Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cel- en taakstraf tegen ex-militair voor trap in kruis politieman

Cel- en taakstraf tegen ex-militair voor trap in kruis politieman

AMSTERDAM (ANP) - Een 60-jarige oud-militair uit Gouda is woensdag veroordeeld tot een celstraf van twee maanden, waarvan een maand voorwaardelijk, omdat hij een politieman in het kruis had geschopt. Dit gebeurde op 2 januari tijdens de verboden demonstratie tegen het coronabeleid in de omgeving van het Museumplein in Amsterdam.

Arnoldus S. kreeg tijdens een snelrechtzitting ook een taakstraf van veertig uur opgelegd. Dat is minder lang dan de zestig uur die de officier van justitie had geëist, omdat S. een klap met een wapenstok heeft gekregen waardoor hij nu zijn hand in het gips heeft. De man moet van de rechter ook een schadevergoeding van 350 euro betalen aan de politieman, die een week last had van de trap.

S. maakte deel uit van een groep veteranen die de demonstratie bijwoonden in camouflagekleding. "We stonden daar in een linie om mensen te beschermen, zodat ze niet geslagen zouden worden. We wilden als schild fungeren voor de onschuldige en vreedzame mensen", legde S. de Amsterdamse politierechter uit. Hij verklaarde dat hij zijn zelfbeheersing was verloren en sprak over een "afwerende trap".

Kogelwerend vest

De politierechter vond dat S. sowieso niet naar het Museumplein had moeten afreizen, omdat de demonstratie vooraf verboden werd door de burgemeester. "Dit kan niet anders dan gestraft worden met forse gevangenisstraffen", zei de rechter. Die merkte ook op dat het Amsterdamse hof tegenwoordig hogere straffen oplegt aan verdachten die vorig jaar gewelddadig waren tijdens coronademonstraties en tegen hun veroordeling in beroep gingen.

De 34-jarige Arnoldus P. uit Rotterdam kreeg acht weken celstraf, waarvan vijf weken voorwaardelijk. Ook legde de politierechter hem een taakstraf op van tachtig uur, omdat hij aan de nek van een ME’er had gehangen en probeerde hem te laten vallen. P. droeg tijdens de demonstratie een kogelwerend vest, volgens hem ter bescherming "omdat er chaos kon ontstaan". De rechter sprak hem vrij van het slaan van een ME’er, omdat niet duidelijk is of het een opzettelijke klap was geweest.

De 57-jarige Eddy S. uit Haarlem kreeg een taakstraf van zestig uur en twee maanden cel, waarvan een voorwaardelijk, omdat hij met een gebalde vuist tegen de zijkant van het hoofd van een ME’er had geslagen. Dat gebeurde toen hij met een groep probeerde de ME-linie op de Van Baerlestraat te doorbreken. Zelf hield S. het op een duw omdat er paniek ontstond en hij ingesloten werd. Hij betuigde spijt.

Meer uit Binnenland

COA: vrijdag genoeg opvangplekken, naar verwachting zaterdag ook

TER APEL (ANP) - Alle asielzoekers die zich vrijdag in Ter Apel melden, kunnen worden opgevangen. Dat meldt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Vrijdag worden in totaal ruim 1900 mensen opgevangen in Ter Apel. Het COA zei eerder op de dag al te verwachten hen allemaal "een bed en onderdak" te kunnen geven. De woordvoerder zegt dat de verwachting is dat er zaterdag ook genoeg plekken zijn.

5 uur geleden
ON! spant kort geding aan tegen NPO

HILVERSUM (ANP) - Ongehoord Nederland (ON!) heeft een kort geding aangespannen tegen de Raad van Bestuur van de NPO. Advocaat Hakan Külcü van de omroep liet vrijdag weten dat een voorlopige voorziening is aangevraagd. Het kort geding richt zich op de periodieke rapportages die ON! sinds begin dit jaar moet inleveren bij de NPO.

8 uur geleden
Arnhem maakt plaats voor 200 asielzoekers, Zwolle voor 60

ARNHEM (ANP) - Arnhem maakt per onmiddellijk plaats voor tweehonderd volwassen asielzoekers. De gemeente laat vrijdagavond een schip met 95 opvangplekken afmeren aan de Rijnkade. In het weekend of in elk geval zo snel mogelijk arriveert een tweede cruiseschip, aldus een woordvoerder van de gemeente.

9 uur geleden
Zeven agenten lichtgewond geraakt tijdens Ajax - Marseille

AMSTERDAM (ANP) - Zeven politieagenten zijn donderdagavond lichtgewond geraakt tijdens hun inzet bij de voetbalwedstrijd Ajax - Olympique Marseille, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade. Een agent is in het gezicht geslagen. De agenten hebben aangifte gedaan.

10 uur geleden
OM eist 25 jaar en levenslang voor moorden Lieshout en Amsterdam

DEN BOSCH (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een levenslange celstraf geëist tegen de 52-jarige Bill C. voor twee moorden. Tegen de 34-jarige medeverdachte Sharona de J. luidde de eis 25 jaar cel. Het tweetal staat voor de rechtbank in Den Bosch terecht voor de moord op zakenman Willem van der Willigen (70) in Lieshout, in mei 2021, en voor de moord op Benito van Ommeren (65) een maand later in Amsterdam.

11 uur geleden
Provincie: RIVM-studie stimulans voor werken aan schonere IJmond

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland ziet in het rapport van het RIVM over Tata Steel een stimulans en bevestiging om hard te blijven werken aan een gezondere en schonere IJmond. Verder vindt de provincie dat Tata Steel de uitstoot van stoffen zo snel mogelijk moet verminderen en de staalproductie moet verduurzamen door het maken van 'groen' staal.

11 uur geleden
Advocaat Ficq vindt uitkomst RIVM-rapport Tata Steel 'shockerend'

VELSEN (ANP) - Advocaat Bénédicte Ficq noemt het rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de kortere levensverwachting en de gezondheidsrisico's door de uitstoot van Tata Steel "shockerend". Uit het nieuwe onderzoek van het RIVM blijkt dat de emissies de levensverwachting van inwoners van Wijk aan Zee met 2,5 maand verkorten.

11 uur geleden