Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA: niet collegiaal dat Kaag niet waarschuwde voor haar vertrek

CDA: niet collegiaal dat Kaag niet waarschuwde voor haar vertrek

DEN HAAG (ANP) - Het CDA werd overvallen door de manier waarop Sigrid Kaag donderdag terugtrad als minister van Buitenlandse Zaken. Minister Ank Bijleveld van Defensie was daar vooraf niet van op de hoogte en moest mede daardoor terugkomen op haar besluit van donderdag om aan te blijven, zegt een ingewijde. Die voegt daar aan toe dat de partij dat als oncollegiaal ziet.

Binnen het CDA van Bijleveld is vooral frustratie ontstaan omdat Kaag haar besluit voor zichzelf hield. De twee ministers trokken op dit dossier veel met elkaar op, dus als Bijleveld had geweten dat Kaag zou vertrekken, zou ze ook anders naar haar eigen politieke houdbaarheid hebben gekeken. In plaats daarvan zei Bijleveld al voor de stemming dat ze minister van Defensie wilde blijven. Dat hield ze aanvankelijk ook vol vlak nadat Kaag was opgestapt.

Het CDA had niet gedacht dat de D66-minister zou aftreden omdat zich over de evacuaties uit Afghanistan alleen een meerderheid voor twee moties van afkeuring had afgetekend. Meestal kan een bewindspersoon dan aanblijven. Premier Mark Rutte hoorde echter een uur voordat over de moties werd gestemd dat Kaag van plan was te vertrekken. Hij zou dat niet hebben laten weten aan Bijleveld.

Weinig begrip

D66 heeft weinig begrip voor de frustratie bij de christendemocraten, laat een andere Haagse bron weten. De partij trekt zich weinig aan van de kritiek van het CDA. Kaag heeft haar besluit genomen en Mark Rutte daar als leider van het demissionaire kabinet van op de hoogte gebracht.

De partij vindt dat Bijleveld donderdag al haar eigen afweging had gemaakt en nu Kaag niet kan verwijten dat ze daar een dag later op terug moest komen. Bovendien had Kaag al in april gezegd dat ze vindt dat politici bij een motie van afkeuring moeten terugtreden.

Andere reden

Dat Bijleveld uiteindelijk toch besloot om op te stappen had een andere reden. D66-leider Kaag verwees naar haar eigen "opvatting over democratie en cultuur". Bijleveld droeg als reden aan dat de ontstane discussie over haar positie militairen en burgermedewerkers in de weg zou kunnen zitten in hun werk.

Hoewel voorafgaand aan het besluit crisisoverleg is gevoerd met verschillende CDA-prominenten, ontkent Bijleveld dat ze onder druk is gezet om te vertrekken.

Meer uit Politiek

Helft Nederlanders minder vertrouwen in politiek na val kabinet

DEN HAAG (ANP) - De helft van de Nederlanders heeft minder vertrouwen in de politiek na de val van het kabinet. Bij NSC-kiezers is de impact van de kabinetsval op het vertrouwen het grootst. Dit blijkt uit een enquĂȘte van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door bijna 20.000 mensen.

8 uur geleden
VVD wil met fiscale maatregelen koopwoning bereikbaarder maken

DEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.

1 dag geleden
Petitie GL-PvdA tegen asielwetten ruim 110.000 keer ondertekend

DEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.

2 dagen geleden
Jennifer Simons president van Suriname, overdracht op 16 juli

PARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.

2 dagen geleden
Struycken weet nog niet wat asielwet voor cellentekort betekent

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.

5 dagen geleden
Staatssecretaris Aartsen blij met voorstel plasticrecycling

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."

5 dagen geleden
Meerderheid voor asielnoodmaatregelenwet na toezegging Van Weel

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.

5 dagen geleden