Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA wil maatregelen tegen omroep ON, 'bestuurlijke moed ontbreekt'

CDA wil maatregelen tegen omroep ON, 'bestuurlijke moed ontbreekt'

DEN HAAG (ANP) - Het CDA wil dat staatssecretaris Gunay Uslu (Media en Cultuur) maatregelen neemt tegen omroep Ongehoord Nederland (ON), blijkt uit Kamervragen van de CDA-fractie. Volgens indiener Lucille Werner lijkt het er nu op "alsof de bestuurlijke moed ontbreekt" op te treden tegen ON.

De omroep kwam meermaals in opspraak, onlangs nog omdat een compilatie van internetfilmpjes werd getoond waarin mensen van kleur witte mensen in elkaar slaan. Presentator Raisa Blommestijn sprak over "blanken die door negers in elkaar worden geslagen".

Werner spreekt van een "beschamende uitzending" die "duidelijk een grens over is gegaan". Voor "dit soort geluiden" zou volgens Werner geen plek mogen zijn in het omroepbestel. Zij wil weten wie verantwoordelijk is om te toetsen of ON zich houdt aan de voorwaarden die zijn gesteld voor toelating tot het bestel. Zij wil weten welke taken en bevoegdheden de NPO Ombudsman, het Commissariaat voor de Media en de staatssecretaris zelf hebben in de zaak. Vaak verwijzen zij naar elkaar als de roep tot optreden klinkt.

Mediawet

Uslu kan volgens de Mediawet pas ingrijpen als ON twee keer een sanctie heeft gekregen van het Commissariaat, laat een woordvoerder weten. Ze zei meermaals geen invloed te willen uitoefenen op de inhoud van programma's van de publieke omroep.

Kamerlid Martin Bosma van de PVV ziet geen aanleiding om Ongehoord Nederland te berispen. Hij vindt de omroep een "verademing" in een publiek bestel dat hij als "eenzijdig links" bestempelt. Hij vindt de door Blommestijn gebruikte woorden helemaal niet racistisch, iets wat volgens het College van Omroepen wel degelijk het geval was.

Eerder dinsdag zei WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes dat een aantal omroepen op journalistiek gebied niet meer wil samenwerken met Ongehoord Nederland. Zij keuren af dat zelden hoor- en wederhoor wordt gepleegd door de omroep. "Iemand bij wie in de Tweede Kamer de microfoon wordt dichtgezet, mag bij Ongehoord in een soort journalistieke setting helemaal leeglopen", zei Huisjes, waarschijnlijk doelend op Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet.

Meer uit Politiek

Yeşilgöz bij chanoekaviering: elke uiting antisemitisme is te veel

AMSTERDAM (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) stond tijdens de nationale chanoekaviering in Amsterdam stil bij de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas. Ze zei dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om Joden in ons land veiligheid te bieden. "Zo hoort dat in onze rechtsstaat, waarbinnen elke bedreigde minderheidsgroepering altijd op bescherming zal kunnen rekenen."

10 uur geleden
De Jonge laat hertellingszaak bij verkiezingen onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - De gang van zaken rond het onverklaarbare telverschil en de daardoor nodige hertelling in enkele stembureaus in Tilburg bij de verkiezingen wordt onderzocht. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken heeft daartoe besloten, laat hij weten aan de Tweede Kamer. Vorig weekeinde moesten bij vier Tilburgse stembureaus de stemmen opnieuw worden geteld omdat er onverklaarbare telverschillen waren.

11 uur geleden
Plasterk weet genoeg en gaat formatieadvies aan Kamer schrijven

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk weet na verschillende gespreksrondes genoeg over de posities van de betreffende partijen om een advies uit te brengen aan de Tweede Kamer. De verkenner gaat de Kamer adviseren "over hoe een informatieronde eruit zou kunnen zien", zegt hij donderdag in een toelichting aan de pers. Op welke variant hij aanstuurt, is nog onduidelijk.

13 uur geleden
Klijnsma roept Eerste Kamer op spreidingswet snel aan te nemen

ASSEN (ANP) - De commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma, roept de Eerste Kamer op de spreidingswet snel aan te nemen, zodat de asielzoekers beter over het land verdeeld kunnen worden en er minder druk komt te liggen op het aanmeldcentrum in Ter Apel. Ze noemt de situatie in Ter Apel "mensonterend".

13 uur geleden
Overijssel dreigt te stoppen met PPLG als Rijk niet betaalt

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel dreigt te stoppen met de uitvoering van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) als de rijksoverheid geen geld hiervoor beschikbaar stelt. De provincie heeft die boodschap per brief medegedeeld aan demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Overijssel schiet nu zelf 4,2 miljoen euro voor, zodat komend jaar in ieder geval een begin kan worden gemaakt met veertig zogeheten koploperprojecten, maar benadrukt dat financiële bijdrage van het Rijk als opdrachtgever noodzakelijk is.

14 uur geleden
Einde verkenning in zicht, Omtzigt en Wilders weer goed gestemd

DEN HAAG (ANP) - Ook een tweede gesprek tussen PVV-leider Geert Wilders en NSC-voorman Pieter Omtzigt over de verkenning is "goed en constructief" verlopen. De twee partijleiders hebben vertrouwen in het verslag van verkenner Ronald Plasterk. Die spreekt donderdagmiddag nog met Caroline van der Plas (BBB) en Dilan Yeşilgöz (VVD) en denkt dan "een heel eind" te komen.

15 uur geleden
BIJ1 in gebreke met verantwoording, moet subsidie terugbetalen

DEN HAAG (ANP) - Het is BIJ1 niet gelukt om tijdig alle zogenoemde "verantwoordingsstukken" aan te leveren bij een commissie die hierop toezicht houdt, meldt demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. In deze paperassen staat vermeld hoe een partij is omgegaan met zaken als ontvangen donaties en aangegane leningen. Door de gang van zaken gaat het ministerie ruim 127.000 euro aan verleende subsidie terugvorderen, BIJ1 krijgt hiervoor een betalingsregeling.

1 dag geleden