Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA wil 'weerbericht' voor cyberaanvallen

CDA wil 'weerbericht' voor cyberaanvallen

DEN HAAG (ANP) - Er moet een 'weerbericht' komen voor onlineveiligheid en cyberaanvallen, wil het CDA. De partij wil dat mensen en bedrijven bewuster worden van onlinegevaren, zeker als er bijvoorbeeld een golf van cyberaanvallen rondgaat.

"Dat hoeft niet iedere avond na het journaal," zegt CDA-Kamerlid Chris van Dam tijdens een debat over cybersecurity. "Maar op een manier zoals een hooikoortsalarm". Mogelijk zijn televisieomroepen hierin geïnteresseerd, denkt hij. "Waarschuw kijkers dan niet voor een lading pollen vanuit het noorden, maar voor een golf van phishing-aanvallen." Bij phishing proberen internetcriminelen gebruikers op te lichten door zich voor te doen als iets of iemand anders, zoals een bank of familielid van het slachtoffer.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie) ziet wel wat in het plan, hoewel er volgens hem al verschillende kanalen en informatiepunten hiervoor zijn. Ook is hij voorzichtig deze meldingen online te delen, omdat die mogelijk weer misbruikt kunnen worden voor phishing. "Maar ik vind het wel interessant of je het publiek en bedrijfsleven meer gestructureerd kan waarschuwen."

VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz vindt het "allemaal prima" dat de minister zo'n weerbericht gaat uitzoeken. Maar een informatiepunt dat mkb'ers nu al kan waarschuwen "als er storm aankomt", het Digital Trust Center, is volgens haar niet op orde. Volgens de minister is dat centrum in opbouw en zet hij in op een "landelijk dekkend stelsel".

Meer uit Binnenland

Celstraffen tot 23 jaar voor mislukte aanslag op 'tattookiller'

ZWOLLE (ANP) - Voor een poging de voortvluchtige 'tattookiller' Cor P. in de Dominicaanse Republiek te liquideren heeft de rechtbank in Zwolle dinsdag vier mannen tot celstraffen veroordeeld. P. werd veertien keer getroffen door een schutter op een scooter, maar overleefde de aanslag.

1 dag geleden
Jaar cel voor bedreigen politicus Frans Timmermans

DEN HAAG (ANP) - Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans Timmermans en voor wapenbezit. De man had de politicus bedreigd op social media. In zijn huis vond de politie diverse wapens en honderden patronen.

1 dag geleden
2,5 jaar cel voor gooien brandbom naar ambassade Israël

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Den Haag heeft Osama A. dinsdag veroordeeld tot 2,5 jaar cel voor het gooien van een molotovcocktail naar de Israëlische ambassade in Den Haag. Dat gebeurde op 21 maart van dit jaar. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie

1 dag geleden
Media: Nederlandse motorrijder sterft bij ongeluk in Italië

GENUA (ANP) - Een Nederlandse motorrijder is om het leven gekomen bij een verkeersongeluk in het noorden van Italië. Hij botste tegen een auto op een weg tussen Piana Crixia en Dego, ten westen van Genua, melden Italiaanse media.

1 dag geleden
Negen jaar cel en tbs in hoger beroep voor doodrijden agent

DEN HAAG (ANP) - De vrachtwagenchauffeur die op 7 juli 2021 een motoragent doodreed in Rotterdam is in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag besloten. Na het uitzitten van zijn straf mag de man (49) bovendien tien jaar lang geen motorvoertuig besturen.

1 dag geleden
Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie. Zuid-Holland zoekt hiervoor een gerenommeerd bureau op het gebied van maatschappelijke kosten-batenanalyse. Het onderzoek moet eind dit jaar beginnen en Zuid-Holland hoopt in de winter van 2025 de resultaten te kunnen presenteren.

1 dag geleden
Politieman ontslagen na discriminerende teksten op sociale media

DEN HAAG (ANP) - Een politieman van de eenheid in Den Haag is ontslagen omdat hij "zeer ongepaste" uitlatingen deed via een openbaar profiel op sociale media. "Zijn uitingen konden als stigmatiserend, discriminerend, kwetsend, beledigend en als aanzettend tot geweld worden opgevat", meldt de politie.

1 dag geleden