Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cel voor afgezette leider Myanmar voor schenden geheimhoudingswet

Cel voor afgezette leider Myanmar voor schenden geheimhoudingswet

NAYPYIDAW (ANP/AFP) - De afgezette Myanmarese premier Aung San Suu Kyi is veroordeeld tot drie jaar cel voor het schenden van een geheimhoudingswet. Dat meldt een anonieme bron met kennis van de zaak aan het Franse persbureau AFP. Ook Sean Turnell, een Australische econoom en voormalig adviseur van de voormalige regeringsleider, en drie anderen kregen drie jaar cel voor het schenden van de wet.

Eerder kreeg de 77-jarige Aung San Suu Kyi al meer dan zeventien cel voor onder meer corruptie en opruiing.

Over de manier waarop de veroordeelden de geheimhoudingswet zouden hebben geschonden is weinig bekend. Staatsmedia melden dat Turnell toegang had tot "geheime financiële staatsinformatie" en zou hebben geprobeerd het land te ontvluchten. Turnell wordt ook verdacht van het schenden van de immigratiewetgeving. Dat onderzoek loopt nog.

Militaire staatsgreep

Aung San Suu Kyi leidde Myanmar totdat militairen in februari 2021 de macht grepen. Sindsdien zit ze vast en moet ze regelmatig in de rechtbank verschijnen, op verdenking van diverse misdrijven.

Het leger pleegde de staatsgreep nadat het Aung San Suu Kyi's regeringspartij had beschuldigd van verkiezingsfraude. De partij had in 2020 een nog grotere verkiezingswinst geboekt dan in 2015, waardoor het leger zijn politieke invloed verder zag afnemen. Het waren de eerste twee democratische verkiezingen in decennia. Het leger heerste van 1962 tot 2011.

Meer uit Buitenland

BBC: Griekse kustwacht gooide mensen overboord

ATHENE (ANP) - De Griekse kustwacht is direct verantwoordelijk voor de dood van meer dan veertig migranten, concludeert de Britse omroep BBC op basis van getuigen. De kustwacht zou onder meer negen mensen opzettelijk overboord in het water hebben gegooid.

47 minuten geleden
Israëlische premier Netanyahu ontbindt oorlogskabinet

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het oorlogskabinet ontbonden, meldt een Israëlische functionaris. Het kabinet werd opgericht nadat Hamas Israël op 7 oktober had aangevallen. Een van de leden, Benny Gantz, stapte eerder deze maand uit het kabinet.

1 uur geleden
Doden door botsing tussen treinen in India

NEW DELHI (ANP/RTR/AFP) - In India zijn zeker vijftien mensen omgekomen doordat een passagierstrein en een goederentrein in botsing waren gekomen. Er zijn bijna dertig personen gewonden.

2 uur geleden
Russische zaak tegen Amerikaan Gershkovich achter gesloten deuren

JEKATERINENBURG (ANP/RTR) - Het Russische proces tegen de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich zal achter gesloten deuren plaatsvinden, meldt staatspersbureau TASS. De zaak begint op 26 juni.

4 uur geleden
EU-leiders beginnen optimistisch aan verdeling 'topbanen' EU

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de EU-landen zijn weleens met meer hoofdbrekens aan de vijfjaarlijkse verdeling van de belangrijkste EU-posten begonnen. De meestal hoogst ingewikkelde puzzel, waar demissionair premier Mark Rutte en zijn collega's zich maandag in Brussel over buigen, kreeg de afgelopen dagen al voorzichtig vorm. Zwaargewichten Duitsland en Frankrijk denken alle stukjes gauw te kunnen leggen.

7 uur geleden
Onderzoeksinstituut: rol van kernwapens steeds prominenter

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De rol van kernwapens is prominenter geworden en kernmachten moderniseren hun arsenalen terwijl de geopolitieke betrekkingen verslechteren. Dit hebben onderzoekers van het internationale vredesonderzoeksinstituut Stockholm (SIPRI) maandag gezegd. Ze drongen er bij de wereldleiders op aan "een stap terug te doen en na te denken".

10 uur geleden
Tienduizenden geëvacueerd om overstromingen in zuidoosten China

FUZHOU (ANP/DPA) - Ongeveer 36.000 mensen zijn in de Chinese provincie Fujian, in het zuidoosten van het land, geëvacueerd wegens overstromingen na zware regenval. Dat meldt het Chinese staatspersagentschap Xinhua op basis van de plaatselijke autoriteiten.

12 uur geleden