Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA-leider Hoekstra wil meer vaart in kabinetsformatie

CDA-leider Hoekstra wil meer vaart in kabinetsformatie

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra vindt dat er meer vaart in de kabinetsformatie moet komen. "Wij hebben nu twee maanden verdaan met bezig zijn met onszelf", aldus Hoekstra na zijn gesprek met informateur Mariëtte Hamer. "Er zal op een gegeven moment toch een keer geformeerd moeten worden."

Hamer ontvangt dinsdag de fractieleiders van de negen grootste partijen in de Tweede Kamer. Maandag waren de kleinere partijen al aan de beurt. Het is inmiddels de vierde keer dat zo'n rondgang langs alle partijen wordt gemaakt. Als het aan Hoekstra ligt wordt snel een keuze gemaakt welke partijen om tafel gaan om te kijken of samenwerking mogelijk is. "We moeten gewoon aan het werk."

De CDA-leider vindt dat daar wel een brede groep partijen bij moet worden betrokken. Hij noemt niet alleen de PvdA en GroenLinks maar ook de ChristenUnie, SGP, JA21 en SP. Regeringsdeelname van zijn eigen partij sluit hij niet uit maar een rol in de oppositie evenmin. Het initiatief in de formatie ligt volgens Hoekstra nog altijd bij VVD en D66, de twee grootste partijen in de Kamer.

Als demissionair minister van Financiën werkt Hoekstra aan aanvullende steun voor bedrijven in verband met de coronacrisis. Maar er zijn ook grote en structurele problemen die om een oplossing vragen, benadrukt hij. Daar moet "met gezwinde spoed" verder over gesproken worden. Hoe langer dat duurt, hoe meer er op het bord komt van het demissionaire kabinet, waarschuwt hij.

Meer uit Politiek

Ministers: onorthodoxe oplossingen voor lerarentekort nodig

DEN HAAG (ANP) - Er zijn volgens onderwijsministers Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) en Robbert Dijkgraaf (Mbo en Hoger Onderwijs) "onorthodoxe maatregelen" nodig om het lerarentekort op te lossen. Daarover willen zij een "maatschappelijke discussie" starten.

19 minuten geleden
Deel Kamer twijfelt over haalbaarheid woningbouwplannen minister

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de Kamer, waaronder coalitiepartijen CDA en ChristenUnie, heeft twijfels over de haalbaarheid van de volkshuisvestingsplannen van minister Hugo de Jonge. Personeelstekort, gebrek aan bouwgrond, een tekort aan bouwmaterialen en de stikstofproblemen kunnen ertoe leiden dat de voorgenomen bouw van 900.000 woningen eind 2030 niet wordt gehaald, stellen verschillende fracties.

22 uur geleden
Kabinet trekt nog eens 140 miljoen uit voor ventilatie scholen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt nog eens 140 miljoen euro uit voor scholen om hun ventilatie op orde te krijgen, schrijft onderwijsminister Dennis Wiersma in een brief aan de Tweede Kamer. Het geld is bedoeld voor de "meest urgente ventilatiesituatie" op scholen. In totaal betaalt het Rijk 60 procent van de totale kosten die scholen maken.

23 uur geleden
Kamer wil verbod op gokken in games met 'loot boxes'

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil kijken of zogenoemde 'loot boxes' oftewel schatkistjes in computerspellen verboden kunnen worden. Deze boxes zijn een soort pakketjes die je kunt kopen zonder dat je als speler van tevoren de inhoud kent. Dat is een vorm van gokken en manipulatie door de ontwikkelaars van de spellen, vindt het parlement.

23 uur geleden
Advocaat Ficq: bij boerenprotesten wordt met twee maten gemeten

AMSTERDAM (ANP) - Bij demonstraties van klimaatactivisten wordt veel sneller ingegrepen door de politie dan bij de boerenprotesten, zegt strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq. "De politie arresteert klimaatactivisten al als er vreedzaam gedemonstreerd wordt", zegt de advocaat, onder meer bekend van de rechtszaak tegen Tata Steel. "De boeren worden veel langer met rust gelaten."

1 dag geleden
Nederland biedt mijnenvegers aan voor graanexport over Zwarte Zee

MADRID (ANP) - Nederland heeft mijnenvegers aangeboden om de weg vrij te maken voor graanschepen uit Oekraïne. "Als wij een rol kunnen spelen dan zijn we daartoe graag bereid", zegt defensieminister Kajsa Ollongren op de NAVO-top in Madrid.

1 dag geleden
Dijkgraaf: verhoging collegegeld kan wellicht veel geleidelijker

DEN HAAG (ANP) - Het collegegeld gaat volgend jaar omhoog, maar wellicht minder sterk dan tot nu toe dreigt te gebeuren. Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) heeft in de Tweede Kamer gezegd dat hij onderzoekt of de berekening aangepast kan worden. Dat zou volgend jaar zo'n 150 euro kunnen schelen.

1 dag geleden