Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cel- en taakstraf tegen ex-militair voor trap in kruis politieman

Cel- en taakstraf tegen ex-militair voor trap in kruis politieman

AMSTERDAM (ANP) - Een 60-jarige oud-militair uit Gouda is woensdag veroordeeld tot een celstraf van twee maanden, waarvan een maand voorwaardelijk, omdat hij een politieman in het kruis had geschopt. Dit gebeurde op 2 januari tijdens de verboden demonstratie tegen het coronabeleid in de omgeving van het Museumplein in Amsterdam.

Arnoldus S. kreeg tijdens een snelrechtzitting ook een taakstraf van veertig uur opgelegd. Dat is minder lang dan de zestig uur die de officier van justitie had geëist, omdat S. een klap met een wapenstok heeft gekregen waardoor hij nu zijn hand in het gips heeft. De man moet van de rechter ook een schadevergoeding van 350 euro betalen aan de politieman, die een week last had van de trap.

S. maakte deel uit van een groep veteranen die de demonstratie bijwoonden in camouflagekleding. "We stonden daar in een linie om mensen te beschermen, zodat ze niet geslagen zouden worden. We wilden als schild fungeren voor de onschuldige en vreedzame mensen", legde S. de Amsterdamse politierechter uit. Hij verklaarde dat hij zijn zelfbeheersing was verloren en sprak over een "afwerende trap".

Kogelwerend vest

De politierechter vond dat S. sowieso niet naar het Museumplein had moeten afreizen, omdat de demonstratie vooraf verboden werd door de burgemeester. "Dit kan niet anders dan gestraft worden met forse gevangenisstraffen", zei de rechter. Die merkte ook op dat het Amsterdamse hof tegenwoordig hogere straffen oplegt aan verdachten die vorig jaar gewelddadig waren tijdens coronademonstraties en tegen hun veroordeling in beroep gingen.

De 34-jarige Arnoldus P. uit Rotterdam kreeg acht weken celstraf, waarvan vijf weken voorwaardelijk. Ook legde de politierechter hem een taakstraf op van tachtig uur, omdat hij aan de nek van een ME’er had gehangen en probeerde hem te laten vallen. P. droeg tijdens de demonstratie een kogelwerend vest, volgens hem ter bescherming "omdat er chaos kon ontstaan". De rechter sprak hem vrij van het slaan van een ME’er, omdat niet duidelijk is of het een opzettelijke klap was geweest.

De 57-jarige Eddy S. uit Haarlem kreeg een taakstraf van zestig uur en twee maanden cel, waarvan een voorwaardelijk, omdat hij met een gebalde vuist tegen de zijkant van het hoofd van een ME’er had geslagen. Dat gebeurde toen hij met een groep probeerde de ME-linie op de Van Baerlestraat te doorbreken. Zelf hield S. het op een duw omdat er paniek ontstond en hij ingesloten werd. Hij betuigde spijt.

Meer uit Binnenland

Ook OM gaat in hoger beroep in zaak tegen rapper Ali B

AMSTERDAM (ANP) - Ook het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de zaak tegen Ali B. Eerder maakte de rapper zelf al bekend in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

11 minuten geleden
Te veel runderen vervoerd direct voor of na het kalven

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat "maximaal inzetten" op het voorkomen van vervoer van runderen die binnenkort moeten bevallen of nog maar pas een kalf hebben gekregen. In 2023 werden volgens de autoriteit "te vaak" dieren in een dergelijke toestand getransporteerd, hetgeen geldt als een zware overtreding.

1 uur geleden
Ondernemers in 'wolvengebied' Leusden zien gasten wegblijven

LEUSDEN (ANP) - Ondernemers in de gemeente Leusden hebben sinds de afsluiting van landgoed Den Treek te maken met annuleringen en een fors teruglopend aantal bezoekers. Een deel van het omvangrijke natuurgebied is sinds donderdag dicht, na twee recente incidenten met een wolf. "We missen nu de passanten; wandelaars en fietsers die spontaan op het terras aanschuiven", zegt Kees Haalboom, eigenaar van pannenkoekenhuis Bergzicht. Hij heeft al bij de gemeente en de provincie Utrecht aangeklopt voor mogelijke compensatie voor gemiste inkomsten.

2 uur geleden
Nog geen aanhoudingen voor dodelijke mishandeling Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Er zijn nog geen verdachten opgepakt voor de dodelijke mishandeling van een 23-jarige man uit Somalië in het centrum van Den Haag afgelopen weekend. Dit zegt een woordvoerder van de politie woensdagochtend. Eerder liet de politie weten op zoek te zijn naar acht verdachten. Het zou gaan om mannen tussen de 18 en 35 jaar oud.

2 uur geleden
Zwanen in aanraking met olie door lekkage in Rotterdamse Botlek

ROTTERDAM (ANP) - Meerdere zwanen zijn in aanraking gekomen met olie bij de Torontostraat in de Rotterdamse Botlek, meldt de veiligheidsregio. Zo'n 200 liter olie is door een lekkage in het water terechtgekomen waar de zwanen zwemmen.

2 uur geleden
A4 ten zuiden van Rotterdam ruim een week dicht

DEN HAA(ANP) - De A4 is vanaf vrijdag 22.00 uur ruim een week dicht in de richting van Rotterdam tussen de knooppunten Zoomland en Sabina in Noord-Brabant. De weg gaat dicht tot maandag 5 augustus 05.00 uur. De werkzaamheden aan de A4 zijn tegelijk met de zomerafsluiting van de Heinenoordtunnel in de A29. De verwachte vertraging kan oplopen tot een uur, waarschuwt Rijkswaterstaat.

2 uur geleden
Varkens in Nood doet aangifte tegen twee varkenstransporteurs

AMSTERDAM (ANP) - Varkens in Nood heeft aangifte gedaan van dierenmishandeling door twee transportbedrijven. Het gaat om het toedienen van stroomstoten aan varkens tijdens het inladen van de dieren in vrachtwagens. De dierenorganisatie zegt dat ze dit op verschillende plaatsen heeft gefilmd.

3 uur geleden