Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA neemt geen genoegen met stikstofplannen kabinet

CDA neemt geen genoegen met stikstofplannen kabinet

DEN HAAG (ANP) - Het CDA zegt geen genoegen te nemen met de stikstofplannen waarvan het kabinet de contouren afgelopen week ontvouwde. De partij wil meer perspectief voor boeren, meer ruimte voor innovatie om de stikstofuitstoot te verminderen en een eerlijkere bijdrage van andere sectoren dan de landbouw, met name de industrie en luchtvaart, zegt fractievoorzitter Pieter Heerma.

Uit gesprekken met de eigen achterban concludeert Heerma dat de plannen, die vooral voor boeren ingrijpende gevolgen hebben, "op onderdelen" moeten worden aangepast. Het CDA onderschrijft wel de doelen voor vermindering van de stikstofuitstoot, maar denkt dat die gehaald kunnen worden "zonder dat de sociale cohesie in het landelijk gebied stukgemaakt wordt".

Veel landbouwbedrijven in de buurt van kwetsbare natuurgebieden zullen de komende jaren naar verwachting moeten stoppen, omdat juist daar de stikstofuitstoot drastisch moet afnemen. Maar de kabinetsplannen laten al veel ruimte aan de provinciebesturen om zelf met maatregelen te komen waarmee de doelstellingen voor vermindering van de stikstofuitstoot kunnen worden gehaald.

Toch constateert Heerma dat de plannen het beeld oproepen "dat hele agrarische gebieden van de kaart geveegd worden", en dat vaak op plekken "waar de doelen toch niet gehaald kunnen worden". Provincies hebben daarbij het gevoel dat zij "een dictaat opgelegd krijgen", stelt hij. Hij hamert ook op het belang van draagvlak voor de stikstofaanpak.

Landbouwwoordvoerder Derk Boswijk van het CDA was vrijdag al kritisch. "De stikstofaanpak van het kabinet levert niet de duidelijkheid waar veel boerenfamilies op wachten", constateerde hij. Ook Boswijk wees erop dat nog niet duidelijk is wat de industrie en luchtvaart moeten doen om minder stikstof uit te stoten. Dat deze sectoren moeten bijdragen is al afgesproken in het coalitieakkoord.

Meer uit Politiek

GroenLinks-wethouder sleept bestuur voor rechter om EU-verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De Leidse wethouder Ashley North begint een rechtszaak tegen het bestuur van zijn partij GroenLinks, bevestigt een woordvoerder van de partij na berichtgeving van De Telegraaf. North zou de zaak zijn begonnen omdat hij vindt dat zijn verzoek om een ledenreferendum te houden onterecht is afgewezen door het bestuur. Hij wil de leden een vraag voorleggen over de manier waarop GroenLinks en PvdA samen de Europese verkiezingen in gaan.

5 uur geleden
Wilders tegen akkoord van demissionair kabinet met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders vindt het niet kunnen dat het kabinet-Rutte IV in demissionaire staat een veiligheidsakkoord van minstens tien jaar heeft afgesloten met Oekraïne. Minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) maakte vrijdag bekend bilaterale afspraken te hebben gemaakt over onder meer militaire steun en samenwerking op het gebied van de defensie-industrie. Ook landen als Duitsland, Frankrijk en Denemarken hebben afgelopen week een dergelijk akkoord gesloten met het in oorlog verkerende land.

1 dag geleden
Kamermeerderheid belooft Oekraïne in verklaring blijvende steun

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft een verklaring ondertekend om Oekraïne "zolang dat nodig is" economisch en militair te blijven steunen. Twee jaar na de Russische invasie willen negen partijen, samen goed voor 98 van de 150 Kamerzetels, zo "een krachtig signaal afgeven dat Nederland pal achter Oekraïne blijft staan".

2 dagen geleden
Informateur: samenwerking vereist 'gemeenschappelijke basis'

DEN HAAG (ANP) - Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een "gemeenschappelijke basis" moet gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Hij noemt de democratische rechtstaat, een "solide financieel kader" en de internationale positie van Nederland als voorbeelden van zaken waar partijen het in grote lijnen over eens moeten zijn.

2 dagen geleden
BBB wil niet dat Rutte vroeger vertrekt voor NAVO-topfunctie

DEN HAAG (ANP) - Als premier Mark Rutte wordt benoemd als hoogste baas van de NAVO, moet hij wat BBB betreft wel in het demissionaire kabinet blijven. "Hij moet Nederland niet, net als veel andere leden van zijn kabinet, achterlaten", zegt BBB-partijleider Caroline van der Plas tegen het ANP. Ze zegt dat haar partij er alles aan zal doen om snel een nieuw kabinet te formeren.

2 dagen geleden
Nederland sluit veiligheidsakkoord voor tien jaar met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland sluit een bilateraal veiligheidsakkoord voor minstens tien jaar met Oekraïne, meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De afgelopen week maakten onder meer Duitsland, Frankrijk en Denemarken ook al bekend soortgelijke overeenkomsten te hebben gesloten.

2 dagen geleden
Van der Staaij: voortvarendheid nodig in kabinetsformatie

DEN HAAG (ANP) - Voormalig SGP-voorman Kees van der Staaij kijkt "met grote belangstelling, maar ook met onrust" naar het verloop van de kabinetsformatie. Hij mist voortvarendheid en waarschuwt dat het schadelijk is voor het vertrouwen in de overheid als het proces zich voortsleept.

2 dagen geleden