Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Cel en taakstraf AZ-aanhanger na supportersgeweld AFAS Stadion

Cel en taakstraf AZ-aanhanger na supportersgeweld AFAS Stadion

ALKMAAR (ANP) - De politierechter in Alkmaar heeft dinsdag een AZ-aanhanger veroordeeld tot dertig dagen cel, waarvan 22 dagen voorwaardelijk, wegens zijn rol tijdens de stadionrellen vorige maand na het verloren duel met het Engelse West Ham United. Daarnaast kreeg de 38-jarige man uit Heerhugowaard een taakstraf van 150 uur.

De officier van justitie had kort daarvoor tegen Tom S. een gevangenisstraf geëist van negen weken, waarvan drie weken voorwaardelijk. Ook wilde het OM dat de man zich drie jaar lang niet in een straal van 500 meter rond het stadion van AZ mag vertonen.

Volgens de aanklager speelde S. op 18 mei een hoofdrol bij de "explosie van excessief geweld" in het AFAS Stadion, na de door de thuisclub met 0-1 verloren Europese wedstrijd. AZ-fans bestormden de tribune waar onder anderen genodigden van de Engelse club en familieleden van spelers van de voetbalclub uit Londen zaten. Het geweld richtte zich later ook op stewards en de ME.

Bekentenissen verdachte

De officier van justitie zei voor de rechtbank dat S. voorop liep in de meute die de trap naar de tribune bestormde, bovenaan de trap een Engelsman die de groep probeerde tegen te houden "met volle kracht" schopte en sloeg en hem vervolgens aan zijn broekriem van de trap af sleurde, "zo de groep hyena's in die beneden stond te wachten". Daar ging het schoppen en slaan volgens het OM door. "Nationaal en internationaal was de verontwaardiging groot. Deze verdachte heeft zichzelf en zijn club volledig voor schut gezet", aldus de aanklager.

T. heeft de meeste beschuldigingen bekend. Hij zei veel spijt te hebben en zich dood te schamen. Hij heeft een baan als installateur, kinderen en geen strafblad en was de eerste van veertien AZ-fans die dinsdag en woensdag terechtstaan voor de ongeregeldheden. Zijn raadsman vond de strafeis exorbitant. Hij vroeg een taakstraf op te leggen.

Geen locatieverbod

De politierechter vond alleen een taakstraf te licht en de eis van het OM te hoog. Het locatieverbod legde ze niet op, omdat ze dat moeilijk uitvoerbaar vindt. Zo loopt er een snelweg pal naast het stadion.

Meer uit Binnenland

NS laat extra treinen rijden op Koningsdag

UTRECHT (ANP) - Op Koningsdag, 27 april, rijden de treinen van de NS volgens de speciale Oranjedienstregeling. Naar veel steden rijden dan meer treinen dan gebruikelijk, die ook nog langer zijn. Ook is er meer NS-personeel op de been.

1 uur geleden
Palestijnse fotograaf wint World Press Photo voor beeld uit Gaza

AMSTERDAM (ANP) - De Palestijnse fotograaf Mohammed Salem heeft de prestigieuze World Press Photo gewonnen met een foto die hij maakte in Gaza. Het beeld, dat hij schoot voor persbureau Reuters, is van een vrouw die het lichaam van haar 5-jarige nichtje vasthoudt die was omgekomen bij een Israëlische raketaanval.

1 uur geleden
Raad van State: disfunctioneren van rechtsstaat ligt op de loer

DEN HAAG (ANP) - De democratische rechtsstaat functioneert weliswaar, maar staat onder druk, ziet de Raad van State. "Daarom is blijvende aandacht, versterking én doorontwikkeling nodig om de rechtsstaat weerbaar en vitaal te houden", schrijft het hoogste adviesorgaan van de regering in een beschouwing in het donderdag verschenen jaarverslag. Als de kwetsbare vertrouwensrelatie tussen overheid en burgers en tussen burgers onderling niet verbetert, ligt "disfunctioneren van de rechtsstaat op de loer", waarschuwt de RvS.

2 uur geleden
TUI past reisbeschrijvingen aan na kritiek op tekst over Suriname

RIJSWIJK (ANP) - TUI heeft enkele tientallen teksten bij reisbestemmingen met een koloniaal verleden aangepast. Een woordvoerder bevestigt berichtgeving hierover van NU.nl. TUI is na kritiek op een beschrijving van een rondreis door Suriname extra kritisch gaan kijken naar de teksten.

2 uur geleden
Almelose kruisboogschutter afwezig bij spreekrecht nabestaanden

ARNHEM (ANP) - Kenzo K. (31) uit Almelo, die in hoger beroep terechtstaat voor het doodsteken van twee vrouwen en twee moordpogingen met een kruisboog, is donderdag afwezig op de tweede zittingsdag van het hoger beroep. Op het programma staat het spreekrecht van de nabestaanden.

2 uur geleden
Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn in het centrum van Den Haag. Het 36-jarige slachtoffer Antoneta Gjokja werd in de ochtenduren van 20 juni vorig jaar in het filiaal aan de Turfmarkt met meerdere messteken om het leven gebracht.

9 uur geleden
Rechter oordeelt over vergunning voor 'asielhotel'

ZWOLLE (ANP) - De rechtbank in Zwolle bepaalt donderdag of de vergunning voor de komst van een 'asielhotel' in het Twentse Albergen op juiste wijze is verleend. Omwonenden hebben de vergunning via een rechtszaak aangevochten.

9 uur geleden