Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA-partijbestuur wil Henri Bontenbal als lijsttrekker

CDA-partijbestuur wil Henri Bontenbal als lijsttrekker

DEN HAAG (ANP) - Het CDA-bestuur wil het 40-jarige Kamerlid Henri Bontenbal als lijsttrekker bij de komende Kamerverkiezingen. De verenigingsraad van de partij beslist maandagmiddag over deze voordracht vanuit het partijbestuur. Bontenbal zou Wopke Hoekstra opvolgen, die daags na de val van het kabinet liet weten niet opnieuw beschikbaar te zijn als lijsttrekker en partijleider voor de christendemocraten.

Na de uiterst rommelige lijsttrekkersverkiezingen voor de Kamerverkiezing van 2021 besloot het CDA-bestuur dit keer één kandidaat voor te dragen. Bontenbal en CDA-Kamerlid Derk Boswijk werden als favorieten gezien.

Het bestuur heeft voor Bontenbal gekozen. De 40-jarige CDA'er woont in Rotterdam, is getrouwd en heeft twee kinderen. Hij studeerde natuurkunde in Leiden en heeft als Kamerlid onder meer klimaat en energie in zijn portefeuille.

Onzichtbare leiderschap

Als de verenigingsraad maandagmiddag instemt met de kandidatuur kunnen tegenkandidaten zich daarna nog tien dagen melden. Die moeten op voorhand steun hebben van een aantal provinciale of gemeentelijke partijafdelingen. Als er tegenkandidaten komen, kunnen de leden daar later digitaal over stemmen.

Het CDA staat er slecht voor. De partij verloor flink bij de Provinciale Statenverkiezingen en daarmee ook in de Eerste Kamer. In peilingen voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer staat de partij eveneens op verlies. Van de huidige veertien zetels komt de partij rond de vijf of zes zetels uit, volgens de meest recente peilingen van I&O Research en EenVandaag/Ipsos.

Bij de christendemocraten rommelt het al een flinke tijd. Hoekstra wist de partij niet uit het slop te trekken. Er was kritiek op zijn onzichtbare leiderschap, mede omdat hij als minister van Buitenlandse Zaken vaak in het buitenland is. Ook partijvoorzitter Hans Huibers kreeg kritiek op zijn functioneren, onder meer vanwege het getreuzel om met een nieuwe lijsttrekker te komen.

Meer uit Politiek

GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

15 uur geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

17 uur geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

22 uur geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

1 dag geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

1 dag geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

1 dag geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

1 dag geleden