Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA maakt nieuwe lijsttrekker bekend

CDA maakt nieuwe lijsttrekker bekend

DEN HAAG (ANP) - Als het goed is, heeft het CDA woensdag een nieuwe politiek leider, Hugo de Jonge of Pieter Omtzigt. Beiden streden de afgelopen weken om de gunst van de achterban, die een lijsttrekker mag kiezen voor de verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer in maart.

In de eerste ronde viel staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer af. Zij trok 11,6 procent van de stemmen en riep haar aanhangers op in de beslissende ronde op Pieter Omtzigt te stemmen. Het Kamerlid wil zowel Keijzer als minister van Financiën Wopke Hoekstra in zijn team. Hoekstra heeft aangegeven bereid te zijn voor Omtzigt het kabinet in te gaan, mocht het CDA opnieuw deel uitmaken van de regeringscoalitie. Omtzigt zelf wil in de Kamer blijven.

Dit alles maakt de definitieve ronde extra spannend. Vicepremier en zorgminister De Jonge kreeg 48,7 procent van de CDA-leden achter zich en Omtzigt 39,7 procent. In totaal bracht 66 procent van de CDA-leden zijn stem uit. In de laatste ronde mocht iedereen opnieuw een stem uitbrengen en kunnen de stemmen uit de nu nog ontbrekende 34 procent de doorslag geven. De stembus ging dinsdag overigens al dicht.

In de Remise in Den Haag zal om 12.00 uur duidelijk worden wie de stemming heeft gewonnen. Daarna zal de nieuwe CDA-leider zich kort presenteren. Vanwege de coronamaatregelen kunnen weinig mensen de bijeenkomst bijwonen.

De bekendmaking is voor het publiek te volgen op de site van het CDA en via Politiek24, het politieke kanaal van de NPO.

Meer uit Politiek

Aspirant-minister Keijzer: stikstof geen probleem voor woningbouw

DEN HAAG (ANP) - Stikstof levert geen problemen op voor de woningbouw, verwacht aspirant-minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Mona Keijzer. Zij verwacht dus niet dat haar beleidsagenda schuurt met die van aankomend landbouwminister en partijgenoot bij BBB, Femke Wiersma. Het heeft andere oorzaken dat er de afgelopen jaren minder gebouwd is, haalt de nieuwe vicepremier uit onderzoeken.

10 uur geleden
Aankomend vicepremier Van Hijum hamert op afspraken rechtstaat

DEN HAAG (ANP) - Eddy van Hijum, aankomend minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vicepremier, heeft in zijn formele kennismakingsgesprek met formateur Richard van Zwol benadrukt hoe belangrijk hij de afspraken vindt die de vier coalitiepartijen hebben gemaakt over de rechtstaat. Dit is een terugkerend punt van discussie, omdat dit voor zijn partij NSC zeer belangrijke onderwerp schuurt met eerdere uitspraken van PVV-politici.

11 uur geleden
Timmermans noemt instemming EU-natuurwet 'mooie dag' voor natuur

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans is blij dat de Europese natuurherstelwet er komt. De partijleider van GroenLinks-PvdA spreekt op X van een "mooie dag voor de Europese natuur".

12 uur geleden
Hermans wil niets zeggen over omstreden PVV-kandidaat Faber

DEN HAAG (ANP) - Sophie Hermans, kandidaat-minister en beoogd vicepremier namens de VVD, wil niet zeggen wat zij vindt van haar toekomstig ambtsgenoot Marjolein Faber en over eerder gedane uitspraken van de PVV-politica. VVD-leider Dilan Yeşilgöz uitte vrijdag nog haar twijfels over de benoeming van Faber, aangezien die eerder sprak over "omvolking" en zich vaker zeer hard uitsprak over onder anderen migranten. Yeşilgöz betitelde Faber als "niet onomstreden" en vroeg zich af of haar toon wel paste bij het ministerschap. Vrijdag was er crisisoverleg nodig voordat Faber door kon als kandidaat.

12 uur geleden
VVD'er Hermans als eerste ontvangen door Schoof en Van Zwol

DEN HAAG (ANP) - Sophie Hermans is de eerste kandidaat-bewindspersoon die maandag haar opwachting maakte bij beoogd minister-president Dick Schoof en formateur Richard van Zwol. VVD'er Hermans wordt in het nieuwe kabinet vicepremier en minister van Klimaat en Groene Groei.

15 uur geleden
Agema vervangt Markuszower als beoogd vicepremier voor de PVV

DEN HAAG (ANP) - Fleur Agema is de nieuwe beoogde vicepremier namens de PVV in het aanstaande kabinet-Schoof. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders aan formateur Richard van Zwol laten weten, meldt hij in een bericht op X. Agema was al beoogd minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

1 dag geleden
Verklaring kandidaat-minister Faber (PVV) stelt Omtzigt gerust

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt is gerustgesteld door de belofte van kandidaat-minister Marjolein Faber (PVV) "binnen de lijnen van het hoofdlijnenakkoord en de rechtsstaatverklaring" te blijven. "Dat is een hele goede zin, het stelt mij gerust", zei Omtzigt er zaterdag bij Nieuwsuur over. Hij verlangt niet dat de kandidaat-minister voor Asiel en Migratie uitspraken uit het verleden terugneemt, bijvoorbeeld over de door haar gebruikte term "omvolking".

2 dagen geleden