Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA-voorman sluit FVD niet uit voor landelijke verkiezingen

CDA-voorman sluit FVD niet uit voor landelijke verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - In een versplinterd politiek landschap heeft het weinig zin om allerlei partijen uit te sluiten, vindt fractievoorzitter van het CDA Pieter Heerma. De partij is dan ook niet van plan om Forum voor Democratie (FVD) uit te sluiten.

Dat CDA Brabant met VVD en FVD praat over het vormen van een college in Brabant, is aan de regionale afdeling, stelt Heerma in WNL Op Zondag. Hij is niet van plan daar een stokje voor te steken.

"Een grote meerderheid ziet en erkent dat er een groot bestuurlijk probleem in Brabant ligt", zegt de CDA-voorman. Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt dat 55 procent van CDA-stemmers het goed vindt dat VVD en CDA in Brabant proberen een coalitie te vormen met FVD.

Peiling

Ook op landelijk niveau doet Heerma de deur niet dicht voor FVD. "We zitten in een situatie waarin er zoveel polarisatie is, waarin partijen elkaar over en weer uitsluiten", zegt de christendemocraat. "Dat leidde in 2017 ertoe dat er zoveel partijen elkaar uitgesloten hadden dat er bijna überhaupt geen regering gevormd kan worden. Dat ga ik niet doen."

Volgens de jongste peiling van De Hond blijkt bovendien dat een meerderheid van de Nederlanders vindt dat partijen met FVD en de PVV moeten praten over het vormen van een coalitie als zelfs de grootste partijen minder dan 20 zetels behalen. Van de VVD-aanhangers vinden ongeveer twee op de drie het wel goed als dan wordt verkend of met de FVD, PVV of met beide partijen een regering kan worden gevormd. Van de CDA-kiezers is dat 59 procent.

Meer uit Politiek

Oppositie ziet onmacht kabinet; 'kabinetscrisis onafwendbaar'

N i e u w bericht, meer informatie in 2e en 5e alinea

8 uur geleden
'Jammer' dat GroenLinks niet en PvdA wel in Fries college kan komen

DEN HAAG (ANP) - Het is "jammer" dat GroenLinks en PvdA elkaar in Friesland niet 'vasthouden', maar "het zijn nog steeds twee partijen", zegt een woordvoerder van GroenLinks. Dat de beide partijen straks in de Eerste Kamer een gezamenlijk fractie gaan vormen, betekent niet dat dit ook in provincies moet gebeuren, benadrukt de woordvoerder. "Dat is aan de gekozen Statenfracties zelf."

13 uur geleden
Minister herkent beeld niet dat helft clubs dreigt om te vallen

DEN HAAG (ANP) - Het beeld dat ruim de helft van de sportverenigingen op omvallen staat, herkent minister Conny Helder (Sport) niet. Volgens haar heeft een aantal clubs het wel zwaar, maar zijn de meeste verenigingen goed geholpen met regelingen van het kabinet en gemeenten, zei ze vrijdag na de ministerraad.

17 uur geleden
Zuid-Hollandse BBB gaat mee in natuuradviezen

DEN HAAG (ANP) - De Zuid-Hollandse fractie van de BoerBurgerBeweging (BBB) zegt "graag" mee te gaan in de adviezen van de Ecologische Autoriteit (EA) over de twee gebieden in Zuid-Holland waarvan de natuur nog niet op orde is. Dat laat BBB-lijsttrekker van de provincie Hans Veentjer desgevraagd weten.

17 uur geleden
Verkenner Friesland stelt coalitie met BBB, PvdA, CDA en CU voor

LEEUWARDEN (ANP) - Verkenner voor Friesland Chris Stoffer heeft na een serie gesprekken met partijleiders een coalitie voorgesteld van BBB, PvdA, CDA en ChristenUnie. Deze partijen zorgen volgens Stoffer voor een sterke coalitie met 25 van de 43 zetels.

18 uur geleden
Kaag: dalende lijn inflatie geruststellend, maar ook kwetsbaar

DEN HAAG (ANP) - De afzwakkende inflatie is goed nieuws maar waakzaamheid blijft geboden, waarschuwt minister Sigrid Kaag (Financiën). Zij wijst erop dat met name in winkels de prijzen hard blijven oplopen. "Zeker als je weinig of bijna geen geld hebt, dan is het nog steeds heel moeilijk."

22 uur geleden
Actieplan PvdA voor sportclubs, helft dreigt te verdwijnen

DEN HAAG (ANP) - Ruim de helft van de sportverenigingen dreigt te verdwijnen vanwege een gebrek aan vrijwilligers, stijgende kosten en teruglopende ledenaantallen. Het Register voor Verenigingsbestuurders (RVVB) komt tot deze conclusie na een ronde langs clubs door het hele land. De PvdA wil hier iets aan doen en heeft met hulp van de belangenvereniging een actieplan gemaakt.

1 dag geleden