Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cel Russische activisten voor 'complot tegen president Poetin'

Cel Russische activisten voor 'complot tegen president Poetin'

MOSKOU (ANP/AFP) - Een rechtbank in Moskou heeft donderdag drie jonge activisten veroordeeld tot lange gevangenisstraffen voor het beramen van een plan om president Vladimir Poetin omver te werpen. De zaak heeft geleid tot protesten in Rusland en beschuldigingen dat de politie buiten z'n boekje is gegaan.

In 2018 arresteerden de autoriteiten tien mensen op beschuldiging van lidmaatschap van een anarchistische cel genaamd de 'Nieuwe Grootheid' die een opstand tegen de regering beraamde.

De aanhangers van de groep zeggen dat de zaak is opgezet door agenten van de Russische veiligheidsdienst FSB die in de groep zijn geïnfiltreerd.

Jongste veroordeelde 22 jaar oud

De prominente Russische mensenrechtengroep Memorial noemde de jonge mannen en vrouwen politieke gevangenen.

Een rechtbank in Moskou veroordeelde de 27-jarige Ruslan Kostilenkov tot zeven jaar in een strafkolonie, de 34-jarige Pjotr Karamzin tot 6,5 jaar en de 22-jarige Vjatseslav Krjukov tot zes jaar.

Alle drie zaten sinds maart 2018 in voorlopige hechtenis.

Vier anderen kregen voorwaardelijke celstraffen van 4 tot 6,5 jaar op dezelfde aanklacht.

Meer uit Buitenland

Vermaarde schrijver Salman Rushdie neergestoken in staat New York

NEW YORK (ANP) - De vermaarde schrijver Salman Rushdie is neergestoken vlak voor een lezing die hij zou geven in Chautauqua circa 470 kilometer van de stad New York. Ooggetuigen melden dat hij op het podium werd behandeld en later, weliswaar met hulp, in staat was lopend het podium te verlaten. Over de dader is nog niets bekend. Hij is wel aangehouden.

27 minuten geleden
Waterpeil in de Rijn op 'kritiek niveau' door extreme droogte

KAUB (ANP/BLOOMBERG) - Door de extreme droogte is het waterpeil in de Rijn ter hoogte van het Duitse plaats Kaub, tussen Koblenz en Mainz, gezakt tot 40 centimeter. Dat geldt volgens het Duitse Federale Instituut voor Hydrologie als een kritiek niveau voor commerciële scheepvaart.

58 minuten geleden
Trump noemt kernwapenkwestie na huiszoeking onzin

WASHINGTON (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump vindt het onzin dat hij illegaal over documenten over kernwapens zou beschikken. Op eigen sociale media noemt hij de kernwapenkwestie een "hoax".Trump reageert op een bericht van de krant The Washington Post dat agenten eerder deze week nucleaire documenten zochten bij een huiszoeking in zijn landgoed in Florida.

2 uur geleden
Duitse overheid bespaart energie: verwarming op 19 graden

BERLIJN (ANP) - De Duitse overheid gaat energie besparen in zijn gebouwen: de verwarming mag nog op maximaal 19 graden. De geplande maatregel geldt voor alle openbare gebouwen, behalve ziekenhuizen en sociale instellingen.

4 uur geleden
Duitsland vindt kwik in rivier Oder na vondst vele dode vissen

BERLIJN/WARSCHAU (ANP/DPA) - Het ministerie van Milieu van de Duitse deelstaat Brandenburg zegt dat kwik is gevonden in de rivier Oder nadat daar veel dode vissen werden gezien. Het Poolse milieuministerie heeft tot zondag nodig om gegevens over de waterkwaliteit te analyseren.

6 uur geleden
Oud-bondskanselier Schröder klaagt Duitse parlement aan

BERLIJN (ANP/DPA) - De voormalige bondskanselier van Duitsland Gerhard Schröder heeft het Duitse parlement aangeklaagd, omdat dat in mei privileges van hem introk, vanwege zijn warme banden met Rusland en president Poetin. De advocaat van de 78-jarige zegt dat Schröder zijn privileges terug wil.

9 uur geleden
Hongkong heeft grootste bevolkingskrimp ooit en massale emigratie

HONGKONG (ANP/AFP) - Hongkong verloor het afgelopen jaar zo'n 113.200 inwoners, volgens cijfers die de stad donderdag publiceerde. De stad heeft nu nog een geschatte 7.291.600 inwoners, een daling van 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het was de grootste bevolkingsafname sinds de eerste volkstelling in 1961.

11 uur geleden