
CDA-partijvoorzitter Huibers: we gaan door, vechtlust is groot
DEN HAAG (ANP) - Het verlies van het CDA is groot en bitter, zo tonen de exitpolls in drie provincies van Ipsos voor de NOS aan, maar partijprominenten en CDA-leden laten hun hoofd niet hangen. Volgens Theo Bovens, lijsttrekker voor de Eerste Kamer, krijgt het CDA een "bijzondere positie" in alle provincies en in de Eerste Kamer. Partijvoorzitter Hans Huibers is ervan overtuigd dat het inhoudelijke verhaal van het CDA "deugt" en dat de vechtlust van de christendemocraten enorm groot is. "We gaan door. En dat is geen naïef positivisme."
Bovens hoopt nog wel op een restzetel voor de senaat, maar erkent dat het een "teleurstellende uitkomst" is. Vooralsnog stevent het CDA af op een halvering. Het CDA heeft nu negen zetels in de Eerste Kamer en lijkt volgens de eerste indicaties uit te komen op vijf zetels. Het CDA is volgens Bovens straks nodig om het linkse blok van GroenLinks/PvdA of het rechtse van de BoerBurgerBeweging (BBB) en PVV aan een meerderheid te helpen.
Het inhoudelijke verhaal waarmee het CDA de laatste weken het land is ingegaan, staat intern als een huis, maar "we hebben de kiezers er nog niet van kunnen overtuigen", ziet Huibers. Hij ziet onder CDA'ers overal in het land enthousiasme en er zit weer kleur op de wangen. "Wat ons te doen staat, is die route voort te zetten, vol te houden en het vertrouwen van mensen in het CDA weer te laten herstellen. Daar geloof ik zelf enorm in."
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De zorgen van Henri Bontenbal over de uitvoerbaarheid van de wet over een tweestatusstelsel voor asielzoekers zijn niet weg na een brief met geruststellende woorden hierover van minister Mona Keijzer (Asiel, BBB). De CDA-leider vreest dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vastloopt als eerst deze wet van kracht wordt en later het Europese migratiepact wordt ingevoerd. Daarom wil hij dat het pact en de wet tegelijk worden ingevoerd, in juni 2026.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het slavernijverleden is "iets van iedereen". Dat heeft demissionair premier Dick Schoof benadrukt in een toespraak bij de nationale herdenking van het slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam. Hij putte daarin uit ervaringen die hij opdeed tijdens zijn recente bezoek aan Caribisch Nederland, waar dat verleden "voelbaar aanwezig" is.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC wil strengere normen voor de veehouderij in gebieden waar waterkwaliteit en biodiversiteit onder druk staan. Voor het grootste deel van het land komt er een soepelere norm van ongeveer drie dieren per hectare. Veruit de meeste boeren voldoen daar al aan. Veehouders op plekken waar minder dieren kunnen worden gehouden, krijgen een vergoeding.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een tijdelijke wet die maatregelen mogelijk maakt tegen mensen die in verband worden gebracht met terrorisme, moet permanent worden. Justitieminister David van Weel (VVD) wil dat regelen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. Dat terwijl de wet volgens een evaluatie niet nodig is.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Zanger Douwe Bob ziet geen meerwaarde in het koffiedrinken met VVD-leider Dilan Yeşilgöz. Zijn management had eerder al via e-mail contact gezocht met de partijleider, met het verzoek haar uitlatingen op sociale media te nuanceren.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat het beleid dat de handel met Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever moet ontmoedigen "tegen het licht houden". Staatssecretaris Hanneke Boerma (Buitenlandse Handel, NSC) wil het "actiever formuleren" gezien de ernstige situatie in de bezette gebieden, zei ze maandag in een debat in de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De afspraken over verduurzaming van Shell en BP met het kabinet gaan niet door. Dat hebben minister Sophie Hermans (Klimaat) en staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu), beiden VVD, gemeld aan de Tweede Kamer. Beide brandstofbedrijven hadden al eerste stappen gezet richting afspraken om jaarlijks in totaal miljoenen tonnen CO2 te besparen.
1 dag geleden