Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA vindt beeld notulen 'schokkend en verontrustend'

CDA vindt beeld notulen 'schokkend en verontrustend'

DEN HAAG (ANP) - Het beeld dat naar voren komt uit de vrijgegeven notulen van de ministerraad is "schokkend en verontrustend", aldus CDA-Kamerlid Anne Kuik. Ze noemt het "bizar" dat het kabinet kritische Kamerleden als het probleem zag in plaats van het leed van de slachtoffers van de toeslagenaffaire.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over de notulen die gaan over de toeslagenaffaire. Het is een unicum dat het kabinet de zeer geheime notulen van de ministerraad openbaar maakt.

Volgens Kuik hebben coalitiepartijen en kabinet de afgelopen jaren veel te "klef" contact gehad. Dat moet in de toekomst anders. Ze ziet daarbij een belangrijke rol weggelegd voor de idee├źn van haar partijgenoot Pieter Omtzigt. Hij is een van de Kamerleden die steeds vragen heeft gesteld over de toeslagenaffaire.

Letterlijk ziek

Dat werd hem door het kabinet niet in dank afgenomen, blijkt uit de notulen. CDA-ministers Wopke Hoekstra en Hugo de Jonge hebben zonder veel succes geprobeerd Omtzigt te "sensibiliseren". Volgens Kuik is Omtzigt "letterlijk" ziek geworden door het dossier en de tegenwerking van het kabinet. Omtzigt zit al weken thuis omdat hij overwerkt is.

Het CDA vindt dat de Kamer beter door het kabinet geïnformeerd moet worden. Daar gaat artikel 68 van de Grondwet over. Volgens Kuik is dat artikel de afgelopen jaren "veel te beperkt uitgelegd".

Meer uit Politiek

Rutte heeft op congres tijd gekocht en gekregen voor asielpakket

APELDOORN (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft op het congres van de liberalen tijd gekocht voor een maatregelenpakket om de asielinstroom te verlagen. Als er voor de zomer niets ligt, of een pakket dat onvoldoende perspectief biedt om grip op asiel te te krijgen, "liggen alle opties open", zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans, asielwoordvoerder van de partij na afloop.

2 uur geleden
SP hoopt met radicale democratisering weer mensen te trekken

APELDOORN (ANP) - Met "radicale democratisering" hoopt de SP weer kiezers te trekken. Het is een van de belangrijkste vernieuwingen van het beginselprogramma dat zaterdag op een congres in Apeldoorn werd goedgekeurd.

2 uur geleden
Wiersma biedt excuses over gedrag aan op congres VVD

APELDOORN (ANP) - Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft tijdens het drukbezochte VVD-congres ook aan de VVD-leden zijn excuses aangeboden over zijn grensoverschrijdende gedrag. "Ik heb fouten gemaakt, ik ben te fel geweest. Dat is niet goed en daar heb ik enorme spijt van. Ik wil ook hier sorry zeggen." Wiersma trok als minister, maar ook als VVD-Kamerlid, fel van leer tegen zijn medewerkers.

5 uur geleden
Hermans roept premier op over asielaanpak: 'Mark schiet op'

APELDOORN (ANP) - VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans heeft tijdens het VVD-congres premier en VVD-leider Mark Rutte opgeroepen haast te maken met een pakket aan maatregelen om de asielinstroom in te perken. "Mark, schiet op." Ze vindt dat het kabinet pas op vakantie kan, als dat pakket er ligt. Onder meer gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten snel perspectief krijgen, vindt Hermans.

5 uur geleden
Rutte: Commitment beperking asielinstroom staat onverkort

APELDOORN (ANP) - Het persoonlijk commitment van VVD-leider en premier Mark Rutte staat "onverkort", zei Rutte op het partijcongres van de liberalen. Hij beloofde op het vorige congres in november dat de asielinstroom substantieel naar beneden zou gaan. Dat is nog niet gelukt en bij kritische leden is het geduld op. Volgens Rutte zou hij "onverantwoorde risico's" hebben genomen als hij het overleg in het kabinet had geforceerd om voor het congres van zaterdag met een pakket aan maatregelen te komen.

5 uur geleden
Mirjam Bikker: nieuw asielbeleid moet houdbaar en uitvoerbaar zijn

APELDOORN (ANP) - Er valt met de ChristenUnie te praten over migratie, maar dan moeten die plannen wel "juridisch houdbaar en uitvoerbaar" zijn, benadrukte ChristenUnie-leider Mirjam Bikker op het congres van haar partij in Apeldoorn.

8 uur geleden
Rutte: ministerraden zijn wel degelijk politieker geworden

DEN HAAG (ANP) - Discussies in de ministerraad zijn wel degelijk "veel politieker nu", zegt premier Mark Rutte. Het ANP becijferde dat ministerraden gemiddeld nog geen drie uur duren, terwijl Rutte na de val van zijn derde kabinet had gezegd dat die overleggen veel langer zullen duren, omdat het politieke zwaartepunt op het vrijdagse beraad komt te liggen. Dat laatste is wel het geval, stelt Rutte. Maar "het is natuurlijk niet zo dat het kabinet een debatclub is die de lengte van de vergadering een doel op zichzelf vindt".

1 dag geleden