Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

CDA-leider Hoekstra wil meer vaart in kabinetsformatie

CDA-leider Hoekstra wil meer vaart in kabinetsformatie

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra vindt dat er meer vaart in de kabinetsformatie moet komen. "Wij hebben nu twee maanden verdaan met bezig zijn met onszelf", aldus Hoekstra na zijn gesprek met informateur Mariëtte Hamer. "Er zal op een gegeven moment toch een keer geformeerd moeten worden."

Hamer ontvangt dinsdag de fractieleiders van de negen grootste partijen in de Tweede Kamer. Maandag waren de kleinere partijen al aan de beurt. Het is inmiddels de vierde keer dat zo'n rondgang langs alle partijen wordt gemaakt. Als het aan Hoekstra ligt wordt snel een keuze gemaakt welke partijen om tafel gaan om te kijken of samenwerking mogelijk is. "We moeten gewoon aan het werk."

De CDA-leider vindt dat daar wel een brede groep partijen bij moet worden betrokken. Hij noemt niet alleen de PvdA en GroenLinks maar ook de ChristenUnie, SGP, JA21 en SP. Regeringsdeelname van zijn eigen partij sluit hij niet uit maar een rol in de oppositie evenmin. Het initiatief in de formatie ligt volgens Hoekstra nog altijd bij VVD en D66, de twee grootste partijen in de Kamer.

Als demissionair minister van Financiën werkt Hoekstra aan aanvullende steun voor bedrijven in verband met de coronacrisis. Maar er zijn ook grote en structurele problemen die om een oplossing vragen, benadrukt hij. Daar moet "met gezwinde spoed" verder over gesproken worden. Hoe langer dat duurt, hoe meer er op het bord komt van het demissionaire kabinet, waarschuwt hij.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

bung 87 3 weken geleden
rat hoekstra zou toch rutte weigeren? maar pluche lokt.......waardeloos figuur die zijn partijgenoten in de rug trapt.
JoMePi 3 weken geleden
Kijk de weke knieen komen weer boven drijven .Maar goed , de matennaaiers zullen de gelederen wel sluiten en door gaan op de oude manier
Jewannes de Puut 3 weken geleden
Hij verraadt zijn eigen ouders nog ,om op het pluche te zitten

Meer uit Politiek

Hamer: partijen naderen elkaar, stugheid is logisch in deze fase

DEN HAAG (ANP) - Partijen "naderen elkaar op de inhoud", zegt informateur Mariëtte Hamer. Dat betekent nog niet dat snel duidelijk wordt welke partijen straks deel uitmaken van het nieuwe kabinet, maar dat had Hamer naar eigen zeggen "na één ronde" ook niet verwacht. "Zo lang ben ik niet bezig, deze omtrekkende bewegingen zijn volstrekt logisch."

1 dag geleden
Rutte ziet formatie niet moeilijker worden door Omtzigt-notitie

DEN HAAG (ANP) - De formatie zal niet moeilijker worden door de notitie van het CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, denkt VVD-leider Mark Rutte. Hij wilde vrijdag verder geen commentaar geven op de kwestie, behalve dat het zonder CDA het moeilijk wordt een meerderheidskabinet te vormen. D66-leider Sigrid Kaag wilde er ook geen uitspraken over doen.

1 dag geleden
CDA-bewindslieden bezorgd over notitie-Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - De bewindslieden die namens het CDA in het kabinet zitten, vinden dat de commissie die onderzoek doet naar de verkiezingscampagne van de partij zich moet buigen over de notitie van Pieter Omtzigt die donderdag naar buiten kwam. In die notitie zegt Omtzigt zich onder meer niet gesteund te voelen door de ministers van zijn partij.

1 dag geleden
Hoekstra: inhoud Omtzigt-notitie schadelijk en vervelend

DEN HAAG (ANP) - De uitgelekt notitie van Pieter Omtzigt is "heel vervelend en echt beschadigend", aldus CDA-leider Wopke Hoekstra, en roept volgens hem "heel veel vragen" op. Het zal volgens hem binnen de partij worden besproken en opgelost, maar het is "geen makkelijke fase" voor het CDA.

1 dag geleden
Interim-voorzitter CDA: donoren hadden geen invloed op beleid

DEN HAAG (ANP) - Mensen die aan de verkiezingscampagne van het CDA hebben gedoneerd, hadden daarmee geen invloed op het beleid van de partij. Ook zijn alle regels rondom donaties aan politieke partijen "gerespecteerd". Dat zei interim-partijvoorzitter Marnix van Rij vrijdagochtend op Radio 1.

1 dag geleden
Kabinet besluit hoe evenementen kunnen doorgaan

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet besluit vrijdag onder welke voorwaarden evenementen weer kunnen doorgaan, nadat de volgende stap van het zogeheten openingsplan wordt gezet. Dan wordt een groot aantal coronamaatregelen versoepeld en kunnen bijvoorbeeld festivals weer worden georganiseerd.

2 dagen geleden
De Vries: CDA-kandidaten niet gevraagd naar voorkeur voor Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - Kandidaten voor de Tweede Kamerlijst van het CDA zijn volgens een voormalige spindoctor van die partij niet gevraagd of ze Pieter Omtzigt of Hugo de Jonge steunen als lijsttrekker. "Dat kan ik met zekerheid zeggen", zegt Jack de Vries, die in de beginfase betrokken was bij de verkiezingscampagne van het CDA, op NPO Radio 1.

2 dagen geleden