Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Celstraf dreigt voor Belgische theatermaker Fabre om wangedrag

Celstraf dreigt voor Belgische theatermaker Fabre om wangedrag

ANTWERPEN (ANP/BELGA) - De Belgische theatermaker en kunstenaar Jan Fabre hangt drie jaar cel boven het hoofd voor aanranding, ongewenste intimiteiten en wangedrag tegen dansers en andere medewerkers. Die straf verdient hij voor een "oneindige lijst" misdragingen, zegt het Openbaar Ministerie. Fabre zou geen enkel besef tonen van wat hij heeft aangericht.

De zaak werd drieënhalf jaar geleden, even na de opkomst van de #MeToo-beweging, in gang gezet door een open brief van een twintigtal voormalige leden van Troubleyn, het gezelschap van Fabre. Zij vertelden over een werkvloer waar machtsmisbruik aan de orde van de dag was, met pesterijen, tirades, vernederingen en afgedwongen seks. De getuigenissen bestrijken tientallen jaren.

Het OM acht onder meer bewezen dat Fabre een medewerkster heeft aangerand. Omdat hij haar baas was rekent justitie hem dat extra aan. De twaalf jonge slachtoffers zien hun "loopbaan gekraakt, zij betalen al jaren de prijs voor het gedrag van de beklaagde".

De ook in Nederland gevierde Fabre raakte al eerder in opspraak. Zo liet hij in 2012 voor een filmproject katten op de trappen van het Antwerpse stadhuis omhoog gooien die niet allemaal goed terechtkwamen. Op een tentoonstelling zou hij dat jaar ook vogelspinnen door een doolhof met scheermesjes hebben laten lopen.

Meer uit Buitenland

Man die zichzelf in brand stak noemt het extreme daad van protest

NEW YORK (ANP/AFP) - De man die zichzelf in brand stak bij de rechtbank van het Trump-proces in New York, heeft een uitvoerige verklaring op internet gepubliceerd. Op het Amerikaanse onlineplatform Substack spreekt hij over een "extreme daad van protest om de aandacht te vestigen op een dringende en belangrijke ontdekking."

2 uur geleden
Jury in zwijggeldproces Trump compleet, proces maandag van start

NEW YORK (ANP/RTR) - Alle juryleden in het zwijggeldproces rond de voormalige Amerikaanse president Donald Trump zijn geselecteerd. Hierdoor kan het proces maandag officieel starten. Trump staat terecht omdat hij documenten om zwijggeldbetalingen aan pornoactrice Stormy Daniels te verhullen, zou hebben vervalst.

3 uur geleden
Man steekt zichzelf in brand bij rechtbank Trump-proces

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Een man heeft zichzelf in brand gestoken bij de rechtbank in New York waar het eerste strafproces tegen de Amerikaanse ex-president Donald Trump wordt gehouden. Beelden van de Amerikaanse nieuwszender CNN toonden een man in vlammen. Het is nog onbekend wat het motief was. Volgens The New York Times gaat het om een jongeman en gooide hij pamfletten in de lucht voordat hij zichzelf in brand stak.

3 uur geleden
Iran meldt aanval met mini-drones zonder schade

TEHERAN (ANP/RTR/DPA) - Iran zegt dat er mini-drones zijn neergehaald in Isfahan, na berichten over een Israëlische raketaanval. Volgens buitenlandminister Hossein Amirabdollahian zijn er geen slachtoffers en is er geen schade ontstaan. Hij legde een link met aartsvijand Israël, door te stellen dat pro-Israëlische media het incident afschilderen als overwinning, terwijl het een nederlaag zou zijn.

4 uur geleden
Azerbeidzjan: Armenië geeft bezette grensdorpen terug

BAKU (ANP/RTR) - Armenië heeft ermee ingestemd vier dorpen aan de grens met Azerbeidzjan terug te geven aan het land, meldde het Azerbeidzjaanse buitenlandministerie. Het gaat om dorpen die sinds het begin van de jaren negentig in handen zijn van Armenië. Volgens het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de landen een voorlopig akkoord bereikt over vier delen van hun betwiste grens.

5 uur geleden
NAVO-landen komen met meer luchtafweersystemen voor Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Verscheidene NAVO-landen hebben "concrete bijdragen" toegezegd voor de luchtafweer van Oekraïne, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg gezegd, na afloop van een bijeenkomst van NAVO-ministers van Defensie en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

6 uur geleden
Fors meer misdrijven door rechts-extremisten in Duitsland

BERLIJN (ANP/DPA) - Het aantal extreemrechts gemotiveerde misdrijven in Duitsland is vorig jaar aanzienlijk gestegen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn 28.945 van dergelijke misdrijven geregistreerd, ruim 5400 meer dan in 2022.

6 uur geleden