schuldenlast van 320 miljoen euro achterbleef. Het is volgens het OM een van de grootste faillissementen van het land. Lips vertrok begin 2014 naar Dubai nadat hij korte tijd was gegijzeld op last van de curatoren. Uit vrees voor een nieuwe gijzeling heeft hij sindsdien geen stap meer gezet op Nederlandse bodem.

"Hij veranderde van een goed ondernemer in een slecht verliezer. Samen met zijn echtgenote trok hij in het zicht van zijn ondergang snel zijn schaapjes op het droge", zei de officier van justitie.

Exclusieve auto's

Dertien exclusieve auto's van onder meer de merken Porsche, Mercedes en Ferrari met een totale waarde van 2 miljoen euro verdwenen via een ingewikkelde constructie uit de boedel. De auto's werden in 2011 eigendom van de stichting De Vijf Musketiers die de belangen van de kinderen van Lips beheert. Diezelfde dag werden de wagens voor 26.000 euro doorverkocht aan een Zwitsers bedrijf, waarvan Lips eigenaar was. Uiteindelijk liet hij de auto's in 2014 verschepen naar Dubai.

De stichting kreeg de auto's als betaling voor een schuld die het concern had. Die schuld is nep, stelt het OM. Een accountant omschreef deze vordering als "een gouden drol van 2 miljoen". Ook verdwenen miljoenen van de Canadese tak van het Lips-concern in de zakken van de ondernemer en zijn vrouw. Dat gebeurde nog voordat de bedrijven failliet werden verklaard.

Mistgordijn

Al in 2010 wist vastgoedman Lips dat zijn bedrijf op instorten stond, denkt het OM, waarna het schuiven met het geld begon. De officier van justitie sprak van een mistgordijn "omdat het spoor zo moeizaam te volgen was voor de curatoren." Tegen zijn 57-jarige vrouw, die volgens het OM van de fraude wist en meehielp, is achttien maanden cel geëist. Maandag reageren de advocaten op de eis. Voor de strafzaak trekt de rechtbank in Zwolle zeven dagen uit.

Meer uit Binnenland

Alkmaarse gemeenteraad stemt in met vuurwerkverbod

ALKMAAR (ANP) - De Alkmaarse gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met een algemeen vuurwerkverbod. Begin juni stemde een meerderheid van de Alkmaarders via een raadplegend referendum voor zo'n verbod. De details van het verbod moeten nog worden uitgewerkt, maar het geldt in principe vanaf "de komende jaarwisseling", aldus een woordvoerder van de Noord-Hollandse gemeente.

2 uur geleden
Bijna 45.500 wandelaars hebben startnummer Vierdaagse opgehaald

NIJMEGEN (ANP) - Precies 45.445 wandelaars hebben hun startnummer voor de Vierdaagse in Nijmegen opgehaald, meldt de organisatie na afloop van de aanmelddagen. Zo'n 1555 deelnemers hebben zich niet gemeld.

6 uur geleden
Extra Nederlandse getuigen in zaak Joost Klein gehoord door OM

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de zaak rondom Joost Klein de extra Nederlandse getuigen gehoord voor wie een Europees onderzoeksbevel was gestuurd door het OM in Zweden. Dat laat een woordvoerder van het Landelijk Parket weten aan het ANP.

8 uur geleden
Halsema: monument herinnert aan De Vries maar ook aan de moord

AMSTERDAM (ANP) - Het monument voor Peter R. de Vries herinnert niet alleen aan de misdaadverslaggever en zijn werk, maar moet er ook voor zorgen dat de "onmenselijke misdaad" van de moord op hem niet wordt vergeten. Dat zei Femke Halsema maandag bij de onthulling van het kunstwerk. De moord zal "decennia blijven verbijsteren", aldus de Amsterdamse burgemeester.

10 uur geleden
AVROTROS haalt alle tv-programma's van Ali B offline

HILVERSUM (ANP) - AVROTROS heeft alle tv-programma's die de omroep in samenwerking met Ali B maakte offline gehaald. Een woordvoerder van de omroep bevestigt dat maandag na berichtgeving van tv-expert Tina Nijkamp. Eerder verwijderde de omroep al het programma Ali B en de Muziekkaravaan.

10 uur geleden
Tien jaar cel en tbs voor doden sekswerker in woning IJmuiden

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft maandag de 36-jarige Sander K. veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het verkrachten en doden van de 34-jarige sekswerker Arina Sasina uit Amsterdam. K. heeft de vrouw op 18 augustus 2022 gewurgd in zijn huis in IJmuiden en haar lichaam vervolgens in tien stukken gesneden. De vrouw had op de bewuste avond een betaalde seksafspraak met K. "Haar laatste momenten moeten verschrikkelijk zijn geweest", aldus de rechtbank.

11 uur geleden
Geen strafrechtelijke vervolging na vangen zeehond

HARLINGEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat niet over tot strafrechtelijke vervolging van twee zeehondenwachters die in augustus vorig jaar in Friesland op eigen initiatief een zeehond hebben gevangen. Ze handelden volgens het OM in strijd met de opdracht van Zeehondencentrum Pieterburen en dat is strafbaar.

11 uur geleden