Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA-partijvoorzitter vindt dat Hoekstra kan aanblijven als leider

CDA-partijvoorzitter vindt dat Hoekstra kan aanblijven als leider

DEN HAAG/BRUSSEL (ANP) - Wopke Hoekstra kan aanblijven als leider van het CDA, vindt de landelijke partijvoorzitter Hans Huibers. De christendemocraten verloren vorige week bij de provinciale verkiezingen flink. Daarna werd de vraag gesteld of Hoekstra de juiste man is om het CDA uit het slop te trekken. Hoekstra zelf denkt dat de beroerde verkiezingsuitslag voor zijn partij niet om zijn vertrek vraagt.

Hij heeft ook niet overwogen om op te stappen en maakt uit de steun van "heel veel mensen aan de telefoon" op dat zijn partij hem ook liever niet ziet gaan, zegt Hoekstra na overleg met de buitenlandministers van de andere EU-landen in Brussel.

De CDA-partijtop voerde twee dagen na de stembusnederlaag al digitaal spoedoverleg, maar doet daarover geen mededelingen. Dinsdagavond is er opnieuw beraad. Dan komen de partijtop, de provinciale afdelingsvoorzitters en de leiders van het CDJA, het vrouwen- en seniorennetwerk samen om de uitslag te bespreken, aldus de partijwoordvoerder. Die wilde niet zeggen waar dat crisisberaad is.

Gehalveerd

De positie van Hoekstra, die sinds december 2020 aan het roer staat van het CDA, staat bij het overleg niet op het spel, liet partijvoorzitter Huibers maandag weten. Volgens de NOS heeft ook de Tweede Kamerfractie zich achter Hoekstra geschaard. De fractie zou hierover maandag hebben overlegd.

Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten stapte een groot deel van de CDA-achterban op het platteland over naar de BBB. Het CDA verloor in alle gemeenten op twee na. In de Staten wordt de partij bijna gehalveerd. In de Eerste Kamer gaat ze volgens de prognose terug van negen naar vijf zetels.

Stikstofaanpak

De Drentse CDA-partijvoorzitter Robert Kleine heeft zich geërgerd aan de landelijke kopstukken die bij de provinciale verkiezingen de boventoon voerden. Dat is volgens hem er mede de oorzaak van dat het CDA zo fors verloren heeft. Op de vraag hoe het CDA verder moet en of Hoekstra weg moet, wil hij niet ingaan.

De Maastrichtse CDA-fractievoorzitter Gabriëlle Heine, die zich onder meer op Twitter al geruime tijd kritisch over haar partij uitlaat, denkt dat het crisisberaad dinsdag vooral bedoeld is om stoom af te blazen. Voor zover zij kan peilen, hoeft Hoekstra niet op te stappen. Wel hoopt ze dat de partijtop en het landelijke bestuur de kritiek van CDA'ers op het beleid en de koers ter harte nemen.

De stikstofaanpak van het kabinet ligt moeilijk bij het CDA. Daar zal wat aan moeten veranderen, is binnen de partij te horen. Vorig jaar zette Hoekstra de discussie hierover binnen het kabinet al op scherp door te zeggen dat de stikstofdeadline van 2030 voor hem "niet heilig" is.

Meer uit Politiek

Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

13 uur geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

1 dag geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

2 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

2 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

2 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

3 dagen geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

4 dagen geleden