Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA'ers opperden geheime negatieve campagne tegen Rutte

CDA'ers opperden geheime negatieve campagne tegen Rutte

DEN HAAG (ANP) - Tijdens de CDA-campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart dit jaar is gewerkt aan een voorstel om een ondergrondse negatieve campagne te organiseren. Dat schrijven parlementair verslaggevers Thijs Broer en Peter Kee in hun boek Code Rood, waarvan een hoofdstuk werd gepubliceerd in Vrij Nederland. Het CDA bevestigt dit, maar zegt dat het plan nooit serieuze vormen aannam.

In aanloop naar de verkiezingen rees begin februari het idee om negatieve filmpjes over VVD-leider Mark Rutte te maken en die te verspreiden via sociale media, zonder dat erbij gezegd werd dat ze van het CDA kwamen. Ook zouden negatieve advertenties over hem worden voorbereid en was het idee om negatieve berichten te plaatsen op het Twitteraccount @Ruttedoctrine. Het idee werd opgetekend in een document door Hans van der Wind, die een belangrijke rol speelt in de financiering van de campagne en media-adviseur Martin van Putten.

Het plan verdween pas definitief in de prullenbak toen het niet lukte om een producent te vinden voor de filmpjes, schrijven Broer en Kee. Ze zouden bang geweest zijn voor reputatieschade. Het CDA stelt dat het idee al eerder werd afgewezen. Zodra campagnestrateeg en Kamerlid Pieter Heerma de opzet voor de ondergrondse campagne zag, zou hij hebben laten weten dat hij het plan niet zou uitvoeren. Dat zou de eerste keer geweest zijn dat hij ervan hoorde.

Eigen initiatief

Lijsttrekker Wopke Hoekstra en campagneleider Raymond Knops zouden helemaal niet betrokken geweest zijn. "Het idee van het voeren van een ondergrondse campagne is ongepast en het CDA onwaardig", laat interim-partijvoorzitter Marnix van Rij in een verklaring weten. "Voor het voeren van een ondergrondse campagne is geen opdracht gegeven vanuit het campagneteam."

Kee betwijfelde de uitleg van het CDA dinsdag in de uitzending van Op1, waar het boek besproken werd. De televisieproducenten werden namelijk benaderd nadat Heerma zou hebben laten weten dat hij het plan niet zag zitten. "Hoezo zou je dat doen?", vroeg de journalist zich af. Volgens het CDA werden de producenten benaderd "op eigen initiatief" van de bedenkers van de campagne.

Onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt, destijds de nummer twee van het CDA, zegt woensdag dat het idee voor een ondergrondse negatieve campagne tegen Rutte met hem besproken is, maar dat hij zich daar altijd principieel tegen heeft verzet. Het voorstel voor het plan werd na het gesprek gedeeld met de campagneleiding, maar het overleg heeft volgens hem niet aan de basis gestaan van dat voorstel.

Meer uit Binnenland

Burgemeester Halsema wil dat clubs en KNVB maatregelen treffen

AMSTERDAM (ANP) - Het is hoog tijd dat de KNVB en voetbalclubs maatregelen treffen. Dat vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Ze reageert zondagavond laat op de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA.

1 uur geleden
Politievakbond ACP: tijd dat clubs en KNVB hard optreden

DEN HAAG (ANP) - Politiebonden ACP en de Nederlandse Politiebond (NPB) roepen op tot maatregelen na de ongeregeldheden zondag bij de Johan Cruijff ArenA. Na de gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord werden vernielingen aangericht bij de hoofdingang van het stadion en voerde de ME charges uit.

5 uur geleden
Drie aanhoudingen na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Tijdens de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA zondagmiddag na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zijn drie mensen aangehouden. De politie zegt meer aanhoudingen niet uit te sluiten.

5 uur geleden
Politie: orde is hersteld rond Johan Cruijff ArenA

AMSTERDAM (ANP) - Na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zondagmiddag zijn ongeregeldheden uitgebroken en zijn aanhangers van Ajax de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA binnengedrongen. De politie meldt dat inmiddels "de orde is hersteld".

7 uur geleden
Politie zet traangas in bij ongeregeldheden rond ArenA

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord verzamelden aanhangers van Ajax zich bij de hoofdingang. Ze riepen leuzen aan het adres van het bestuur en eisten het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat, meldt een ANP-verslaggever ter plaatse.

8 uur geleden
ME grijpt in buiten ArenA na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Nadat de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord definitief werd gestaakt, heeft de Mobiele Eenheid zondagmiddag ingegrepen. Buiten de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hadden teleurgestelde supporters zich verzameld bij de hoofdingang. Ze riepen onder meer leuzen als "Kankerbestuur" en "Wij willen Ajax zien". Ook werd om het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat gevraagd.

8 uur geleden
Man (73) en vrouw (71) in Amsterdam zwaargewond door mishandeling

AMSTERDAM (ANP) - Een 73-jarige man en een 71-jarige vrouw uit Amsterdam zijn zaterdagavond zwaargewond op straat gevonden. Een 44-jarige buurman is opgepakt en wordt ervan verdacht het stel zwaar te hebben mishandeld in de Geertruida van Lierstraat in Amsterdam Nieuw-West. Ook wordt hij verdacht van poging tot doodslag.

10 uur geleden