Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDU en Groenen smeden coalitie in Noordrijn-Westfalen

CDU en Groenen smeden coalitie in Noordrijn-Westfalen

DÜSSELDORF (ANP/DPA) - De Duitse christendemocraten (CDU) en de Groenen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen hopen deze maand hun coalitieakkoord te presenteren. Beide partijen willen dat het akkoord op hun partijdag van 25 juni wordt goedgekeurd.

Net als vijf jaar eerder kwam de CDU vorige maand als grootste partij uit de bus bij de verkiezingen in de Duitse deelstaat met de meeste inwoners. Maar de liberale FDP, coalitiepartner van de CDU, halveerde ruim in zetels. De twee partijen komen samen niet meer aan een meerderheid.

De Groenen behaalden juist een goed resultaat, met een verdrievoudiging van het aantal stemmen. Daarom begonnen CDU en De Groenen eind mei met onderhandelingen om een coalitie te vormen. Volgens deelstaatpremier Hendrik Wüst zijn die gesprekken goed verlopen en is er genoeg draagvlak om samen te regeren.

Het aan Nederland grenzende Noordrijn-Westfalen stond lange tijd bekend als een sociaaldemocratisch SPD-bolwerk, maar die partij zit sinds 2017 in de oppositie. De SPD kreeg wel de meeste zetels op de CDU na, maar zat niet aan de onderhandelingstafel.

Meer uit Buitenland

FBI heeft telefoon aanslagpleger Trump in handen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De FBI heeft de telefoon in handen van de 20-jarige Thomas Crooks, de dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump. FBI-agent Kevin Rojek zei dat de FBI bezig was toegang te krijgen tot de informatie die daarin was opgeslagen.

58 minuten geleden
15 doden bij aanval Israël op schuilplaats vluchtelingen in Gaza

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Bij een Israëlisch bombardement op een school waar vluchtelingen verblijven in de Gazastrook zijn vijftien doden gevallen, zegt de civiele bescherming in het gebied. Het Israëlische leger (IDF) zegt dat het "terroristen" heeft getroffen.

2 uur geleden
Senaat VS onderzoekt veiligheid bij moordaanslag op Trump

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat opent een onderzoek naar de veiligheid rond de campagnebijeenkomst waarbij voormalig president Donald Trump zaterdagavond (lokale tijd) werd beschoten. De Democraat Gary Peters uit Michigan zal het onderzoek leiden, melden Amerikaanse media.

2 uur geleden
Volgens FBI handelde aanslagpleger Trump alleen

WASHINGTON (ANP/RTR) - De dader van de aanslag op de voormalige Amerikaanse president Donald Trump handelde volgens de FBI alleen. "Op dit moment geeft de informatie die we hebben aan dat de schutter alleen handelde", zei Kevin Rojek, een FBI-agent in Pennsylvania, waar de moordaanslag zaterdag plaatsvond.

3 uur geleden
Nikki Haley verrassend toch op Republikeinse partijconventie

MILWAUKEE (ANP) - De Republikeinse politica Nikki Haley gaat toch spreken op de Republikeinse partijconventie die maandag van start gaat, melden verschillende Amerikaanse media. De voormalige rivale van Donald Trump in de voorverkiezingen stond niet op de sprekerslijst, maar na de mislukte moordaanslag op Trump zouden de Republikeinen eenheid willen tonen.

3 uur geleden
Twee gewonden bij aanslag op Trump in stabiele toestand

BUTLER (ANP/RTR) - De twee gewonden die er na de aanslag zaterdag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump ernstig aan toe leken, zijn volgens de politie van de staat Pennsylvania "in stabiele toestand".

3 uur geleden
Trump reist volgens plan naar partijconventie in Wisconsin

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump reist naar eigen zeggen zondag nog naar de staat Wisconsin, waar de Republikeinen hem deze week tot hun presidentskandidaat zullen benoemen. Dat meldde Trump, die zaterdag een moordaanslag tijdens een campagnebijeenkomst overleefde, op Truth Social.

4 uur geleden