Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA maakt nieuwe lijsttrekker bekend

CDA maakt nieuwe lijsttrekker bekend

DEN HAAG (ANP) - Als het goed is, heeft het CDA woensdag een nieuwe politiek leider, Hugo de Jonge of Pieter Omtzigt. Beiden streden de afgelopen weken om de gunst van de achterban, die een lijsttrekker mag kiezen voor de verkiezingen voor een nieuwe Tweede Kamer in maart.

In de eerste ronde viel staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer af. Zij trok 11,6 procent van de stemmen en riep haar aanhangers op in de beslissende ronde op Pieter Omtzigt te stemmen. Het Kamerlid wil zowel Keijzer als minister van Financi├źn Wopke Hoekstra in zijn team. Hoekstra heeft aangegeven bereid te zijn voor Omtzigt het kabinet in te gaan, mocht het CDA opnieuw deel uitmaken van de regeringscoalitie. Omtzigt zelf wil in de Kamer blijven.

Dit alles maakt de definitieve ronde extra spannend. Vicepremier en zorgminister De Jonge kreeg 48,7 procent van de CDA-leden achter zich en Omtzigt 39,7 procent. In totaal bracht 66 procent van de CDA-leden zijn stem uit. In de laatste ronde mocht iedereen opnieuw een stem uitbrengen en kunnen de stemmen uit de nu nog ontbrekende 34 procent de doorslag geven. De stembus ging dinsdag overigens al dicht.

In de Remise in Den Haag zal om 12.00 uur duidelijk worden wie de stemming heeft gewonnen. Daarna zal de nieuwe CDA-leider zich kort presenteren. Vanwege de coronamaatregelen kunnen weinig mensen de bijeenkomst bijwonen.

De bekendmaking is voor het publiek te volgen op de site van het CDA en via Politiek24, het politieke kanaal van de NPO.

Meer uit Politiek

Timmermans: Brussel dringt niet aan op verplichte uitkoop boeren

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie dringt niet aan op verplichte uitkoop van Nederlandse boeren om uit de stikstofcrisis te komen. Dat zegt vicevoorzitter Frans Timmermans in een reactie op berichtgeving van de NOS en onderzoeksplatform Follow the Money. Die melden dat Timmermans' kabinetschef, voormalig PvdA-leider Diederik Samsom, dat in een gesprek met topambtenaren van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) zou hebben geadviseerd.

32 minuten geleden
VVD-leden uiten zorgen in brief aan partijtop

DEN HAAG (ANP) - Een groep VVD'ers uit in een brief aan de partijtop hun zorgen over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Ze schrijven aan onder anderen het partijbestuur, de Tweede Kamerfractie en ook partijleider Mark Rutte dat de top geen verbinding heeft met leden van en stemmers op de partij.

10 uur geleden
Kamer: minder afhankelijkheid binnen EU van Zwitsers wapentuig

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat de krijgsmachten in Europa minder afhankelijk worden van de Zwitserse wapenindustrie. De coalitie staat achter een motie van VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden waarin wordt opgeroepen om samen met andere landen te kijken of daarvoor initiatieven kunnen worden opgezet.

11 uur geleden
Wet goed verhuurderschap supersnel door senaat en gaat 1 juli in

DEN HAAG (ANP) - Waarschijnlijk per 1 juli krijgen huurders al betere bescherming tegen misstanden zoals een veel te hoge huur of slecht onderhoud. De Tweede Kamer had pas onlangs ingestemd met de Wet goed verhuurderschap en de Eerste Kamer deed het wetsvoorstel dinsdag af als een hamerstuk. Dat betekent dat er niet meer over gedebatteerd is maar dat de senatoren zich in het voorstel kunnen vinden.

12 uur geleden
Toch steun vanuit coalitie voor debat over verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat toch in debat over de verkiezingsuitslag. De coalitie steunt alsnog het verzoek voor een debat van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Het debat zal op 4 april worden gehouden, zo is overeengekomen.

14 uur geleden
Oppositie Kamer woest, coalitie wil geen debat over verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De voltallige oppositie in de Tweede Kamer is laaiend omdat de coalitiepartijen geen plenair Kamerdebat willen over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. GroenLinks-voorman Jesse Klaver had daarom gevraagd.

17 uur geleden
Ex-voorzitter Veiligheidsberaad bezorgd over spreidingswet

NIJMEGEN (ANP) - Hubert Bruls, tot afgelopen maandag voorzitter van het Veiligheidsberaad, is bezorgd over de toekomst van de spreidingswet. Hij vreest dat de wet het niet gaat halen, zei hij dinsdag bij het WNL-radioprogramma Sven op 1. De spreidingswet had er eigenlijk al op 1 januari van dit jaar moeten zijn, maar loopt voortdurend vertraging op.

18 uur geleden