Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA wil maatregelen tegen omroep ON, 'bestuurlijke moed ontbreekt'

CDA wil maatregelen tegen omroep ON, 'bestuurlijke moed ontbreekt'

DEN HAAG (ANP) - Het CDA wil dat staatssecretaris Gunay Uslu (Media en Cultuur) maatregelen neemt tegen omroep Ongehoord Nederland (ON), blijkt uit Kamervragen van de CDA-fractie. Volgens indiener Lucille Werner lijkt het er nu op "alsof de bestuurlijke moed ontbreekt" op te treden tegen ON.

De omroep kwam meermaals in opspraak, onlangs nog omdat een compilatie van internetfilmpjes werd getoond waarin mensen van kleur witte mensen in elkaar slaan. Presentator Raisa Blommestijn sprak over "blanken die door negers in elkaar worden geslagen".

Werner spreekt van een "beschamende uitzending" die "duidelijk een grens over is gegaan". Voor "dit soort geluiden" zou volgens Werner geen plek mogen zijn in het omroepbestel. Zij wil weten wie verantwoordelijk is om te toetsen of ON zich houdt aan de voorwaarden die zijn gesteld voor toelating tot het bestel. Zij wil weten welke taken en bevoegdheden de NPO Ombudsman, het Commissariaat voor de Media en de staatssecretaris zelf hebben in de zaak. Vaak verwijzen zij naar elkaar als de roep tot optreden klinkt.

Mediawet

Uslu kan volgens de Mediawet pas ingrijpen als ON twee keer een sanctie heeft gekregen van het Commissariaat, laat een woordvoerder weten. Ze zei meermaals geen invloed te willen uitoefenen op de inhoud van programma's van de publieke omroep.

Kamerlid Martin Bosma van de PVV ziet geen aanleiding om Ongehoord Nederland te berispen. Hij vindt de omroep een "verademing" in een publiek bestel dat hij als "eenzijdig links" bestempelt. Hij vindt de door Blommestijn gebruikte woorden helemaal niet racistisch, iets wat volgens het College van Omroepen wel degelijk het geval was.

Eerder dinsdag zei WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes dat een aantal omroepen op journalistiek gebied niet meer wil samenwerken met Ongehoord Nederland. Zij keuren af dat zelden hoor- en wederhoor wordt gepleegd door de omroep. "Iemand bij wie in de Tweede Kamer de microfoon wordt dichtgezet, mag bij Ongehoord in een soort journalistieke setting helemaal leeglopen", zei Huisjes, waarschijnlijk doelend op Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet.

Meer uit Politiek

Minister Helder kijkt met OneLove-speldje op tribune naar Oranje

AL KHOR (ANP) - Sportminister Conny Helder zit met een OneLove-speldje op de tribune bij het WK-duel tussen het Nederlands elftal en Qatar. "Ik sta vierkant achter de gedachte van de OneLove-campagne", zegt ze. "OneLove staat voor gelijkheid en verbinding. De kleuren in het hart staan voor trots zijn op wie je bent, op je afkomst, kleur, identiteit of geaardheid. En voor wederzijds begrip. Want ondanks verschillen spelen we samen op hetzelfde veld en kijken we naar dezelfde wedstrijd."

2 uur geleden
Linkse partijen willen geld voor hogere lonen in kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - De oppositiepartijen PvdA en GroenLinks willen een verhoging van de lonen in de kinderopvang met 5 procent. Om dat al volgend jaar mogelijk te maken, willen zij de kinderopvangtoeslag voor ouders met 175 miljoen euro ophogen. De partijen doen dat voorstel bij de behandeling van de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

10 uur geleden
Rutte wil meer Benelux-samenwerking strategisch industriebeleid

LUXEMBURG (ANP) - België, Nederland en Luxemburg willen de regionale samenwerking opvoeren, vooral op het gebied van innovatie en technologie. De Benelux Unie moet moderniseren en een strategisch industriebeleid uitbouwen, zeggen premier Mark Rutte, zijn Belgische collega Alexander De Croo en de Luxemburgse premier Xavier Bettel in een gezamenlijke verklaring na afloop van een Benelux-top in kasteel Bourglinster in het Groothertogdom.

19 uur geleden
D66-Kamerlid overhandigt sportminister Helder een OneLove-band

DEN HAAG (ANP) - D66-Kamerlid Jeanet van der Laan heeft sportminister Conny Helder een OneLove-band gegeven zodat "ze die in ieder geval in haar bezit heeft". Ze deed dat tijdens een debat over de sportbegroting maandagavond. Helder vliegt na het debat meteen naar Qatar waar ze dinsdag de WK-wedstrijd van Oranje tegen het gastland zal bijwonen namens de regering.

22 uur geleden
Regels voor bijstand versoepeld: tot 1200 euro aan giften

DEN HAAG (ANP) - Mensen in de bijstand mogen straks giften ontvangen tot 1200 euro per jaar zonder dat zij daardoor gekort worden op hun uitkering. Het is een van de ruim twintig maatregelen waarmee het kabinet de scherpe kantjes van de zogeheten Participatiewet wil afhalen.

23 uur geleden
Kabinet scherpt regels STAP-budget aan om misbruik tegen te gaan

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet scherpt de regels aan voor het scholingsbudget STAP, onder meer om misbruik en oneigenlijk gebruik moeilijker te maken. Dat meldt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) aan de Tweede Kamer.

23 uur geleden
Kabinet gaat waarschijnlijk wet over publieke omroep veranderen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat waarschijnlijk de wet veranderen waarin onder meer de inrichting van het omroepenstelsel staat beschreven. Staatssecretaris Gunay Uslu (Media) verwacht dat verschillende onderzoeken naar de NPO hiertoe aanleiding zullen geven, zegt ze tijdens een debat in de Tweede Kamer over de mediabegroting.

1 dag geleden