CDA'ers opperden geheime negatieve campagne tegen Rutte
DEN HAAG (ANP) - Tijdens de CDA-campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart dit jaar is gewerkt aan een voorstel om een ondergrondse negatieve campagne te organiseren. Dat schrijven parlementair verslaggevers Thijs Broer en Peter Kee in hun boek Code Rood, waarvan een hoofdstuk werd gepubliceerd in Vrij Nederland. Het CDA bevestigt dit, maar zegt dat het plan nooit serieuze vormen aannam.
In aanloop naar de verkiezingen rees begin februari het idee om negatieve filmpjes over VVD-leider Mark Rutte te maken en die te verspreiden via sociale media, zonder dat erbij gezegd werd dat ze van het CDA kwamen. Ook zouden negatieve advertenties over hem worden voorbereid en was het idee om negatieve berichten te plaatsen op het Twitteraccount @Ruttedoctrine. Het idee werd opgetekend in een document door Hans van der Wind, die een belangrijke rol speelt in de financiering van de campagne en media-adviseur Martin van Putten.
Het plan verdween pas definitief in de prullenbak toen het niet lukte om een producent te vinden voor de filmpjes, schrijven Broer en Kee. Ze zouden bang geweest zijn voor reputatieschade. Het CDA stelt dat het idee al eerder werd afgewezen. Zodra campagnestrateeg en Kamerlid Pieter Heerma de opzet voor de ondergrondse campagne zag, zou hij hebben laten weten dat hij het plan niet zou uitvoeren. Dat zou de eerste keer geweest zijn dat hij ervan hoorde.
Eigen initiatief
Lijsttrekker Wopke Hoekstra en campagneleider Raymond Knops zouden helemaal niet betrokken geweest zijn. "Het idee van het voeren van een ondergrondse campagne is ongepast en het CDA onwaardig", laat interim-partijvoorzitter Marnix van Rij in een verklaring weten. "Voor het voeren van een ondergrondse campagne is geen opdracht gegeven vanuit het campagneteam."
Kee betwijfelde de uitleg van het CDA dinsdag in de uitzending van Op1, waar het boek besproken werd. De televisieproducenten werden namelijk benaderd nadat Heerma zou hebben laten weten dat hij het plan niet zag zitten. "Hoezo zou je dat doen?", vroeg de journalist zich af. Volgens het CDA werden de producenten benaderd "op eigen initiatief" van de bedenkers van de campagne.
Onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt, destijds de nummer twee van het CDA, zegt woensdag dat het idee voor een ondergrondse negatieve campagne tegen Rutte met hem besproken is, maar dat hij zich daar altijd principieel tegen heeft verzet. Het voorstel voor het plan werd na het gesprek gedeeld met de campagneleiding, maar het overleg heeft volgens hem niet aan de basis gestaan van dat voorstel.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De advocaten van Quincy Promes mogen vier Belgische verdachten ondervragen over een door de douane onderschept drugstransport van 712 kilo cocaïne naar de haven van Antwerpen, in januari 2020. Het gerechtshof heeft dit verzoek van de advocaten van de profvoetballer donderdag toegewezen.
1 uur geledenLEIDEN (ANP) - Het is al druk bij de viering van de jubileumeditie van Leidens Ontzet, meldt een woordvoerder van de gemeente. Donderdag worden 75.000 feestvierders verwacht. Het feest verloopt tot dusver "soepel en vriendelijk" en "lijkt drukker" dan andere edities.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De lokale VVD-fracties in Den Haag, Leeuwarden, Alkmaar, Groningen en Enschede dringen er bij de NS op aan om voor maandag aangekondigde sit-in-acties op stations in hun gemeente in te perken waar mogelijk. Meerdere pro-Palestijnse actiegroepen zijn van plan op 7 oktober op zestien stations in het land een sit-in te houden. De VVD-politici vinden dat respectloos en onverdraagzaam, onder meer omdat het op die datum een jaar geleden is dat Hamas een dodelijke aanval uitvoerde in Israël. Ook vrezen zij dat reizigers zich onveilig voelen door de acties en dat looproutes worden geblokkeerd.
1 uur geledenAPELDOORN (ANP) - Een oude basisschool in het Gelderse dorp Ugchelen wordt een noodopvang voor asielzoekers voor wie in Ter Apel geen plek is. Nu is een sporthal in het nabijgelegen Zutphen beschikbaar als 'overloop" maar dit stopt op 11 oktober, volgende week vrijdag. Vanaf die dag neemt Ugchelen de rol over, tot het einde van het jaar.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Studenten en medewerkers van universiteiten en hogescholen komen op 14 november samen voor een demonstratie in Utrecht. Ze protesteren tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet op onderwijs en onderzoek. De exacte locatie en de vorm van het protest zijn nog niet bekend.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Traditionele media zoals televisie en kranten hebben het lastig door de opkomst van grote techbedrijven achter bijvoorbeeld social media en het kabinet moet daar wat aan doen, vinden onderzoekers van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Anders komt de waakhondfunctie die de media spelen in de democratie in gevaar, valt te lezen in hun rapport. De raad stelt onder meer voor om ervoor te zorgen dat betrouwbare informatie hoger op de tijdlijnen van sociale media en in de resultaten van zoekmachines verschijnt.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag bij de rechtbank in Utrecht vier jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, geëist tegen de 41-jarige Harry W. uit Arnhem. Het OM achtte onder meer bewezen dat hij in maart 2023 acteur Bas Muijs heeft geprobeerd te doden. Tegen de andere verdachte in de zaak, de 33-jarige Madelon L., eiste het OM een werkstraf van tweehonderd uur voor schuld bij de wederrechtelijke vrijheidsberoving van Muijs.
2 uur geleden