Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA presenteert kandidaten voor lijsttrekkerschap

CDA presenteert kandidaten voor lijsttrekkerschap

DEN HAAG (ANP) - Het CDA maakt vrijdag aan het eind van de middag bekend welke kandidaten mogen meedoen aan de strijd om het lijsttrekkerschap. Het lijkt een spannende strijd te worden. Twee bewindslieden en twee Kamerleden hebben zich in elk geval gemeld.

Het leek eerder deze week een strijd te worden tussen vicepremier en minister van Volksgezondheid, Hugo de Jong, en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. Maar woensdag mengde zich Martijn van Helvert in de strijd en een dag later kondigde Pieter Omtzigt aan lijsttrekker te willen worden.

De Jonge wil de grote steden voor het CDA heroveren. De partij moet in het politieke midden blijven, vindt hij. Hij kreeg onder meer steun van oud-leider Sybrand Buma en minister Ferd Grapperhaus. Mona Keijzer sluit net als Martijn van Helvert samenwerking met Forum voor Democratie niet uit. Omtzigt wil zorgen dat de overheid er weer is voor haar burgers. Omdat zeker vier kandidaten zich hebben gemeld, wordt verwacht dat het bestuur meer dan één kandidaat zal voordragen.

Debat op 6 juli

Hoeveel kandidaten zich precies hebben gemeld voor het lijsttrekkerschap wilde een woordvoerder van de partij niet kwijt. Over ruim een week, op 6 juli, zal er vermoedelijk een debat zijn tussen de kandidaat-lijsttrekkers. Tussen 6 en 9 juli kan er gestemd worden waarna de winnaar op 9 juli bekend wordt gemaakt.

Gegadigden die niet zijn voorgedragen door het partijbestuur maken op een andere manier alsnog kans op deelname aan de lijsttrekkersstrijd. Zij kunnen alleen als kandidaat meedoen als ze de steun hebben van drie provinciale of tien lokale afdelingen. Ook met steun van 1 procent van de CDA-leden kunnen ze op het stembiljet.

Meer uit Binnenland

Politiebonden: niet vervolgen activisten A12 frustreert politie

DEN HAAG (ANP) - Er is bij politiemensen die zaterdag in Den Haag hebben gewerkt bij de blokkade van de A12 door activisten van Extinction Rebellion grote frustratie ontstaan. Het niet vervolgen van meer dan 1500 aanhoudingen is in het verkeerde keelgat geschoten van de politie, zo bevestigt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, na berichtgeving van het AD.

1 uur geleden
Explosie bij Surinaams geldwisselkantoor in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de West-Kruiskade in Rotterdam is zondag om 05.00 uur een explosie geweest. Eerder in de week gingen bij drie vestigingen van dit bedrijf Suri-Change in Amsterdam eveneens explosieven af.

5 uur geleden
Man ligt vijf maanden dood in flat in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - De politie heeft zaterdagmorgen een dode man gevonden in zijn flatwoning in Den Bosch. Hij blijkt ruim vijf maanden geleden te zijn overleden aan een natuurlijke dood, meldt de politie op Facebook. "Niemand verdient het om zo lang onopgemerkt te blijven", aldus de politie die mensen oproept zijn of haar buren soms in de gaten te houden. "Sociale controle is belangrijk. Zeker bij oudere mensen of mensen die zich als kluizenaar gedragen."

10 uur geleden
Gewonde door brand in portiekflat in Hilversum

HILVERSUM (ANP) - In een portiekflat in Hilversum heeft zaterdagavond brand gewoed. De brandweer heeft rond 22.30 uur een man uit de woning aan de Admiraal de Ruyterlaan gehaald waarin de brand woedde. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. Het slachtoffer was volgens hem wel aanspreekbaar.

11 uur geleden
Man probeert mobieltje uit water te halen en verdrinkt

ROERMOND (ANP) - In een plas bij de Maas in Roermond is zaterdagavond een 41-jarige man verdronken. De man dook een in het water gevallen mobieltje achterna en kwam lange tijd niet meer boven water. Nadat de gealarmeerde brandweer hem uit het water had gehaald, werd hij gereanimeerd, maar dat was tevergeefs, zei een woordvoerder van de brandweer.

14 uur geleden
Carice van Houten weer thuis na aanhouding klimaatdemonstratie

DEN HAAG (ANP) - Carice van Houten is weer thuis nadat ze eerder zaterdag werd aangehouden bij de klimaatdemonstratie op de A12 in Den Haag van Extinction Rebellion. Dat meldt haar agent.

16 uur geleden
Van Zanen: demonstratierecht niet zelfde als recht overtreden wet

DEN HAAG (ANP) - Hoewel het Openbaar Ministerie de meeste aangehouden actievoerders bij een blokkade van Extinction Rebellion op de A12 niet zal vervolgen, benadrukt de burgemeester van Den Haag zaterdag wel dat het recht om te demonstreren niet hetzelfde is als het recht om de wet te overtreden.

16 uur geleden