Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA-voorman sluit FVD niet uit voor landelijke verkiezingen

CDA-voorman sluit FVD niet uit voor landelijke verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - In een versplinterd politiek landschap heeft het weinig zin om allerlei partijen uit te sluiten, vindt fractievoorzitter van het CDA Pieter Heerma. De partij is dan ook niet van plan om Forum voor Democratie (FVD) uit te sluiten.

Dat CDA Brabant met VVD en FVD praat over het vormen van een college in Brabant, is aan de regionale afdeling, stelt Heerma in WNL Op Zondag. Hij is niet van plan daar een stokje voor te steken.

"Een grote meerderheid ziet en erkent dat er een groot bestuurlijk probleem in Brabant ligt", zegt de CDA-voorman. Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat 55 procent van CDA-stemmers het goed vindt dat VVD en CDA in Brabant proberen een coalitie te vormen met FVD.

Peiling

Ook op landelijk niveau doet Heerma de deur niet dicht voor FVD. "We zitten in een situatie waarin er zoveel polarisatie is, waarin partijen elkaar over en weer uitsluiten", zegt de christendemocraat. "Dat leidde in 2017 ertoe dat er zoveel partijen elkaar uitgesloten hadden dat er bijna überhaupt geen regering gevormd kan worden. Dat ga ik niet doen."

Volgens de jongste peiling van De Hond blijkt bovendien dat een meerderheid van de Nederlanders vindt dat partijen met FVD en de PVV moeten praten over het vormen van een coalitie als zelfs de grootste partijen minder dan 20 zetels behalen. Van de VVD-aanhangers vinden ongeveer twee op de drie het wel goed als dan wordt verkend of met de FVD, PVV of met beide partijen een regering kan worden gevormd. Van de CDA-kiezers is dat 59 procent.

Meer uit Politiek

Van der Burg zoekt extra opvangplekken asielzoekers in hotels

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (asiel) wil in verband met de aanhoudende krapte in de opvang 3500 plekken in hotels vinden om vreemdelingen te plaatsen. Eerst zullen daar asielzoekers komen en zodra het mogelijk is, komen hier statushouders voor in de plaats, schrijft hij in een Kamerbrief. De plaatsingen worden gedaan met instemming van de betrokken gemeenten.

4 uur geleden
Nederland en Brazilië gaan nauwer samenwerken tegen drugssmokkel

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse douane gaat nauwer samenwerken met die van Brazilië in de strijd tegen drugssmokkel. De diensten gaan bijvoorbeeld scanbeelden die zij maken van containers naast elkaar leggen om te zien of er wellicht stiekem iets is ingestopt. Staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen en Douane) heeft daar afspraken over gemaakt met haar Braziliaanse ambtgenoot Adriana Gomes Rêgo.

6 uur geleden
Defensie vindt alsnog rapport mogelijk oorlogsmisdrijf in Uruzgan

DEN HAAG (ANP) - In het archief van het ministerie van Defensie is alsnog het rapport opgedoken waarin melding wordt gemaakt van een mogelijk oorlogsmisdrijf door Australische militairen in Afghanistan. In oktober meldde het ministerie nog aan de Kamer dat de zoektocht vruchteloos was geweest nadat meer dan een miljoen bestanden waren doorzocht.

6 uur geleden
LTO: overheid moet dierwaardige veehouderij financieel stimuleren

DEN HAAG (ANP) - De overheid moet de transitie naar diervriendelijkere veehouderij financieel stimuleren en zorgen dat de vergunningen van de grond komen. Dat zegt boerenbelangenorganisatie LTO op de plannen van demissionair landbouwminister Piet Adema om de veehouderij diervriendelijker te maken. In de plannen van Adema gaat het volgens LTO te weinig over de randvoorwaarden om die transitie te kunnen maken. "Dit is niet een vraagstuk voor de boer alleen."

7 uur geleden
Putters praat ook volgende week verder met partijen op rechts

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters blijft ook volgende week nog proberen de partijen die een rechts kabinet mogelijk kunnen maken op één lijn te krijgen. Zijn eerstvolgende gesprekken zullen zijn met de leiders van PVV, NSC, VVD en BBB, kondigde hij vrijdag aan. Maar het ziet er nog altijd niet naar uit dat die partijen bereid zijn de stellingen te verlaten die zijn betrokken in het debat over het eindverslag van Putters' voorganger, Ronald Plasterk.

8 uur geleden
Dierenbescherming teleurgesteld in plannen Adema

DEN HAAG (ANP) - De Dierenbescherming vindt dat demissionair landbouwminister Piet Adema een dierwaardiger veehouderij niet echt dichterbij heeft gebracht. Adema kwam vrijdag met een aantal maatregelen, bijvoorbeeld dat kippen voor 2030 meer ruimte moeten krijgen en dat boeren hun varkens en koeien beter moeten verzorgen. Maar dat is slechts "laaghangend fruit", zegt de Dierenbescherming. "Echte veranderingen worden doorgeschoven naar een volgend kabinet."

8 uur geleden
Rutte belooft in Oekraïne 150 miljoen euro extra voor munitie

CHARKIV (ANP) - Nederland trekt 150 miljoen euro extra uit voor een Tsjechisch plan om op zeer korte termijn 800.000 artilleriegranaten voor Oekraïne te kunnen kopen. Daarmee komt het totaal op een kwart miljard euro, maakte demissionair premier Mark Rutte bekend tijdens een bezoek aan de stad Charkiv in het oosten van Oekraïne.

9 uur geleden