Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA pleit voor creatiever klimaatbeleid, gericht op industrie

CDA pleit voor creatiever klimaatbeleid, gericht op industrie

DEN HAAG (ANP) - Het CDA wil, vooral met maatregelen die de industrie aangaan, ambitieus beleid om de klimaatdoelen te halen. Dit beleid moet creatiever zijn en minder technocratisch, schrijft Kamerlid Henri Bontenbal in zijn klimaatvisie. Dit plan heeft hij samen met het Wetenschappelijk Instituut van zijn partij opgesteld, en bevat een reeks voorstellen voor nieuw klimaatbeleid.

Bontenbal wil dat een nieuw kabinet met de twaalf grootste uitstoters om tafel gaat om bindende afspraken te maken. Bedrijven moeten minder gaan uitstoten, en "in ruil daarvoor maakt de overheid het mede mogelijk de transitie daadwerkelijk te maken". Zo stelt het CDA onder meer voor om de overheid "pro-actief en risicodragend" te laten investeren in een waterstoftransportnetwerk en andere infrastructuur die nodig is voor bedrijven om te verduurzamen. Besluiten hierover zijn op korte termijn nodig, aldus Bontenbal.

Volgens het CDA is het "niet houdbaar alle kosten van de energietransitie te financieren vanuit de energierekening". Een nieuw kabinet moet kijken hoe een deel van de kosten door belastinggeld kan worden betaald en "hoe Europese fondsen kunnen worden ingezet".

Bontenbal bepleit daarnaast de oprichting van 'Wetenschappelijke Adviesraad', die de regering adviseert over klimaatbeleid. Het is vorige kabinetten nog niet gelukt om "de samenleving mee te nemen" in de energietransitie, vindt Bontenbal. Dat had er ook mee te maken dat het beleid te "technocratisch van aard" was. "Kosteneffectiviteit was het belangrijkste criterium en het debat ging over procenten en megatonnen CO2-reductie", aldus het Kamerlid.

Hij is kritisch op het kabinet, dat extra maatregelen moest treffen om de klimaatdoelen te halen die de rechter heeft opgelegd in het Urgenda-vonnis. "Het zou niet nodig moeten zijn dat effectief klimaatbeleid via rechtszaken wordt afgedwongen; de politiek behoort de maatregelen te treffen die nodig zijn."

De afgelopen jaren stelde het CDA zich soms terughoudender op als het gaat om de klimaattransitie, hoewel de partij ook de klimaatwet mede-ondertekende. Daarin staan de reductiedoelen voor de komende decennia vastgelegd. De plannen van Bontenbal volgen op een eerdere 'visie' van CDA'er Derk Boswijk op de stikstofaanpak. Het CDA, dat zich na het verkiezingsverlies bezint op een duidelijke koers, is naar verluidt van plan met meer van dit soort 'manifesten' te komen over verschillende thema's.

Meer uit Binnenland

Neerslagtekort blijft voorlopig zeer hoog

LELYSTAD (ANP) - Het gemiddelde landelijk neerslagtekort bereikt deze week hetzelfde niveau als dat van 2018. Het tekort van deze zomer en die van 2018 zitten ruim boven de 5 procent droogste jaren sinds de metingen in 1901 begonnen. In deze eeuw was het alleen in 2003 nog droger. Het KNMI verwacht weliswaar wel wat regen in de komende dagen, maar dat zal lang niet voldoende zijn om het neerslagtekort en de aanhoudende droogte te verhelpen.

4 minuten geleden
Oekraïners mogen langer in schepen in Nijmegen blijven

NIJMEGEN (ANP) - Enkele honderden vluchtelingen uit Oekraïne mogen langer in de noodopvang in de Waalhaven in Nijmegen blijven. Ze worden er sinds eind maart opgevangen op een paar schepen. Die zouden tot 1 september beschikbaar zijn voor hen, maar dit wordt in elk geval tot het einde van het jaar verlengd. "De ernstige situatie in Oekraïne duurt voort en er is nog altijd behoefte aan meer opvangplekken", legt de gemeente uit. Nijmegen vangt ook op andere plekken Oekraïense vluchtelingen op, onder meer in het gebouw De Daniël.

6 minuten geleden
The Harbour Club in Amsterdam gesloten door gemeente

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam sluit dinsdag de horecazaak The Harbour Club aan de Cruquiusweg in Amsterdam-Oost, meldt de zaak zelf op sociale media. Volgens The Harbour Club is dit op basis van de openbare orde en veiligheid. In de nacht van 9 op 10 augustus was er bij het horeca-etablissement een explosie. De gemeente Amsterdam kan de sluiting niet bevestigen.

11 minuten geleden
Opnieuw beslag gelegd bij Van Lienden en zakenpartners

DEN HAAG (ANP) - De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft opnieuw beslag gelegd op onder meer financiële tegoeden in het strafrechtelijk onderzoek naar Sywert van Lienden en de andere voormalig bestuurders van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Het gaat verder om woningen en auto's, zo meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

1 uur geleden
Instroom van coronapatiënten in ziekenhuizen keldert

BILTHOVEN (ANP) - Steeds minder mensen worden zo ziek van het coronavirus dat ze in een ziekenhuis moeten worden opgenomen. Dat is een gevolg van de daling van het aantal coronabesmettingen. De zomergolf is voorbij.

2 uur geleden
Geen boerenprotest op Lowlands, wel ruimte buiten terrein

BIDDINGHUIZEN (ANP) - Op het festivalterrein van Lowlands is er voor boeren geen ruimte om te demonstreren. Na een "goed gesprek" met boeren uit de buurt is afgesproken dat ze met twee tractoren op de hoofdroute van de campings naar de entree mogen staan, vertelt festivalbaas Eric van Eerdenburg aan het ANP. Het festival in Biddinghuizen begint vrijdag en duurt tot en met zondag.

2 uur geleden
Rijn nadert laagste waterstand ooit

UTRECHT (ANP) - De Rijn bij Lobith staat nog maar enkele centimeters boven de laagste waterstand ooit. Dat was op 29 oktober 2018, toen de Rijn zakte naar 6,49 meter boven NAP bij Lobith. Nu staat de rivier op 6,53 meter boven NAP op dezelfde plek. Rijkswaterstaat verwacht dat dit peil de komende dagen verder zakt, want er wordt niet veel regen voorzien in het stroomgebied van de rivier.

3 uur geleden