Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA wil 'omvangrijk pakket' voor gestegen prijzen

CDA wil 'omvangrijk pakket' voor gestegen prijzen

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Pieter Heerma wil dat het kabinet met een "omvangrijk pakket" komt om mensen te helpen die in het nauw komen door de inflatie en hoge energieprijzen. "Dat is evident", zei hij woensdag voor aanvang van een overleg van de fractievoorzitters van de coalitiepartijen met het kabinet over de begroting van volgend jaar.

Veel mensen dreigen in de problemen te komen door de gestegen prijzen. Het kabinet heeft dit jaar meer dan 6 miljard euro uitgetrokken om burgers te compenseren. Er ligt volgens Heerma een "enorme uitdaging" voor het kabinet door de inflatie en stijgende energieprijzen.

Er is volgens het CDA ruimte voor een flink hulppakket. Heerma wees daarbij op de economische groeicijfers die eerder op de dag naar buiten kwamen. De Nederlandse economie groeide ondanks alle tegenwind in het tweede kwartaal met 2,6 procent in vergelijking met de drie voorgaande maanden.

Middeninkomens

De christendemocraat wil dat het kabinet de lage en middeninkomens gaat helpen. Dat wil ook fractieleider Sophie Hermans van de VVD. "Ik vind het heel belangrijk dat we iets voor hen doen om de schok te verzachten." Ze sprak over het "opvangen van de ergste klap".

"De uitdagingen voor de koopkracht zijn heel groot", aldus D66'er Jan Paternotte. Hij wil "kijken waar hulp nodig is" en zorgen "dat mensen de rekening kunnen betalen". Dat moet het kabinet samen met het bedrijfsleven bewerkstelligen, zei hij. Bedrijven moeten de salarissen verhogen, vindt de coalitie.

Coalitiepartijen en kabinet nemen nog geen besluit tijdens het overleg. Het is een eerste inventarisatie. Vrijdag komt het Centraal Planbureau (CPB) met nieuwe economische ramingen. Dan wordt meer duidelijk over de financiële vooruitzichten van het kabinet voor volgend jaar.

Meer uit Politiek

Kamer wil opheldering over verdwenen rapport Defensie

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer willen opheldering van Defensie over een verdwenen rapport uit 2010 waarin melding wordt gemaakt van mogelijke oorlogsmisdaden door Australische militairen in Afghanistan. SP en D66 hebben inmiddels vragen gesteld aan minister Kajsa Ollongren (Defensie).

2 uur geleden
Inspecteur 'overrompeld': NAM zat bij gesprek met minister Kamp

DEN HAAG (ANP) - Bij het gesprek waarin het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) minister Henk Kamp in 2016 wilde bijpraten over het gaswinningsadvies, waren ook de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) en moederbedrijven Shell en ExxonMobil aanwezig. Dat verklaart toenmalig inspecteur-generaal Harry van der Meijden tegenover de parlementaire enquêtecommissie die de gaswinning in Groningen onderzoekt. Van der Meijden was door de aanwezigheid van de gasmaatschappijen "overrompeld", zegt hij.

3 uur geleden
Kamer tegen wettelijk vastleggen NAVO-norm voor Defensie

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer voelt niets voor een voorstel om wettelijk vast te leggen dat tenminste 2 procent van het bruto nationaal inkomen, de zogeheten de NAVO-norm, moet worden besteed aan Defensie. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP.

3 uur geleden
Branchevereniging olie en gas zat bij sollicitatie toezichthouder

DEN HAAG (ANP) - De baas van de branchevereniging voor olie- en gasbedrijven was aanwezig bij het sollicitatiegesprek van Harry van der Meijden voor de functie van Inspecteur-generaal der Mijnen. Van der Meijden zelf verklaarde tegenover de parlementaire enquêtecommissie dat bij zijn sollicitatie niet alleen topambtenaren zaten, maar ook Jo Peters, toenmalig secretaris-generaal van NOGEPA (Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie).

4 uur geleden
Jetten: energiefirma moet prijsstijging nu al tijdig aankondigen

DEN HAAG (ANP) - Energieminister Rob Jetten wil dat alle energiebedrijven zich "per direct" houden aan de wettelijke termijn van dertig dagen voor het informeren van hun klanten over aanstaande tariefwijzigingen. De toezegging van Eneco dat het zich vanaf 1 november aan de wet houdt, vindt hij onvoldoende, zegt hij tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.

4 uur geleden
Italiaanse media melden hartelijk gesprek Meloni en Draghi

ROME (ANP/AFP) - De winnaar van de Italiaanse parlementsverkiezingen, Giorgia Meloni, heeft volgens Italiaanse media een heel hartelijk telefoongesprek gehad met premier Mario Draghi. De twee zouden over de opvolging en economische prioriteiten hebben gepraat. De conservatieve en nationalistische Meloni wordt mogelijk de eerste vrouwelijke premier van Italië.

5 uur geleden
Paul van Meenen gaat D66-lijst Eerste Kamer trekken

DEN HAAG (ANP) - D66-leden hebben Tweede Kamerlid Paul van Meenen gekozen tot nieuwe lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen van volgend jaar. Dat heeft de partij bekendgemaakt. Huidig Eerste Kamerlid Carla Moonen had zich ook kandidaat gesteld. Van Meenen is bekend in de partij omdat hij jarenlang het woord voerde op het voor D66 belangrijke onderwerp onderwijs.

5 uur geleden