Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA'er Mona Keijzer gaat niet alsnog de Kamer in

CDA'er Mona Keijzer gaat niet alsnog de Kamer in

DEN HAAG (ANP) - Oud-staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) wil "niet nu alsnog toetreden" tot de Tweede Kamer. Liever speelt ze een "actieve, onafhankelijke rol" in het publieke debat. In een verklaring op Twitter geeft ze aan dat ze in haar eigen partij wel het 'tegengeluid' wil laten horen. Eind september werd Keijzer ontslagen nadat ze zich had uitgesproken tegen de bredere invoering van de coronapas.

Keijzer stond voor de verkiezingen op de CDA-lijst, maar gaf in september ook haar zetel op. Omdat CDA-leider Wopke Hoekstra opnieuw het kabinet in gaat, kon Keijzer opnieuw kiezen alsnog haar zetel 'op te eisen'. Maar daar ziet ze dus van af. Volgens EenVandaag hielden verschillende CDA'ers rekening met de terugkeer van Keijzer in de politiek.

Keijzer laat weten nog steeds achter haar verklaring van september te staan, en het verzet tegen de coronapas te willen blijven voeren. Tijdens het digitale partijcongres van het CDA in december roerde de oud-bewindsvrouw zich al, in het interne debat over 2G (een toegangspas die je alleen krijgt na het doormaken van een besmetting of een vaccinatie tegen corona). Binnen haar partij is volgens Keijzer "ruimte" en "behoefte" voor haar om een "onafhankelijke rol" in het coronadebat te spelen.

De christendemocraat was staatssecretaris van Economische Zaken in Rutte III. Ze is prominent CDA'er en deed tweemaal een gooi naar het lijsttrekkerschap, zonder succes. Keijzer staat bekend als iemand die vooral de conservatievere flank van de partij vertegenwoordigt.

Meer uit Politiek

Kamminga (VVD) ziet af van kandidatuur voorzitterschap Kamer

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Roelien Kamminga gaat zich niet kandideren voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Dat bevestigt Kamminga, na berichtgeving door Nieuwsuur. Tot nu toe hebben twee kandidaten zich voor het voorzitterschap gemeld. Het gaat om Tom van der Lee (GroenLinks-PvdA) en Martin Bosma van de PVV.

12 uur geleden
PVV-Kamerlid Martin Bosma wil ook Kamervoorzitter worden

DEN HAAG (ANP) - PVV-Kamerlid Martin Bosma doet (opnieuw) een gooi naar het voorzitterschap van de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders meldt op X dat Bosma een brief naar de Kamer heeft gestuurd waarin het Kamerlid zijn kandidatuur motiveert. Eerder al meldde Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA zich als kandidaat. De Tweede Kamer kiest donderdag een nieuwe voorzitter.

22 uur geleden
SP-Kamerleden: Marijnissen voelde te weinig draagvlak in bestuur

DEN HAAG (ANP) - Lilian Marijnissen heeft tijdens de laatste vergadering van het SP-partijbestuur "te weinig draagvlak geproefd" om door te gaan als partijleider, zegt SP-Kamerlid Bart van Kent. Hij was vrijdagavond bij die vergadering aanwezig, waarbij volgens Van Kent bestuursleden hun twijfels uitten over het functioneren van Marijnissen. Wat Van Kent betreft, had Marijnissen niet op hoeven te stappen. "Maar ik begrijp dat ze met te weinig draagvlak niet verder kan."

1 dag geleden
Partijvoorzitter SP: heel verdrietig dat Lilian vertrekt

DEN HAAG (ANP) - SP-partijvoorzitter Jannie Visscher vindt het "heel verdrietig" dat Lilian Marijnissen uit de Kamer vertrekt. "Ze heeft onwijs veel betekend voor de fractie, de partij en onze idealen", zegt Visscher tegen het ANP. "Het is jammer dat ze dit besluit heeft genomen."

1 dag geleden
Rutte: met vertrek Marijnissen gaat bevlogen politicus verloren

DEN HAAG (ANP) - Met het vertrek van SP-partijleider Lilian 430546673 hebben Den Haag en Nederland een "bevlogen, betrokken en betrouwbaar politicus" verloren, zo reageert Mark Rutte op X. "Ondanks onze inhoudelijke verschillen, hebben we altijd goed kunnen samenwerken en ik waardeer haar enorm."

1 dag geleden
SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op

DEN HAAG (ANP) - SP-partijleider Lilian Marijnissen stapt op, meldt ze op X. Na opnieuw verloren verkiezingen heeft de partij een "nieuwe gezicht nodig", merkt ze. "Daarom treed ik terug als fractievoorzitter en Kamerlid van de SP".

1 dag geleden
Van Huffelen verheugd over Europees akkoord AI

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen is "ontzettend blij" met een Europees akkoord over kunstmatige intelligentie (AI). Dat zegt Van Huffelen in eerste reactie op het voorlopige akkoord van de EU-landen en het Europees Parlement over regels voor AI. "Maar dit ontslaat ons niet van de verplichting om te blijven kijken naar de kansen en risico's van inzet van AI-technologie en de handhaving van de regels", voegt Van Huffelen daaraan toe.

1 dag geleden