
CDA wil BBB welkom heten in Europese fractie
BRUSSEL (ANP) - De Europarlementariërs van het CDA willen hun BBB-collega's opnemen in hun machtige Europese fractie. Het CDA had aanvankelijk zijn twijfels door eurokritische uitlatingen van BBB'ers tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen, maar is "na een stevig gesprek" gerustgesteld. De BBB kan zich opmaken voor toetreding tot de EVP-fractie.
BBB veroverde bij de verkiezingen twee weken geleden twee zetels in het nieuwe Europees Parlement. Net als NSC, dat er één kreeg, wil de partij aansluiten bij de EVP-fractie, de grootste van het parlement. Europarlementariërs kunnen binnen zo'n fractie meer invloed uitoefenen en meer spreektijd, assistentie en parlementaire spilfuncties krijgen.
Om lid te worden, moeten BBB en NSC het politiek programma van de EVP tekenen. Daarin staat onder meer dat de fractie de Europese klimaatdoelen, het klimaatakkoord van Parijs en het Europese migratiepact steunt. De ondertekenaars scharen zich volgens EU-bronnen ook achter de kandidatuur van EVP-boegbeeld Ursula von der Leyen om opnieuw voorzitter van de Europese Commissie te worden. Tijdens de campagne had BBB bij veel van deze punten vraagtekens gezet.
'Dezelfde kant'
"In de gesprekken is duidelijk geworden dat de Europarlementariërs van NSC en BBB zich committeren" aan de EVP-uitgangspunten, laat het CDA weten. "Op basis hiervan zien het CDA en de EVP voldoende basis om samen te werken in het belang van Nederland en Europa." De EVP-fractie telt drie CDA'ers.
De EVP beslist dinsdagmiddag over het toelaten van BBB en NSC, en daarbij weegt het advies van fractieleden uit dezelfde EU-lidstaat doorgaans zwaar. Fractieleider Manfred Weber laat al doorschemeren dat BBB en NSC, dat al haast verzekerd was van toetreding, welkom zijn. "Samen met onze Nederlandse collega's zullen we deze koers voortzetten."
Met de drie extra zetels van BBB en NSC staan de Nederlanders in de grote EVP-fractie een stuk sterker, klinkt het in EVP-kringen. "Maar je moet wel aan dezelfde kant van het touw trekken als het gaat om veiligheid, de rechtstaat of migratie", zegt CDA-voorman Tom Berendsen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Economieminister Dirk Beljaarts heeft goede hoop dat alsnog geld kan worden vrijgemaakt voor een AI-faciliteit waar Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen nieuwe toepassingen van kunstmatige intelligentie kunnen ontwikkelen en testen. In een Kamerdebat over het concurrentievermogen van Europa zei de PVV-bewindsman "dat de vooruitzichten gunstig zijn".
58 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Dat het Binnenhof aan renovatie toe is, vindt ook milieuorganisatie Mobilisation for the Environment. De organisatie is echter klaar met "geitenpaadjes" die de overheid volgens haar gebruikt om onder de eigen stikstofregels uit te komen. "Als het Rijk een loopje kan nemen met de wet, wordt van de rechtsstaat gevaarlijke satire gemaakt", stelde jurist Valentijn Wösten voor de rechtbank in Den Haag.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft in een toespraak in de gemeenteraad gezegd dat het kabinet Israël tot de orde moet roepen. "Het Nederlandse kabinet zegt een streep in het zand te trekken. Dat is enkel betekenisvol als het tot praktische daadkracht leidt: de Israëlische regering tot de orde wordt geroepen en vrede wordt afgedwongen."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Voor het herstel van de watervoorziening in de verwoeste Gazastrook maakt minister Reinette Klever (Ontwikkelingshulp, PVV) 10 miljoen euro vrij. Dat maakte ze woensdag bekend in een debat in de Tweede Kamer. Ze noemde de situatie op dit moment in de Gazastrook "catastrofaal".
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet ziet niets in een snelle verlichting van de sancties tegen Syrië. Maar Nederland staat in Europa "vrijwel alleen", zei minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) dinsdagavond in de Tweede Kamer. "De druk is aan het toenemen. Vooral van landen met handelsbelangen."
11 uur geledenHAAG (ANP) - De VVD is in een debat dinsdag over de situatie in Gaza zwaar onder vuur komen te liggen. Volgens een flink deel van de oppositie staat de regeringspartij niet open voor extra druk op Israël. "Ik wil liever effectieve maatregelen", reageerde VVD'er Eric van der Burg.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Scheidend Kamerlid Pieter Omtzigt kreeg een staande ovatie in de Tweede Kamer bij zijn afscheid. Voorzitter Martin Bosma zei dat Omtzigt "kwam als Kamerlid en gaat als instituut." In zijn toespraak roemde Bosma Omtzigt om zijn werklust en dossierkennis. "Zoals jij is er geen tweede."
1 dag geleden