Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA: niet collegiaal dat Kaag niet waarschuwde voor haar vertrek

CDA: niet collegiaal dat Kaag niet waarschuwde voor haar vertrek

DEN HAAG (ANP) - Het CDA werd overvallen door de manier waarop Sigrid Kaag donderdag terugtrad als minister van Buitenlandse Zaken. Minister Ank Bijleveld van Defensie was daar vooraf niet van op de hoogte en moest mede daardoor terugkomen op haar besluit van donderdag om aan te blijven, zegt een ingewijde. Die voegt daar aan toe dat de partij dat als oncollegiaal ziet.

Binnen het CDA van Bijleveld is vooral frustratie ontstaan omdat Kaag haar besluit voor zichzelf hield. De twee ministers trokken op dit dossier veel met elkaar op, dus als Bijleveld had geweten dat Kaag zou vertrekken, zou ze ook anders naar haar eigen politieke houdbaarheid hebben gekeken. In plaats daarvan zei Bijleveld al voor de stemming dat ze minister van Defensie wilde blijven. Dat hield ze aanvankelijk ook vol vlak nadat Kaag was opgestapt.

Het CDA had niet gedacht dat de D66-minister zou aftreden omdat zich over de evacuaties uit Afghanistan alleen een meerderheid voor twee moties van afkeuring had afgetekend. Meestal kan een bewindspersoon dan aanblijven. Premier Mark Rutte hoorde echter een uur voordat over de moties werd gestemd dat Kaag van plan was te vertrekken. Hij zou dat niet hebben laten weten aan Bijleveld.

Weinig begrip

D66 heeft weinig begrip voor de frustratie bij de christendemocraten, laat een andere Haagse bron weten. De partij trekt zich weinig aan van de kritiek van het CDA. Kaag heeft haar besluit genomen en Mark Rutte daar als leider van het demissionaire kabinet van op de hoogte gebracht.

De partij vindt dat Bijleveld donderdag al haar eigen afweging had gemaakt en nu Kaag niet kan verwijten dat ze daar een dag later op terug moest komen. Bovendien had Kaag al in april gezegd dat ze vindt dat politici bij een motie van afkeuring moeten terugtreden.

Andere reden

Dat Bijleveld uiteindelijk toch besloot om op te stappen had een andere reden. D66-leider Kaag verwees naar haar eigen "opvatting over democratie en cultuur". Bijleveld droeg als reden aan dat de ontstane discussie over haar positie militairen en burgermedewerkers in de weg zou kunnen zitten in hun werk.

Hoewel voorafgaand aan het besluit crisisoverleg is gevoerd met verschillende CDA-prominenten, ontkent Bijleveld dat ze onder druk is gezet om te vertrekken.

4 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

piggel 1 maand geleden
afschieten dat gore kutwijf
JoMePi 1 maand geleden
Ze had ook zelf kunnen bedenken om op te staan en ontslag te nemen maar dat was ze niet van plan denk ik zo. Het is gewoon een arrogante pluche plakster meer niet
bung 87 1 maand geleden
tja--wat het cda deed met omtzigt is zeker WEL netjes?
Van Puffellen 1 maand geleden
Een beerput stinkt altijd, Hebben je ook een draai rond je oren gekregen Dik en dik verdiend

Meer uit Politiek

Ministerie heeft nog geen bevestiging van uitwijzing ambassadeur

DEN HAAG (ANP) - Nederland is nog niet op de hoogte gesteld van het besluit van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om tien ambassadeurs, onder wie de Nederlandse, het land uit te zetten. Dat laat een woordvoerder van het ministerie zaterdag weten.

1 dag geleden
Kamer ziet Turkije 'op ramkoers' met uitzetting ambassadeurs

DEN HAAG (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdorgan is "op ramkoers" met zijn besluit om tien ambassadeurs het land uit te zetten, aldus Tweede Kamerlid Kati Piri van de PvdA. Andere partijen in de Kamer komen met soortgelijke reacties.

1 dag geleden
Partijen zwijgen wederom over formatievoortgang

DEN HAAG (ANP) - Het blijft ook deze week stil rondom de formatie. De afgelopen dagen zaten de onderhandelaars van VVD, D66, CDA en ChristenUnie niet allemaal meer aan dezelfde tafel, maar spraken in kleinere groepen over deelonderwerpen. Wat er precies is besproken, willen ingewijden niet zeggen. Wel is volgens een bron "de sfeer goed". De partijen gaven eerder al aan "radiostilte" in acht te nemen, om zo het formatieproces niet te verstoren.

2 dagen geleden
Partijen willen meer onderzoek naar uithuisplaatsingen

DEN HAAG (ANP) - Het onderzoek naar uithuisplaatsingen van toeslagenkinderen moet worden uitgebreid, vinden de SP, DENK, PvdA, CDA, ChristenUnie en onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt. De partijen willen van het kabinet weten waarom eerder onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek zich slechts richtte op de jaren 2015-2020. In die periode werden volgens het CBS 1115 kinderen van gedupeerde toeslagenouders uit huis geplaatst.

4 dagen geleden
Partijen geschokt over uithuiszettingen toeslagenkinderen

DEN HAAG (ANP) - Partijen zijn geschokt en verontwaardigd dat de afgelopen vijf jaar meer dan 1100 kinderen van toeslagenouders uit huis zijn geplaatst. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kwam tot dit aantal na onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

5 dagen geleden
Koolmees: kabinetsformatie gaat 'verdiepende' fase in

DEN HAAG (ANP) - De kabinetsformatie gaat een fase van "verdieping en uitwerking" in waarin de partijen de thema's bepalen die de grondslag gaan vormen voor een nieuw regeerakkoord. Dat zei informateur Wouter Koolmees in een toelichting op de huidige stand van zaken. Ook zijn collega-informateur Johan Remkes was daarbij.

6 dagen geleden
Partijleiders onderhandelen in Catshuis verder over formatie

DEN HAAG (ANP) - De partijleiders van VVD, D66, CDA en ChristenUnie komen zaterdag vanaf het middaguur bijeen in het Catshuis in Den Haag om verder te gaan met de onderhandelingen over een nieuwe regeringscoalitie. Het gaat om een regulier overleg met de twee informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees, meldt een woordvoerder van de kabinetsformatie. Er worden geen besluiten verwacht.

1 week geleden