
CDA wil snel duidelijkheid over nertsenhouderijen
DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij CDA wil snel duidelijkheid van landbouwminister Carola Schouten over de toekomst van de nertsenhouderij. Mogelijk moeten ook bedrijven die niet besmet zijn met het nieuwe coronavirus preventief worden geruimd, omdat nog steeds nieuwe infecties blijven opduiken. Maar een besluit daarover laat nog op zich wachten.
"Een fatsoenlijke overheid zorgt voor een ruimhartige stoppersregeling", zegt CDA-Kamerlid Jaco Geurts. "Dat is eerlijk voor deze ondernemers, en van belang voor de volksgezondheid." Voor de zomer sprak een Kamermeerderheid zich al uit voor een verbeterde regeling om nertsenhouders te verleiden hun bedrijf nog dit jaar te beëindigen. Vanaf 2024 is het fokken van de pelsdieren sowieso verboden.
Dit voorjaar werd duidelijk dat ook nertsen bevattelijk zijn voor het coronavirus. De eerste besmettingen bleken afkomstig van mensen, maar de dieren bleken op hun beurt mensen te kunnen aansteken. Om te voorkomen dat het virus op nertsenbedrijven rond kan blijven gaan, worden sinds begin juni alle geïnfecteerde bedrijven geruimd.
Besmettingen op veertig bedrijven
Inmiddels zijn op meer dan veertig bedrijven besmettingen gevonden. Die infecties werden tot dusver vooral in verband gebracht met het intensieve contact dat verzorgers met de dieren hebben in de periode dat pups geboren worden. Deskundigen adviseerden vorige maand alle nertsenbedrijven preventief te ruimen als na half augustus nog nieuwe besmettingen zouden opduiken.
Voorwaarde daarbij was wel dat de verspreiding van het coronavirus onder mensen tegen die tijd ongeveer hetzelfde zou zijn als half juli. Omdat dit niet het geval is - het aantal besmettingen bij mensen ligt inmiddels fors hoger - heeft Schouten om een nieuw advies gevraagd. Zij heeft dat inmiddels ontvangen maar moet de knoop nog doorhakken.
Meer uit Politiek
BRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting, BBB) heeft een plan gemaakt om statushouders die door woningnood nog steeds in een asielzoekerscentrum (azc) verblijven aan een huis te helpen. Ze wil tijdelijke locaties inrichten waar deze statushouders, maar ook andere groepen terechtkunnen. Bovendien wil ze alleenstaanden vaker een woning laten delen.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het stikstofdoel in de wet wordt vervangen door een norm voor emissie, als het aan landbouwminister Femke Wiersma ligt. Ze komt met een wetsvoorstel om de zogeheten kritische depositiewaarde (KDW) te vervangen door uitstootdoelen. De demissionaire BBB-minister wil hiermee tegemoetkomen aan een langgekoesterde wens van boeren, die juridisch ingewikkeld ligt.
4 dagen geleden