
CDA-leider Hoekstra wacht nog met nieuwe stikstofonderhandelingen
DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra wil woensdag nog geen duidelijkheid geven wanneer zijn partij opnieuw wil onderhandelen over de stikstofparagraaf van het regeerakkoord. Aanvankelijk wilde hij wachten op het een landbouwakkoord voordat de coalitiepartijen verder zouden praten over stikstof. Maar het landbouwakkoord is woensdag definitief geklapt.
Nu wil Hoekstra eerst praten in het kabinet hoe het verder moet en met "de collega's van gedachten wisselen" in de ministerraad. "We moeten dit echt even stap voor stap doen." Landbouwminister Piet Adema zei eerder al dat er in de ministerraad moet worden gekeken hoe het nu verder moet. Adema gaf wel al aan dat het kabinet zelf maatregelen zal gaan nemen voor de landbouwsector. De afspraken voor vergroening zouden juist in het landbouwakkoord worden opgenomen.
Hoekstra zegt het "doodzonde" te vinden dat het akkoord is geklapt en noemt het een "gemiste kans". "We zijn bijna een jaar bezig geweest om ervoor te zorgen dat bij juist zoiets groots het hele maatschappelijke middenveld zou aanschuiven. Je moet dit soort dingen samen doen." De partijleider en minister benadrukt dat het CDA ook de coalitieonderhandelingen in de provincies wilde afwachten voordat de landelijke regeringspartijen opnieuw in gesprek gaan over de doelen. "Die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden." Zijn partij heeft moeite met 2030 als deadline om de stikstofuitstoot te halveren.
De gesprekken hierover zouden wel voor de zomer moeten plaatsvinden, was de bedoeling. De zomerstop van het kabinet begint begin juli al, de week erop is in principe de laatste ministerraad voor de zomervakantie.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA wil sociale huurders compenseren voor het nadeel dat zij ondervinden van de afschaffing van de salderingsregeling voor zonnepanelen. De partij wil daarvoor het geld gebruiken dat vanaf 2027 is gereserveerd voor de herinvoering van rode diesel voor de landbouw.
3 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair klimaatminister Sophie Hermans vindt dat het woensdag voorgestelde nieuwe Europese klimaatdoel voor 2040 vooral haalbaar moet zijn. Ze noemt daarbij specifiek "het oplossen van achterblijvende energie-infrastructuur en complexe regelgeving". De VVD-minister reageert daarmee op de voorstellen van de Europese Commissie om 90 procent minder broeikasgassen uit te stoten in 2040, vergeleken met 1990.
16 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Vervoerregio's en provincies zijn "verheugd" over de brede steun in de Tweede Kamer voor een motie om de bezuinigingen op het regionale openbaar vervoer voor 2026 deels terug te draaien. Ze zeggen tegelijkertijd dat er meer moet gebeuren om het ov gezond en betaalbaar te houden. Ook vragen ze zich af hoe het demissionaire kabinet de oproep van de Kamer in de begroting gaat verwerken.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het CDA stemt donderdag tegen allebei de asielwetten van het demissionaire kabinet. Dat laat partijleider Henri Bontenbal woensdag weten. Het gaat om zowel de asielnoodmaatregelenwet als het tweestatusstelsel. Vooral in de Eerste Kamer is de steun van het CDA belangrijk.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Michiel van Nispen van de SP verlaat na de verkiezingen de Tweede Kamer, bevestigt hij na een interview met het AD. Hij wil niet meer op de kieslijst voor de partij voor de volgende verkiezingen. Van Nispen zat elf jaar in de Tweede Kamer namens de Socialistische Partij.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Daniëlle Jansen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil de gezondheidszorg voor vrouwen verbeteren en heeft daarom de Nationale Strategie Vrouwengezondheid gepubliceerd. Hierdoor moet de kennis over gezondheidsproblemen van vrouwen worden vergroot en moet de zorg beter aansluiten bij wat vrouwen nodig hebben.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil langere tijdelijke huurcontracten invoeren voor mensen die bij een hospita een kamer huren. Het moet gaan om tijdelijke huurcontracten tot vijf jaar met een proeftijd van negen maanden. Daarbij kan het contract in de eerste maand al worden opgezegd als de huurder niet bevalt.
6 uur geleden