Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA wil maatregelen tegen omroep ON, 'bestuurlijke moed ontbreekt'

CDA wil maatregelen tegen omroep ON, 'bestuurlijke moed ontbreekt'

DEN HAAG (ANP) - Het CDA wil dat staatssecretaris Gunay Uslu (Media en Cultuur) maatregelen neemt tegen omroep Ongehoord Nederland (ON), blijkt uit Kamervragen van de CDA-fractie. Volgens indiener Lucille Werner lijkt het er nu op "alsof de bestuurlijke moed ontbreekt" op te treden tegen ON.

De omroep kwam meermaals in opspraak, onlangs nog omdat een compilatie van internetfilmpjes werd getoond waarin mensen van kleur witte mensen in elkaar slaan. Presentator Raisa Blommestijn sprak over "blanken die door negers in elkaar worden geslagen".

Werner spreekt van een "beschamende uitzending" die "duidelijk een grens over is gegaan". Voor "dit soort geluiden" zou volgens Werner geen plek mogen zijn in het omroepbestel. Zij wil weten wie verantwoordelijk is om te toetsen of ON zich houdt aan de voorwaarden die zijn gesteld voor toelating tot het bestel. Zij wil weten welke taken en bevoegdheden de NPO Ombudsman, het Commissariaat voor de Media en de staatssecretaris zelf hebben in de zaak. Vaak verwijzen zij naar elkaar als de roep tot optreden klinkt.

Mediawet

Uslu kan volgens de Mediawet pas ingrijpen als ON twee keer een sanctie heeft gekregen van het Commissariaat, laat een woordvoerder weten. Ze zei meermaals geen invloed te willen uitoefenen op de inhoud van programma's van de publieke omroep.

Kamerlid Martin Bosma van de PVV ziet geen aanleiding om Ongehoord Nederland te berispen. Hij vindt de omroep een "verademing" in een publiek bestel dat hij als "eenzijdig links" bestempelt. Hij vindt de door Blommestijn gebruikte woorden helemaal niet racistisch, iets wat volgens het College van Omroepen wel degelijk het geval was.

Eerder dinsdag zei WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes dat een aantal omroepen op journalistiek gebied niet meer wil samenwerken met Ongehoord Nederland. Zij keuren af dat zelden hoor- en wederhoor wordt gepleegd door de omroep. "Iemand bij wie in de Tweede Kamer de microfoon wordt dichtgezet, mag bij Ongehoord in een soort journalistieke setting helemaal leeglopen", zei Huisjes, waarschijnlijk doelend op Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet.

Meer uit Politiek

Bruins: Nederland zal alles doen om daders museumroof te pakken

DEN HAAG (ANP) - "Nederland zal al het mogelijke doen om de objecten terug te vinden en de daders op te sporen en te straffen." Dat laat minister Eppo Bruins (Cultuur) weten in een reactie op de roof van zeker vier topstukken uit het Drents Museum in Assen. Hij heeft "met ontzetting kennisgenomen" van de inbraak.

2 uur geleden
Bevrijdingsfestivals krijgen eenmalig 7 ton van kabinet

DEN HAAG (ANP) - De Bevrijdingsfestivals krijgen dit jaar 700.000 euro van het kabinet om tachtig jaar bevrijding te vieren. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van RTL Nieuws. Vorig jaar trok het kabinet een miljoen euro uit voor de Bevrijdingsfestivals.

3 uur geleden
Staatssecretaris gaat door met 'minst slechte' box 3-route

DEN HAAG (ANP) - Ondanks de kritiek van de Raad van State gaat staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen door met zijn voorstel voor een nieuwe vermogenstaks. Aan alternatieven kleven te grote bezwaren, aldus de staatssecretaris verantwoordelijk voor belastingen. "Ik zie eigenlijk geen andere route. Uiteindelijk moet je van alle routes uiteindelijk de minst slechte kiezen. En dat ben ik ook aan het doen."

1 dag geleden
Karremans: dood jongen door 'stikspel' afschuwelijk incident

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vincent Karremans (Jeugd) vindt het overlijden van een jongen door een soort stikspel een "vreselijk tragisch en een afschuwelijk incident", zei hij vrijdag voorafgaand aan de ministerraad. "Dit soort spelletjes, dat zijn geen spelletjes, dat is levensgevaarlijk". Karremans gaat nadenken over wat de overheid aan dit soort dingen kan doen, "maar het is een lastige vraag om te beantwoorden".

1 dag geleden
Veldkamp wacht af hoe Trump woorden over Panama omzet in daden

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) drukte zich voor aanvang van de ministerraad voorzichtig uit over het voornemen van Donald Trump om het Panamakanaal terug te nemen. "We gaan zien hoe de woorden van Donald Trump zich omzetten naar beleid en in daden", aldus de bewindsman.

1 dag geleden
Heinen: eerst kijken naar oplossing stikstof zonder extra geld

DEN HAAG (ANP) - Minister Eelco Heinen van Financiƫn wil niet meteen de portemonnee trekken om het stikstofprobleem op te lossen, liet hij vrijdag weten voor aanvang van de ministerraad. Hij wil eerst "stap voor stap kijken" hoe de 5 miljard euro die de coalitiepartijen hiervoor hebben vrijgemaakt het beste kan worden uitgegeven.

1 dag geleden
Van Hijum waarschuwt voor gevolgen 'pensioenreferendum'

DEN HAAG (ANP) - NSC-minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) waarschuwt dat het voorstel van zijn eigen partij om deelnemers van pensioenfondsen alsnog inspraak te geven over de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, "behoorlijke gevolgen gaat hebben voor het transitieproces". Hij wil die gevolgen "echt goed in beeld brengen", zei hij vrijdag voor aanvang van de ministerraad. Een definitief oordeel over het voorstel gaf hij nog niet.

1 dag geleden