Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA wil opheldering over niet-gedeelde analyse NAVO over defensie

CDA wil opheldering over niet-gedeelde analyse NAVO over defensie

DEN HAAG (ANP) - Minister Kajsa Ollongren (Defensie) heeft geen volledige openheid van zaken gegeven toen in september in een Kamerdebat de Nederlandse bijdrage aan de NAVO ter sprake kwam. Dat vindt Kamerlid Derk Boswijk van de coalitiepartij CDA na berichtgeving van Zembla hierover. De minister zei tijdens dat debat dat Nederland militair gezien "grotendeels" doet wat het militaire bondgenootschap vraagt. Maar uit een kritisch NAVO-document dat niet is gedeeld met de Tweede Kamer ontstaat volgens Boswijk en Zembla een ander beeld.

Een woordvoerder van Ollongren zegt dat de eindversie van het document nog niet klaar was en het daardoor ook niet kon worden gedeeld.

Boswijk was tijdens het debat in september kritisch op de manier waarop de Nederlandse krijgsmacht is ingericht. Hij vindt dat Defensie de nadruk te veel legt op gevechten op afstand, bijvoorbeeld door geld te steken in drones en straaljagers van het type F-35. Maar aan gevechtskracht op korte afstanden bij de Landmacht ontbreekt het volgens het Kamerlid. Hij bedoelt daarmee "zware voertuigen, mensen met laarzen in de modder".

Een ander beeld

Op vragen hierover tijdens het debat antwoordde Ollongren "wij voldoen grotendeels aan wat de NAVO van ons vraagt". Dat had ze gebaseerd op analyses uit het verleden, vermeldde ze daarbij. In het nog niet gepubliceerde en meer actuele NAVO-document ontstaat een ander beeld volgens Zembla. De NAVO zou kritisch zijn op de Nederlandse bijdrage aan de gevechtskracht van het bondgenootschap, ook op land.

"Die informatie hadden we moeten hebben als Kamer", zegt de parlementariër van het CDA. Hij wil een motivatie horen van Ollongren waarom het kabinet een andere afweging heeft gemaakt dan de NAVO. Een woordvoerder van de minister zegt het dat het document van de NAVO nu definitief af is en "op korte termijn" naar de Kamer wordt gestuurd. Woensdag wil Boswijk hier vragen over stellen tijdens een debat over de defensiebegroting.

Open en eerlijk

Het Kamerlid van de VVD Peter Valstar vindt dat onterecht het beeld ontstaat dat Defensie een document zou achterhouden. Op Twitter zegt hij dat Defensie zich aan de eerder aangekondigde planning houdt wat betreft de publicatie hiervan.

Ollongren zegt via haar woordvoerder in een reactie zich er bewust van te zijn dat Nederland nog niet aan alle verwachtingen van de NAVO voldoet. "Daar zijn we ook open en eerlijk over", zegt hij zegsvrouw. Die zegt ook dat het een eigen keuze geweest om minder te investeren in troepen op de grond en dat ook te hebben besproken met de NAVO.

Meer uit Politiek

Verkenner Plasterk praat maandag met leiders PVV, BBB, VVD en NSC

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk begint maandag aan zijn tweede gespreksronde en ontvangt de politieke leiders van PVV, BBB, VVD en NSC. Dat zijn de vier partijen die PVV-voorman Geert Wilders het liefst in een coalitie ziet. Hij schuift als eerste aan, om 11.00 uur. De dag wordt afgesloten met een gesprek met Pieter Omtzigt (NSC) om 15.00 uur. Vorige week heeft de verkenner bijna alle beoogde fractieleiders ontvangen en toen bleek dat hun wensen moeilijk te verenigen zijn.

18 uur geleden
Van der Burg: inzet Rode Kruis toont dat nood hoog is in Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Dat het Rode Kruis wordt ingezet om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen, laat zien dat de nood hoog is, zegt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) via zijn woordvoerder. Zijn ambtenaren werken bellijsten af om burgemeesters te overtuigen om opvangplekken te regelen.

1 dag geleden
Tilburg: hertelling levert geen veranderingen op in uitslag

TILBURG (ANP) - Het hertellen van de uitgebrachte stemmen bij vier stembureaus in Tilburg tijdens de Tweede Kamerverkiezingen leidt hoogstwaarschijnlijk niet tot aanpassing van de verkiezingsuitslag. Dat laat een woordvoerster van de gemeente Tilburg desgevraagd aan het ANP weten. Zo'n veertig mensen zijn zaterdagmiddag bezig geweest en hebben hun werk even voor 18.00 uur afgerond.

1 dag geleden
Yeşilgöz verdedigt VVD-positie om te gedogen in krantadvertenties

DEN HAAG (ANP) - Partijleider van de VVD Dilan Yeşilgöz verdedigt in een advertentie die is afgedrukt in meerdere zaterdagkranten haar keuze om een nieuwe coalitie alleen te ondersteunen als gedoogpartner. Zij heeft veel kritiek gekregen op dit besluit, onder meer van haar eigen leden en van andere politiek leiders. De politica herhaalt de boodschap die ze deze week herhaaldelijk en in vrijwel dezelfde bewoordingen heeft verkondigd tegen journalisten. Ze vindt dat het zetelverlies van haar partij rechtvaardigt om te gedogen en denkt zo het meest te kunnen bereiken voor VVD-kiezers.

1 dag geleden
Tweede Kamer stemt voor hertelling van vier stembureaus Tilburg

DEN HAAG (ANP) - De stemmen die zijn uitgebracht in vier stembureaus in Tilburg worden opnieuw geteld. Dat heeft de Tweede Kamer tijdens een uitzonderlijke vergadering op zaterdag besloten. De kans is minimaal dat door de hertelling de zetelverdeling in de Kamer verandert.

2 dagen geleden
D66: kans op extra zetel heel klein bij mogelijke hertelling

DEN HAAG (ANP) - D66 acht de kans "heel klein" dat een mogelijke hertelling bij vier stembureaus in Tilburg nog tot een extra zetel in de Tweede Kamer kan leiden. "Die kans is heel klein. Want dan moeten in vier stembureaus nog 160 stemmen naar ons gaan en moet er bij de SP niks veranderen", laat een woordvoerder van de partij weten.

2 dagen geleden
Politiek Den Haag maakt zich op voor grote stoelendans

DEN HAAG (ANP) - Politiek Den Haag maakt zich op voor een stoelendans. Een groot deel van de leden van de oude Tweede Kamer vertrekt en daar komen 81 nieuwe parlementariërs voor in de plaats. Daar zitten ook bekende gezichten bij: zeven zetels worden vanaf 6 december gevuld door bewindslieden van het nu demissionaire kabinet.

2 dagen geleden