Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA pleit voor opvangambassadeur in Oekraïne-crisis

CDA pleit voor opvangambassadeur in Oekraïne-crisis

HILVERSUM (ANP) - Het kabinet moet wat het CDA betreft met een noodplan komen om de hulp aan Oekraïense vluchtelingen zo goed mogelijk te coördineren. Er zou onder meer een opvangambassadeur aangesteld moeten worden, zei Tweede Kamerlid Anne Kuik dinsdagavond bij talkshow Op1.

Kuik stelt dat de overheid de boel "zo snel mogelijk op orde" moet hebben om de hulpverlening aan Oekraïners in goede banen te leiden. Sinds de Russische aanval op het land zijn honderdduizenden mensen Oekraïne ontvlucht. "Je wilt eigenlijk gewoon een opvangambassadeur hebben, een gezant", aldus Kuik. "Die gaat kijken met gemeenten en corporaties: wat zijn lege gebouwen en hotels? Wat kunnen we inzetten?"

Volgens het Tweede Kamerlid zit de Nederlandse asielopvang vol en stromen weinig statushouders door naar de oververhitte woningmarkt. Ook hebben de vele hulpinitiatieven die nu door veel mensen en organisaties worden opgestart aansturing nodig, vindt Kuik. "Je wilt vraag en aanbod goed bij elkaar brengen. Dat mensen bijvoorbeeld wel de goede dingen inzamelen die ook daadwerkelijk gewenst zijn. Of mensen die hun huizen openstellen: hoe match je dat als er een tekort is?"

In een actieplan pleit het CDA ook voor een landelijke coördinatiepunt voor particuliere initiatieven. Oekraïners zouden wat de partij betreft een jaar lang hier moeten kunnen blijven, met de mogelijkheid tot nog een jaar daarna. Nu mogen zij volgens Europese regels officieel drie maanden blijven.

"Daarbij krijgen deze mensen dezelfde rechten als bij de aanvraag van de asielprocedure, als het bijvoorbeeld gaat om medische ondersteuning en levensonderhoud", aldus het CDA. Op Europees niveau zou Nederland het voortouw moeten nemen om buurlanden van Oekraïne die veel mensen opvangen te hulp te schieten.

Meer uit Politiek

Mirjam Bikker: nieuw asielbeleid moet houdbaar en uitvoerbaar zijn

APELDOORN (ANP) - Er valt met de ChristenUnie te praten over migratie, maar dan moeten die plannen wel "juridisch houdbaar en uitvoerbaar" zijn, benadrukte ChristenUnie-leider Mirjam Bikker op het congres van haar partij in Apeldoorn.

1 uur geleden
Rutte: ministerraden zijn wel degelijk politieker geworden

DEN HAAG (ANP) - Discussies in de ministerraad zijn wel degelijk "veel politieker nu", zegt premier Mark Rutte. Het ANP becijferde dat ministerraden gemiddeld nog geen drie uur duren, terwijl Rutte na de val van zijn derde kabinet had gezegd dat die overleggen veel langer zullen duren, omdat het politieke zwaartepunt op het vrijdagse beraad komt te liggen. Dat laatste is wel het geval, stelt Rutte. Maar "het is natuurlijk niet zo dat het kabinet een debatclub is die de lengte van de vergadering een doel op zichzelf vindt".

21 uur geleden
Gemeenten en provincies willen in gesprek over voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten en provincies willen met het kabinet en de Tweede Kamer in gesprek over de voorjaarsnota. Volgens de voorjaarsnota is er vanaf 2026 structureel 3,4 miljard euro minder beschikbaar voor de decentrale overheden. Hierdoor zouden zij niet genoeg geld beschikbaar hebben om hun taken uit te voeren.

21 uur geleden
Rutte hoopt medio juni op afspraken over indammen migratiestroom

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is hoopvol dat de coalitie goede afspraken zal maken over het indammen van de instroom van migranten in Nederland. Hij verwacht dat het kabinet er in de tweede helft van juni uit is, zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Hij benadrukt dat zijn "commitment" die hij deed als VVD-leider dat de instroom van asielzoekers omlaag moet, overeind staat.

22 uur geleden
Lange ministerraden blijven uit: beraad duurt gemiddeld 3 uur

DEN HAAG (ANP) - De voorspelling die premier Mark Rutte voor het aantreden van zijn vierde kabinet deed dat de ministerraden "heel lang" zullen gaan duren, is bepaald niet uitgekomen. De wekelijkse vergaderingen die zijn kabinet het afgelopen anderhalf jaar hield, duurden gemiddeld nog geen drie uur, blijkt uit een analyse van het ANP.

22 uur geleden
Brabant wil 8 miljard euro voor landelijk gebied

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant denkt 8 miljard euro nodig te hebben om te kunnen voldoen aan de doelstellingen voor stikstof en natuurherstel. Daarmee zou de provincie een belangrijke hap opeisen uit het landelijk transitiefonds, waarin 24,3 miljard euro zit.

23 uur geleden
Wiersma: afschaffen ouderbijdrage op scholen

DEN HAAG (ANP) - Het is het overwegen waard om de vrijwillige ouderbijdrage op basisscholen af te schaffen, vindt onderwijsminister Dennis Wiersma. Verschillende onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties hebben dit verzoek vrijdag neergelegd bij de Tweede Kamer, die hier volgende week over in debat gaat met de minister. Zij vinden dat de bijdrage ongelijkheid in de hand werkt. Daarnaast vinden de organisaties het oneerlijk dat ouders extra bij moeten leggen voor digitale leermiddelen als laptops en tablets.

1 dag geleden