CDA'er Boswijk: onteigenen boeren is geen taboe
VEENENDAAL (ANP) - Het is voor het CDA geen taboe om op termijn in te stemmen met het onteigenen van boeren vanwege de stikstofcrisis. Dat zegt CDA'er Derk Boswijk, landbouwwoordvoerder van de partij, tijdens een verkiezingsdebat in Veenendaal over landbouw. De kwestie ligt zeer gevoelig binnen de partij.
Boswijk benadrukt wel dat eerst met boeren gepraat moet worden en het pas als laatste optie op tafel ligt. Het kabinet werkt onder meer aan plannen voor het verplaatsen van boerenbedrijven, innovaties, minder uitstoot of vrijwillige uitkoop. Als veel boeren wel iets willen doen, maar een paar helemaal niets, dan is onteigenen "in het belang van die boeren die wel iets willen" geen taboe voor Boswijk. De vraag ligt hem wel "zwaar op de maag", erkent hij.
Verschillende provinciale CDA-afdelingen hebben zich al tegen gedwongen uitkoop gekeerd. Daarmee keren zij zich tegen kabinetsbeleid. Stikstofminister Christianne van der Wal heeft al gezegd eerst te willen praten en samenwerken met boeren, maar uiteindelijk dwang niet te schuwen.
Te ferm standpunt
BBB-leider Caroline van der Plas daagde Boswijk uit "kleur te bekennen" en "met de billen bloot te gaan". Niet alleen over onteigenen, maar ook over de deadline voor het halen van de stikstofdoelen. In de wet staat nu nog dat in 2035 de wettelijke doelen gehaald moeten worden, maar het kabinet wil daar 2030 van maken.
Van der Plas verwijt het CDA bang te zijn dat het kabinet valt, als de partij een te ferm standpunt inneemt. "Dan klapt het kabinet." Boswijk erkent bang te zijn dat het kabinet valt. "Ik heb meerdere keren gedacht: laten we maar stoppen."
Geen optie
Maar dat bleek voor hem toch geen optie, omdat de zogeheten PAS-melders dan niet worden geholpen. Dat zijn boeren die buiten hun schuld om nu illegaal stikstof uitstoten. Eerder gold voor hen een uitzondering, maar daar zette de rechter een streep door. Sindsdien dreigen voor hen hoge dwangsommen. "Als zij iets niet hebben, dan is het tijd", aldus Boswijk.
Verder is Boswijk "helemaal klaar met het geouwehoer" over het al dan niet hanteren van 2030 of 2035 als deadline. "Het is nu in het belang dat we zo snel mogelijk gaan beginnen."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) heeft een wetsvoorstel ingediend dat ervoor moet zorgen dat het onderwijs hoofdzakelijk om lezen, schrijven en rekenen gaat draaien. Deze vaardigheden moeten ook een belangrijke rol gaan spelen in andere vakken, zoals geschiedenis, natuurkunde en scheikunde. Daarmee zet de bewindsvrouw een belangrijke stap voor de eerste grote herziening van de zogeheten 'kerndoelen' van het onderwijs sinds 2006.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Vicepremier Fleur Agema heeft met haar "ongelukkige uitspraak" over het parlement een "verkeerde indruk" gewekt. Dat heeft premier Dick Schoof erkend in zijn wekelijkse persconferentie. De vicepremier van de PVV zei voorafgaand aan de ministerraad op vrijdag dat ze nog wel wil zien wie "zo stoer is" om het staatsnoodrecht tegen te houden wanneer het kabinet daartoe heeft besloten. Welke indruk Agema daarmee per abuis wekte, zei Schoof niet.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Nadat een Kamermeerderheid zich negatief heeft uitgesproken over het plan van asielminister Marjolein Faber voor waarschuwingsborden bij asielzoekerscentra (azc's), heeft ze "nu geen plannen" om dat te doen. De bewindsvrouw gaat niet in op de vraag of ze daarmee bedoelt dat het plan helemaal van tafel is, dus ook voor een later moment. "Nogmaals, ik heb nu geen plannen om ze te plaatsen", blijft ze herhalen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - PVV-vicepremier Fleur Agema komt terug van haar uitspraak dat ze nog wel wil zien wie "zo stoer is" om het staatsnoodrecht tegen te houden. "Dat had ik niet moeten doen", zei Agema. De PVV-bewindsvrouw benadrukt juist respect te hebben voor het parlement. Ze sprak hierover na de ministerraad met premier Dick Schoof.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil niet zeggen of ze na een verzoek van de Eerste Kamer werkt aan een spoedwet als alternatief voor de veel bekritiseerde asielnoodwet. "Ik ga door met de noodwet", blijft ze herhalen op de vraag of parallel ook aan dit plan B wordt gewerkt, waardoor het antwoord daarop onduidelijk blijft. Faber is van plan om de veel bediscussieerde noodwet op 21 oktober in te brengen bij de ministerraad.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die kampen met problematische schulden, moeten wat het kabinet betreft eerder in beeld komen bij de overheid. Het kabinet komt daarom met een verbeteringsplan om signalen van betaalachterstanden eerder binnen te krijgen. Ook moeten mensen in één oogopslag inzicht krijgen in schulden.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Dat minister Dirk Beljaarts (PVV, Economische Zaken) onder druk van de Kamer heeft moeten besluiten PostNL toch niet een dag extra te geven voor postbezorging, is volgens hem geen nederlaag. "De tegenslag is denk ik voor de consument, dat ze nog iets langer in de onzekerheid zitten over wat we gaan doen." Beljaarts wilde PostNL 48 uur geven voor het bezorgen van brieven en kaarten aan consumenten, maar zag daar van af toen in een debat bleek dat de Kamer zich hiertegen verzet.
2 dagen geleden