Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA pleit voor opvangambassadeur in Oekraïne-crisis

CDA pleit voor opvangambassadeur in Oekraïne-crisis

HILVERSUM (ANP) - Het kabinet moet wat het CDA betreft met een noodplan komen om de hulp aan Oekraïense vluchtelingen zo goed mogelijk te coördineren. Er zou onder meer een opvangambassadeur aangesteld moeten worden, zei Tweede Kamerlid Anne Kuik dinsdagavond bij talkshow Op1.

Kuik stelt dat de overheid de boel "zo snel mogelijk op orde" moet hebben om de hulpverlening aan Oekraïners in goede banen te leiden. Sinds de Russische aanval op het land zijn honderdduizenden mensen Oekraïne ontvlucht. "Je wilt eigenlijk gewoon een opvangambassadeur hebben, een gezant", aldus Kuik. "Die gaat kijken met gemeenten en corporaties: wat zijn lege gebouwen en hotels? Wat kunnen we inzetten?"

Volgens het Tweede Kamerlid zit de Nederlandse asielopvang vol en stromen weinig statushouders door naar de oververhitte woningmarkt. Ook hebben de vele hulpinitiatieven die nu door veel mensen en organisaties worden opgestart aansturing nodig, vindt Kuik. "Je wilt vraag en aanbod goed bij elkaar brengen. Dat mensen bijvoorbeeld wel de goede dingen inzamelen die ook daadwerkelijk gewenst zijn. Of mensen die hun huizen openstellen: hoe match je dat als er een tekort is?"

In een actieplan pleit het CDA ook voor een landelijke coördinatiepunt voor particuliere initiatieven. Oekraïners zouden wat de partij betreft een jaar lang hier moeten kunnen blijven, met de mogelijkheid tot nog een jaar daarna. Nu mogen zij volgens Europese regels officieel drie maanden blijven.

"Daarbij krijgen deze mensen dezelfde rechten als bij de aanvraag van de asielprocedure, als het bijvoorbeeld gaat om medische ondersteuning en levensonderhoud", aldus het CDA. Op Europees niveau zou Nederland het voortouw moeten nemen om buurlanden van Oekraïne die veel mensen opvangen te hulp te schieten.

Meer uit Politiek

'Zenuwachtig ogende' Schoof oogst lof op eerste werkbezoek

DOETINCHEM (ANP) - Premier Dick Schoof is met lof en warme woorden onthaald op zijn eerste werkbezoek, aan het inloopcentrum voor thuislozen De Stadskamer in Doetinchem. Volgens directeur-bestuurder Janneke Rijks oogde Schoof "licht zenuwachtig", maar "ontdooide" hij in gesprekken met bezoekers.

43 minuten geleden
Omtzigt wil discussie over taken van leden van Koninklijk Huis

DEN HAAG (ANP) - De leden van het Koninklijk Huis moeten zich beperken tot hun eigenlijke ceremoniële taken, vindt NSC-leider Pieter Omtzigt. In een interview met EW zegt hij dat het onmogelijk is voor een minister-president om politieke verantwoordelijkheid te dragen als de leden meer inhoudelijke werkzaamheden of politiek getinte of maatschappelijk omstreden uitspraken doen.

3 uur geleden
PVV-fractie kiest Mulder en De Jong als vicevoorzitters

DEN HAAG (ANP) - De PVV-fractie in de Tweede Kamer heeft na het vertrek van Fleur Agema naar het kabinet twee nieuwe vicevoorzitters gekozen, Edgar Mulder en Léon de Jong. Dat meldt fractieleider Geert Wilders in een bericht op X.

1 dag geleden
Hoekstra zegt vereerd te zijn met voordracht tot Eurocommissaris

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra schrijft op X dat hij zeer vereerd is "dat het kabinet heeft besloten mij te nomineren voor de volgende Europese Commissie". Hij schrijft nog: "Ik dank minister-president Dick Schoof en zijn team zeer voor hun vertrouwen".

1 dag geleden
CDA-leider Bontenbal blij met EU-voordracht Hoekstra

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Henri Bontenbal is verheugd met de voordracht van zijn voorganger Wopke Hoekstra voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. "Een CDA'er op deze plek, daar zijn we blij mee", laat hij weten in een bericht op X.

1 dag geleden
CDA-leider in Europarlement blij met voordracht Wopke Hoekstra

BRUSSEL (ANP) - De delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement Tom Berendsen is "erg blij met deze voordracht" van Eurocommissaris Wopke Hoekstra voor een tweede termijn. Berendsen toont zich ook blij verrast dat deze belangrijke post aan een CDA'er wordt gegund, want in de regeringscoalitie van PVV, VVD, BBB en NSC zit het CDA inmiddels niet meer. "Het zijn turbulente tijden in en rond Europa, ik ben blij dat het kabinet kiest voor stabiliteit en ervaring", zegt Berendsen.

1 dag geleden
Hoekstra voorgedragen voor nieuwe termijn als Eurocommissaris

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft Wopke Hoekstra officieel voorgedragen voor een nieuwe termijn als Eurocommissaris. Minister-president Dick Schoof noemt hem "een sterke kandidaat voor een stevige portefeuille". Ingewijden meldden eerder al dat de keuze was gevallen op de CDA'er.

1 dag geleden