Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA pleit voor creatiever klimaatbeleid, gericht op industrie

CDA pleit voor creatiever klimaatbeleid, gericht op industrie

DEN HAAG (ANP) - Het CDA wil, vooral met maatregelen die de industrie aangaan, ambitieus beleid om de klimaatdoelen te halen. Dit beleid moet creatiever zijn en minder technocratisch, schrijft Kamerlid Henri Bontenbal in zijn klimaatvisie. Dit plan heeft hij samen met het Wetenschappelijk Instituut van zijn partij opgesteld, en bevat een reeks voorstellen voor nieuw klimaatbeleid.

Bontenbal wil dat een nieuw kabinet met de twaalf grootste uitstoters om tafel gaat om bindende afspraken te maken. Bedrijven moeten minder gaan uitstoten, en "in ruil daarvoor maakt de overheid het mede mogelijk de transitie daadwerkelijk te maken". Zo stelt het CDA onder meer voor om de overheid "pro-actief en risicodragend" te laten investeren in een waterstoftransportnetwerk en andere infrastructuur die nodig is voor bedrijven om te verduurzamen. Besluiten hierover zijn op korte termijn nodig, aldus Bontenbal.

Volgens het CDA is het "niet houdbaar alle kosten van de energietransitie te financieren vanuit de energierekening". Een nieuw kabinet moet kijken hoe een deel van de kosten door belastinggeld kan worden betaald en "hoe Europese fondsen kunnen worden ingezet".

Bontenbal bepleit daarnaast de oprichting van 'Wetenschappelijke Adviesraad', die de regering adviseert over klimaatbeleid. Het is vorige kabinetten nog niet gelukt om "de samenleving mee te nemen" in de energietransitie, vindt Bontenbal. Dat had er ook mee te maken dat het beleid te "technocratisch van aard" was. "Kosteneffectiviteit was het belangrijkste criterium en het debat ging over procenten en megatonnen CO2-reductie", aldus het Kamerlid.

Hij is kritisch op het kabinet, dat extra maatregelen moest treffen om de klimaatdoelen te halen die de rechter heeft opgelegd in het Urgenda-vonnis. "Het zou niet nodig moeten zijn dat effectief klimaatbeleid via rechtszaken wordt afgedwongen; de politiek behoort de maatregelen te treffen die nodig zijn."

De afgelopen jaren stelde het CDA zich soms terughoudender op als het gaat om de klimaattransitie, hoewel de partij ook de klimaatwet mede-ondertekende. Daarin staan de reductiedoelen voor de komende decennia vastgelegd. De plannen van Bontenbal volgen op een eerdere 'visie' van CDA'er Derk Boswijk op de stikstofaanpak. Het CDA, dat zich na het verkiezingsverlies bezint op een duidelijke koers, is naar verluidt van plan met meer van dit soort 'manifesten' te komen over verschillende thema's.

Meer uit Binnenland

Politievakbond ACP: tijd dat clubs en KNVB hard optreden

DEN HAAG (ANP) - Politiebonden ACP en de Nederlandse Politiebond (NPB) roepen op tot maatregelen na de ongeregeldheden zondag bij de Johan Cruijff ArenA. Na de gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord werden vernielingen aangericht bij de hoofdingang van het stadion en voerde de ME charges uit.

1 uur geleden
Drie aanhoudingen na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Tijdens de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA zondagmiddag na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zijn drie mensen aangehouden. De politie zegt meer aanhoudingen niet uit te sluiten.

2 uur geleden
Politie: orde is hersteld rond Johan Cruijff ArenA

AMSTERDAM (ANP) - Na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zondagmiddag zijn ongeregeldheden uitgebroken en zijn aanhangers van Ajax de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA binnengedrongen. De politie meldt dat inmiddels "de orde is hersteld".

3 uur geleden
Politie zet traangas in bij ongeregeldheden rond ArenA

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord verzamelden aanhangers van Ajax zich bij de hoofdingang. Ze riepen leuzen aan het adres van het bestuur en eisten het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat, meldt een ANP-verslaggever ter plaatse.

4 uur geleden
ME grijpt in buiten ArenA na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Nadat de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord definitief werd gestaakt, heeft de Mobiele Eenheid zondagmiddag ingegrepen. Buiten de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hadden teleurgestelde supporters zich verzameld bij de hoofdingang. Ze riepen onder meer leuzen als "Kankerbestuur" en "Wij willen Ajax zien". Ook werd om het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat gevraagd.

5 uur geleden
Man (73) en vrouw (71) in Amsterdam zwaargewond door mishandeling

AMSTERDAM (ANP) - Een 73-jarige man en een 71-jarige vrouw uit Amsterdam zijn zaterdagavond zwaargewond op straat gevonden. Een 44-jarige buurman is opgepakt en wordt ervan verdacht het stel zwaar te hebben mishandeld in de Geertruida van Lierstraat in Amsterdam Nieuw-West. Ook wordt hij verdacht van poging tot doodslag.

6 uur geleden
Sweet Dreams is grootste kanshebber bij Gouden Kalveren

UTRECHT (ANP) - De Oscarinzending Sweet Dreams is met acht nominaties de grootste kanshebber bij de Gouden Kalveren. De nominaties voor de belangrijkste Nederlandse filmprijzen werden zondag bekendgemaakt tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht. De prijzen worden vrijdag op de laatste dag van het filmfestival uitgereikt in de Stadsschouwburg.

7 uur geleden