Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA wil BBB welkom heten in Europese fractie

CDA wil BBB welkom heten in Europese fractie

BRUSSEL (ANP) - De Europarlementariërs van het CDA willen hun BBB-collega's opnemen in hun machtige Europese fractie. Het CDA had aanvankelijk zijn twijfels door eurokritische uitlatingen van BBB'ers tijdens de campagne voor de Europese verkiezingen, maar is "na een stevig gesprek" gerustgesteld. De BBB kan zich opmaken voor toetreding tot de EVP-fractie.

BBB veroverde bij de verkiezingen twee weken geleden twee zetels in het nieuwe Europees Parlement. Net als NSC, dat er één kreeg, wil de partij aansluiten bij de EVP-fractie, de grootste van het parlement. Europarlementariërs kunnen binnen zo'n fractie meer invloed uitoefenen en meer spreektijd, assistentie en parlementaire spilfuncties krijgen.

Om lid te worden, moeten BBB en NSC het politiek programma van de EVP tekenen. Daarin staat onder meer dat de fractie de Europese klimaatdoelen, het klimaatakkoord van Parijs en het Europese migratiepact steunt. De ondertekenaars scharen zich volgens EU-bronnen ook achter de kandidatuur van EVP-boegbeeld Ursula von der Leyen om opnieuw voorzitter van de Europese Commissie te worden. Tijdens de campagne had BBB bij veel van deze punten vraagtekens gezet.

'Dezelfde kant'

"In de gesprekken is duidelijk geworden dat de Europarlementariërs van NSC en BBB zich committeren" aan de EVP-uitgangspunten, laat het CDA weten. "Op basis hiervan zien het CDA en de EVP voldoende basis om samen te werken in het belang van Nederland en Europa." De EVP-fractie telt drie CDA'ers.

De EVP beslist dinsdagmiddag over het toelaten van BBB en NSC, en daarbij weegt het advies van fractieleden uit dezelfde EU-lidstaat doorgaans zwaar. Fractieleider Manfred Weber laat al doorschemeren dat BBB en NSC, dat al haast verzekerd was van toetreding, welkom zijn. "Samen met onze Nederlandse collega's zullen we deze koers voortzetten."

Met de drie extra zetels van BBB en NSC staan de Nederlanders in de grote EVP-fractie een stuk sterker, klinkt het in EVP-kringen. "Maar je moet wel aan dezelfde kant van het touw trekken als het gaat om veiligheid, de rechtstaat of migratie", zegt CDA-voorman Tom Berendsen.

Meer uit Politiek

Schoof kiest Doetinchem voor eerste werkbezoek als premier

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof zal woensdag zijn eerste werkbezoek als premier houden. Hij bezoekt Doetinchem en laat zich daar bijpraten over de veiligheid in de buurt.

1 uur geleden
Premier Schoof dankt Biden voor inzet voor een veilig Europa

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft "groot respect" voor de Amerikaanse president Joe Biden, laat hij via een woordvoerder weten. "Ik ben dankbaar voor de goede samenwerking en zijn niet aflatende inzet voor een veilig Europa."

20 uur geleden
Van der Burg: besluit Biden maakt voor Democraten niet meer uit

HILVERSUM (ANP) - VVD-Kamerlid Eric van der Burg meent dat het besluit van de Amerikaanse president Joe Biden om zich terug te trekken uit de race om het presidentschap voor de Democraten geen verschil meer zal maken. "Het zat eraan te komen. De vraag was niet of, maar alleen maar wanneer. Ik vrees voor de Democraten dat het niet uitmaakt of het nu gebeurt of volgende week, maar dat Trump een zodanig sterke positie heeft dat het vechten tegen de bierkaai is."

20 uur geleden
Van Weel tegen wens van Kamermeerderheid in Boedapest

BOEDAPEST/DEN HAAG (ANP) - Tegen de wens van een Kamermeerderheid, inclusief zijn eigen VVD, is minister David van Weel (Justitie en Veiligheid) aangekomen in Boedapest voor een informeel overleg met zijn EU-ambtgenoten. Hij is niet van plan terug te keren, zegt hij tegen het ANP. "Ik ben hier in het belang van Nederland."

1 dag geleden
GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

2 dagen geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

2 dagen geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

3 dagen geleden